Een groepje Amerikaanse tieners ging op avontuur met de app Randonautica en stuitte op een koffer met menselijke resten. Beeld TikTok
Een groepje Amerikaanse tieners ging op avontuur met de app Randonautica en stuitte op een koffer met menselijke resten.Beeld TikTok

AnalyseTikTok-trend

Lijken in koffers en kippen voor de deur: internet in de ban van mysterieuze app ‘Randonautica’

Er gaat geen maand voorbij of de populaire filmpjesapp TikTok komt aanzetten met een nieuwe trend. Vaak onschuldig, maar steeds grimmiger. Zo ook in de filmpjes over ‘Randonautica’, een app die mensen op pad stuurt met coördinaten. Een groepje Amerikaanse tieners ontdekte zo een lijk in een koffer.

Céline Rottier

De mysterieuze en zelfverklaarde ‘avonturenapp’ Randonautica maakt al enkele weken de internettongen los. Het begon allemaal met een filmpje dat een Amerikaanse tiener op het populaire platform TikTok postte. Zij en haar vriendengroepje maakten een video tijdens het ‘randonauten’. In het filmpje is te zien hoe het groepje op een strand belandt en een kleine, zwarte koffer in het vizier krijgt. Er klinkt gelach op de achtergrond en een meisje opent de koffer, al grappend ‘dat er vast een heleboel geld in moet zitten’. Op het moment dat de groep achterover wordt geslagen door een penetrante lucht, gaat het lachen over in paniek. Het laatste beeld in het filmpje toont een krantenartikel: ‘Detectives onderzoeken menselijke resten in koffer, West-Seattle’.

Kwantummechanica

Al sinds de lancering, in het begin van de pandemie, hult Randonautica zich in een sluier van mysterie. De app beweert gebruikers te helpen ‘de sleur van hun dagelijkse leven te doorbreken’. In volle lockdowntijden gingen duizenden gebruikers op pad met hun smartphone in de hand, zoekend naar de locatie die Randonautica voor hen had gegenereerd. De makers van de app beweren dat de coördinaten gebaseerd zijn op de ‘intentie’ van de gebruiker en verband houden met de kwantummechanica, de wetenschap die zich bezighoudt met de kleinst observeerbare deeltjes van energie. ‘Maar de app blijft wel gewoon een tool. Sommigen gebruiken hem voor spirituele doeleinden, maar we willen mensen hoofdzakelijk op pad sturen en nieuwe dingen laten ontdekken. Vergelijk het gerust met een mes: je kunt het gebruiken om eten te maken, maar ook om iemand neer te steken,’ vermeldt maakster Auburn Salcedo.

Op de sociale nieuwswebsite Reddit en in Facebookgroepen komen zogenaamde ‘randonauters’ samen om hun avonturen te delen. Die beginnen allemaal vanuit een zogenoemde ‘intentie’: hetgeen je wilt terugvinden op de plaats waar Randonautica je heen stuurt. Eén van de gebruikers op Reddit dacht aan een verloren liefde, waarna de app haar naar het huis van die persoon stuurde. Iemand anders in de Facebookgroep ‘Randonautica Adventures’ had als intentie ‘aliens’: ‘Toen ik op de locatie was en naar boven keek, zag ik plots iets vreemds in de lucht vliegen. Dat kan toch geen toeval zijn?’

De ervaringen zijn alleszins uiteenlopend en heel talrijk. Mensen verspreid over de hele wereld wagen zich aan Randonautica. Ook in België en Nederland gaan gebruikers op pad.

DANI (20) «Ik ken de app via Instagram. Toen ik zag dat ik het ook kon gebruiken in België en Nederland, heb ik ’m meteen gedownload. Sindsdien ben ik vaak op pad gegaan en heb ik rare dingen meegemaakt. Ik geloof stellig in de bijzondere krachten van Randonautica.

