null Beeld

Lijnen na de feestdagen? Dokter De Zeulder lacht er niet mee!

Het is januari, en dan worden de rijstkoeken bovengehaald. Want de feestdagen hebben weer onverbiddelijk toegeslagen. De exta kilo’s moeten en zullen eraf! Maar is al dat diëten en sporten wel verstandig? Onze huisarts meent van niet.

'Er valt zo veel moois te vertellen over de braakreflex'

Dr. Koen De Zeulder «Dat overmatig vreten en zuipen tijdens het jaareinde heeft een biologische basis: het is een kwestie van overleven. Iedereen die niet geestelijk gestoord is, greep gretig naar de gefrituurde hapjes, de likeurbonbons, vette kazen en kroketten, omdat een gezond instinct ons voorhield dat de winter nog maar halfweg was. ‘Er moet een vetlaag worden gekweekt!’ riep dat instinct, volmondig bijgetreden door de heer Darwin. ‘En die moet in stand worden gehouden tot de zonnestralen weer wat voorstellen!’

»Het wegtrainen van die vetlaag is tegennatuurlijk.»

HUMO Werd er dan niet overdreven gegeten en gedronken in de eindejaarsperiode?

De Zeulder «Helemaal niet. Moeder natuur heeft een mooi trucje om ongezond schransen te voorkomen: de braakreflex.»

HUMO Maar overgewicht is een maatschappelijk probleem, dat moet u toch toegeven?

De Zeulder «U lijdt aan een concentratiestoornis. We hadden het over de braakreflex, en vanuit het niets zou ik plots dingen moeten toegeven, terwijl er nog zo veel moois over de braakreflex te vertellen valt.

»Met oudjaar kreeg ik een toastje met foie gras voorgeschoteld, als bakkes-entertainment.»

HUMO Amuse-gueule, bedoelt u?

De Zeulder «Ja, dat bedoel ik. Het ding lag op een bordje, een halve meter van mij vandaan. Het diner moest nog beginnen, maar plots begon mijn maag op te spelen als een springkasteel voor sumoworstelaars. Ik besef dat het een rare metafoor is, maar het was ook een bijzondere gewaarwording. En een zeer onaangename. Ik werd getroffen door een penetrante lijkengeur, vermengd met sporen van moeraslucht en de slechte adem van bejaarde vegetariërs. Dat laatste bracht mij op het juiste spoor: dat was helemaal geen foie gras!»

HUMO Wat was het dan wel?

De Zeulder «Het was die rotzooi die Gaia op de markt brengt als alternatief voor de Franse délicatesse. Ik begrijp dat ze het leven van de Franse ganzen aangenamer willen maken, maar dat doe je niet met een aanslag op de spijsvertering van onschuldige burgers. Voor mijn part mogen ze die arme ganzen ontvoeren naar een door Natuurpunt ontworpen paradijs, om daar hun dagen te slijten bij dromerige vijvers waar biologische groenten worden gekweekt op de oevers. Tussen haakjes: alle groenten zijn biologisch – maar dit terzijde. Ik heb er geen moeite mee dat elke gans aan de stembanden wordt geopereerd, zodat ze nachtegalenklanken kunnen produceren als ze een partner zoeken. Willen ze een mental coach voor elk van die beesten? Prima. Gansvriendelijke achtergrondmuziek, bijvoorbeeld van Ed Sheeran en K3 voor de kuikentjes in het voorjaar? Daar heb ik geen bezwaar tegen.

»Maar alsjeblieft: kwel de mensheid niet met die ingeblikte bagger! Ja, ik weet dat het goed bedoeld is. Maar Tourist LeMC bedoelt het ook goed. Is dat een reden om die man in te blikken? Ik dacht van niet.»

HUMO Nu maakt u wel een vreemde gedachtesprong.

De Zeulder «Vreemde wantoestanden kun je enkel rechtzetten met nog vreemdere gedachtesprongen.

»Maar om even bij de les te blijven: die jongens van Gaia zouden die ganzen eens een portie van die namaakganzenlever moeten voorschotelen. Ik weet zeker dat die beesten dan spontaan de bek opensperren en luid snateren: ‘Ram die trechter in mijn bek, en giet mij vol mais zodat mijn lever zal opzwellen tot een flinke strandbal. Niet twijfelen, ganzenboer! Want als mijn lijden ervoor kan zorgen dat er één blik faux gras minder wordt geproduceerd, dan is mijn leven zinvol geweest.’

»Ja, ganzen zijn edelmoediger dan we denken. Gaia kan nog veel leren van dat niet te versmaden pluimvee.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234