null Beeld

Lisbeth Imbo over 'Durven falen': 'Na een faillissement geen bed meer hebben voor je kinderen, dat zijn échte drama's'

‘Durven falen’, zo heet de nieuwe zesdelige Canvas-reeks waarin journaliste Lisbeth Imbo op bezoek gaat bij Vlaamse ondernemers die na een faillissement de kracht vonden om te herbeginnen. Een thema waar de trouwe lezers van dit tijdschrift al één en ander van afweten.

HUMO Onlangs publiceerde Humo een reeks onder de noemer ‘Slagen is goed, falen is beter’. Daaruit bleek dat praten over eigen mislukkingen een groot taboe is.

LISBETH IMBO «Het wás ook moeilijk om getuigen te vinden. En als ze toch wilden meewerken, waren het vaak de partners of de kinderen die zich verzetten. ‘Moeten we die geschiedenis echt opnieuw oprakelen?’»

HUMO Dat klinkt als een traumatische ervaring.

IMBO «Dat was het voor sommigen ook. Toen Marnick Goossens in 2001 het dierenpark Aviflora opkocht, vond geen enkele boekhouder het nodig hem erop te wijzen dat een vennootschap een betere rechtsvorm was. Na het faillissement is hem letterlijk alles afgenomen. Hij en zijn twee kinderen hadden zelfs geen bed meer. Hij kon geen bankrekening openen of een auto kopen. Dat zijn echte drama’s.»

HUMO Zag hij het faillissement niet tijdig aankomen?

IMBO «Vreemd genoeg hebben anderen het altijd sneller in de gaten dan de bedrijfsleiders zelf. Ze blijven er tot op het laatste moment in geloven, pompen er de laatste centen in of sluiten nog een lening af in de hoop de situatie te kunnen keren. Ze kunnen hun droom niet loslaten.»

HUMO In onze Humo-reeks noemde Wouter Torfs ons land een bediendenland, geen ondernemersland.

IMBO «Dat begrijp ik. Onze banken doen zó moeilijk om iemand na een faillissement nog geld te lenen. Onervaren dertigers krijgen zonder moeite een lening, maar wie ouder is en de valkuilen kent, moet een stapel geloofsbrieven voorleggen. Jongeren komen sneller op hun pootjes terecht. Voor hen is een faillissement deel van de universiteit van het leven. Oudere generaties hebben vaak kinderen en hypotheken, dan is de schade groter.

»Ook de overheid speelt een rol. Een vrouw uit de reeks vertelt hoe het water haar aan de lippen stond en dat uitgerekend een wanbetaling van de overheid – traditioneel een slechte betaler – haar kopje onder duwde. Vlaams minister van Economie Philippe Muyters organiseert dan wel lovenswaardige evenementen om falen bij ondernemers bespreekbaar te maken, maar eigenlijk moet hij eerst het ondernemersklimaat verbeteren.»

HUMO Mocht Lisbeth Imbo in dit programma getuigen, welke mislukking zou ze dan delen?

IMBO «Ondertussen weet ik dat ik heel graag mensen interview. Ik kon vroeger zó genieten van een geslaagde radio-uitzending. Na mijn radiocarrière stuurde ik als hoofdredactrice van De Morgen vooral journalisten aan langs de zijlijn, maar dat wekte minder adrenaline op. Ik beken, ik zit graag zelf achter de micro. Maar ik heb dingen uitgeprobeerd en daar schaam ik me niet voor.»

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234