»Als je de app wilt gebruiken, moet je denken aan een intentie. Dat kan van alles zijn. Een vriendin en ik wilden iets zien ‘dat niet op zijn plaats was op die locatie’. Iets heel willekeurigs dus. De app stuurde ons naar een appartementencomplex in de buurt. Toen we wat rondsnuffelden, zagen we plots een kip voor iemands deur staan. Randonautica had dus echt rekening gehouden met onze intentie. Heel eng, het lijkt wel een soort gedachtespelletje.»

Dani deelt livestreams van haar avonturen in de facebookgroep 'Randonautica Adventures'. Beeld Dani de Vries
Dani deelt livestreams van haar avonturen in de facebookgroep 'Randonautica Adventures'.Beeld Dani de Vries

ANGELIQUE (37) «Mijn man en ik hebben een drukke baan en drie kinderen, dus we zijn nog maar één keer gaan ‘randonauten’. Toch was het van de eerste keer raak. Onze intentie was ‘geld’ en we belandden in een gigantische villawijk, vijftien minuten van ons huis. Niet één kleine villa, maar een hele wijk vol. Dat was zeker weten ‘geld’.

»We zijn geen zweverige types, maar deze ervaring voelde toch bevreemdend. Het leek zelfs eventjes alsof de tijd stilstond. Mijn man en ik kwamen allebei verward terug van ons avontuur. Komend weekend gaan we terug op pad om te kijken of we ook een tweede keer wat zullen meemaken.»

Mysterie

Tom Van Daele is klinisch psycholoog en onderzoeksleider van de Expertisecel Psychologie, Technologie & Samenleving aan de Thomas More-hogeschool. Hij spitst zich voornamelijk toe op het raakvlak tussen technologie en de menselijke psyche. ‘Randonautica is een grappige app, maar minder mysterieus dan we denken,’ legt hij uit.

HUMO ‘Randonauters’ maken de vreemdste dingen mee. De locaties die ze krijgen, lijken vaak te stroken met hun intenties. Hoe kan zoiets?

TOM VAN DAELE «Hoewel de app beweert dat dat te maken heeft met de kwantummechanica, spreekt de eigenlijke verklaring minder tot de verbeelding. De ontdekkingen van mensen zijn te wijten aan het zogenaamde Baader-Meinhof-fenomeen oftewel de frequentie-illusie: zodra je je aandacht op iets specifieks begint te richten, zal je dit vaker bewust tegenkomen.

»Stel dat je een nieuwe auto koopt. Je gaat dan onbewust alerter zijn voor dat specifieke model. Een app zoals Randonautica werkt op dezelfde manier. Je gaat naar die locatie met een specifieke intentie waardoor je oplettender dan anders wordt. Je gaat plots veel meer zien in je omgeving. Doe daar ook nog eens onze grenzeloze, menselijke interpretatiezin bij en je hebt het mysterie van de app opgelost.»

HUMO Waarom gaan zoveel mensen alsnog op pad, ook als ze weten dat het kwantummechanica-aspect eigenlijk onzin is?

VAN DAELE «Dat moet je bekijken vanuit onze huidige context. We hebben ons tijdens de lockdown lang opgesloten gevoeld tussen vier muren. Dat maakte dat we nood hadden aan iets anders. Een app die je de kans geeft om nieuwe dingen te ervaren en op avontuur te vertrekken, is aantrekkelijk.»

HUMO Mensen hebben zich altijd al aangetrokken gevoeld tot mysterie. Hoe komt dat?

VAN DAELE «We leven in een maatschappij die heel hard leunt op onderzoek, feiten en onderbouwing. Alles wat uit die boot valt, intrigeert mensen. Dat komt omdat er geen duidelijke uitleg voor te vinden is en mensen altijd al op zoek zijn geweest naar verklaringen en zingeving voor alles wat om hen heen gebeurt. Iets toeschrijven aan ‘hogere krachten’ is gemakkelijk in zulke situaties. Mensen willen geloven in magische dingen. Dat maakt het leven nu eenmaal spannender en minder alledaags.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234