null Beeld

'Like any other human': Op de vlucht met Nic Balthazar

Vrees niet, u hebt niet te kampen met een in alle hevigheid losgebarsten vapeur, het is de Warmste Week die u uw dikke wintertrui doet uittrekken. Ook Canvas doet zijn duit in het zakje en steunt Music For Life met allerlei acties voor diverse goede doelen. Met de docu ‘Like Any Other Human’ van Nic Balthazar steken ze Minor-Ndako een organisatie die zich bekommert om onbegeleide minderjarigen die in ons land terechtkomen, een hart onder de riem.

Katrien Verschoren

'Ik wou de focus op de mens leggen'

Nic Balthazar «Op vraag van de lieve mensen van Canvas heb ik mijn korte documentaire ‘I Was a Normal Person’, die ik maakte voor de reeks ‘4 x 7’, verder uitgewerkt. Daarin liet ik mensen aan het woord die – lang of minder lang geleden – als vluchteling in België zijn aangekomen.»

HUMO Je docu blonk uit in eenvoud.

Balthazar «Inderdaad, ik wou – zoals de titel ook al doet vermoeden – de focus op de mens leggen. In reportages over vluchtelingen krijg je vaak dezelfde beelden te zien: mensen aan hekken in asielcentra, aangespoelde drenkelingen zoals Aylan met het hoofdje in het zand, of mensen die jammeren in een taal die je niet begrijpt. We noemen hen ook steevast ‘dé vluchtelingen’, alsof ze op één of andere manier allemaal éénzelfde soort mens zijn. Ik heb geprobeerd om de essentie te tonen, zonder de context van miserie die hen zo ver van ons plaatst: een individu voor een zwart doek dat ons rechtstreeks aanspreekt in een taal die we verstaan.»

HUMO Is het een thema dat je na aan het hart ligt?

Balthazar «Zeer! Een paar jaar geleden schreef ik al ‘Neeland’, een boekje waarin ik het verhaal van een vluchteling vertel, gebaseerd op verschillende getuigenissen. Intussen is onze theaterbewerking ervan in januari al aan haar derde seizoen toe. Toen ik die mensen sprak, had ik al de reflex om die ontmoetingen te filmen en speelde ik met het idee om er zelf een documentaire van te maken. In principe had ik materiaal genoeg, totdat vrouwlief met mijn harde schijf aan de haal ging en per ongeluk alle beelden wiste. Enfin, heel jammer, al zie ik haar nog altijd graag, hoor. Maar ik was dus wel heel erg blij toen ‘4 x 7’ me vroeg. Het idee had ik al lang, ik moest gewoon nieuwe beelden schieten. En nu heb ik de docu van 7 minuten naar een halfuur gebracht met extra getuigenissen. Zo krijgen de vluchtelingen meer tijd om hun verhaal te vertellen. En vertellen kunnen ze.»

HUMO Werken mensen graag mee aan zo’n project?

Balthazar «Ja, omdat ik hen nooit laat zeggen wat ze niet willen zeggen. En ik luister niet met het doel ze te betrappen op leugens of zo, waardoor ze kunnen worden teruggestuurd. Wanneer ze arriveren, worden ze soms uren aan een stuk ondervraagd en krijgen ze vragen voorgeschoteld als: ‘Welke kleur had het dak van de moskee in die naburige stad?’ Ze vinden het een verademing om hún verhaal te mogen doen.»

HUMO Met de film steun je de organisatie Minor-Ndako, die minderjarige vluchtelingen begeleidt. Liefdadigheid is uiteraard erg mooi, maar zouden belangrijke zaken als migratie en opvang niet beter meer op beleidsniveau worden ondersteund?

Balthazar «Uiteraard moet er een structurele oplossing komen voor iets dat zo moeilijk op te lossen valt, en al zeker niet met één docu. Maar wat ik als tv- en filmmaker wel kan doen, is de perceptie omtrent vluchtelingen proberen te wijzigen. Er staan heel veel mensen langs de zijlijn te roepen dat we niet heel de wereld kunnen binnenlaten. En ik wou dat ik zelf de oplossing had, liefst voor er ook nog eens miljoenen klimaatvluchtelingen toestromen. Maar wat sowieso helpt, is dat we elkaar leren kennen. Ook de roepers in contact brengen met de mens achter de vluchteling kan een belangrijke eerste stap zijn. En daar help ik graag aan mee.»

HUMO Dan wij ook!


Bekijk hier de trailer van de voorstelling 'NEELAND':

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234