null Beeld

Lindemann - Skills in Pills

Lindemann is Till Lindemann, frontman van het Duitse Rammstein en groothandelaar in carnavalmetal.

Frederick Vandromme

Op zijn solodebuut ‘Skills in Pills’ zingt hij voor de eerste keer in het Engels. De bijbehorende, barokke industrial-sound – met zwaar gemaquilleerde synthesizers – is van de Zweed Peter Tägtgren, al verschilt de algemene sfeerzetting niet zo gek veel van de dichtstbijzijnde Rammstein-plaat.

Maar neemt u het van ons aan: de muziek is niet waarop u zult letten tijdens de eerste luisterbeurten. U zult het veel te druk hebben met Lindemanns teksten, die afwisselend fout pornografisch en homofoob lijken, uit op gratuit shockeffect, en kleuterklasrijmelarij combineren met gespeeld exhibitionisme. En anders zijn ze wel gewoon plain godsafschuwelijk. In Rammstein-lyrics gaat het ’m ook al zelden om subtiele wendingen en slimme inzichten, maar hier wordt nieuw terrein betreden.

We hebben lang en hard gelachen tijdens het beluisteren van tracks als ‘Cowboy’, ‘Home Sweet Home’ en ‘Fat’: uit plaatsvervangend ongemak, of omdat – al beweert Lindemann steevast het tegendeel – we er nog steeds van uitgaan dat het als één langgerekte grap bedoeld is. Beluister in dat geval ‘Skills in Pills’ als een extra boertige ‘Family Guy’-aflevering zonder beeld, en slechter.

Proef volgende tekstflarden uit ‘Skills in Pills’ vooral op uw tong. Een goede om mee te beginnen is bijvoorbeeld: ‘Your flappy butthole / A soggy cave / I put in my parts and let them bathe’ (‘Fat’). Ook niet mis: ‘Please stand up and spread your legs / Let me eat your shame, let me sip champagne’ (‘Golden Shower’). Gebulderd bij het horen van deze: ‘I have six kids and I don’t like it / They eat too much and treat me like shit / I hate my kids, never thought / That I’d praise abort’ (‘Praise Abort’). En wellicht niet nominabel voor een draaibeurt op de volgende gayparade in Berlijn: ‘He’s my toyboy, my ladyboy / Two in one, I’ll take my chance / All you can eat, it’s hot as coals / I drown my meat in dicks and holes’ (‘Ladyboy’).

We zijn blij met de tijd die we hebben doorgebracht in het gezelschap van ‘Skills in Pills’ – indien om geen andere reden, dan omdat we álles gehoord willen hebben – maar: nie wieder. En nu gaan we vijf uur onder de douche.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234