null Beeld

Live at the Apollo: Frankie Boyle

Schotland: home of de met slachtafval gevulde schapenmaag, de plooirok voor mannen en het onder onrustbarend gebrul weglazeren van boomstammen. Maar ook: thuisbasis van de meest grove, kwetsende én schreeuwend hilarische stand-upcomedian van het moment.

Redactie

Frankie Boyle heet hij, en hij is u wellicht bekend van (pdw)'s onvolprezen Humo-rubriek Week Tartaar, en van het al even onvolprezen BBC-programma 'Mock the Week', waarvan Boyle vorige week helaas zijn officiële afscheid aankondigde ('Ik heb the week inmiddels wel voldoende gemockt, dacht ik zo'). Vanavond kunt u hem op Canvas in actie zien in 'Live at the Apollo': verwacht onder meer jokes over masturbatie, diarree en seks met dieren. Bestaan er eigenlijk thema's waar je niet mee mag lachen, Frankie?

FRANKIE BOYLE «Ja: oorlogen die nog aan de gang zijn. Een paar jaar geleden vertelde ik op het podium eens een grap over de oorlog in Afghanistan: 'Iedereen zei dat onze jongens terug zouden komen in een bodybag, niet? Onzin: in de regel zijn het drie bodybags, plus een schoendoos.' Toen is de volledige voorste rij opgestapt, haha.

»Nee: zolang je niet tot moord oproept, mag je van mij grappen maken over alles. En weet je wat? De bazen van de BBC vinden dat ook! Echt waar: tegenwoordig mag je zelfs fucking zeggen op de Beeb. Oké, nog niet als werkwoord, maar toch al als adjectief. Dus je kunt nu zonder enig probleem zeggen: 'Weet je wat ík leuk vind? Nookie! Fucking fantastisch!'»

- Je maakt je ook graag vrolijk over milieuactivisten. Heb je iets tegen die mensen?

BOYLE «Nee hoor, ik begrijp gewoon niet waar ze zich zo druk over maken. Hoe meer diersoorten er uitsterven, hoe makkelijker het toch is om je kinderen op te voeden? 'Wat is dat daar, papa?' - 'Dat zal een hond zijn, zoon.' En dan de opwarming van de aarde: fantastisch toch? Ik bedoel, ik woon in Schotland: ik ga gewoon heerlijk op een berg zitten toekijken hoe de Engelsen verzuipen. Great!

»Geweldig land trouwens, Schotland, maar er lopen wel erg veel dronkaards rond. Weet je wat het meest typische Schotse tafereeltje is waarvan ik ooit getuige was? Een kerel in een stadje genaamd Bathgate, die om elf uur 's avonds leunend tegen een voordeur stond te zeiken. En vervolgens zijn sleutels bovenhaalde en naar binnen ging, I kid you not.»

- Over Schotten gesproken: gebeurt het nog vaak dat je voor een lid van The Proclaimers wordt gehouden?

BOYLE «O, nog dagelijks. Ik ben dat ooit zo beu geweest dat ik een kloeke baard heb laten staan, gewoon om niet meer op die ene van The Proclaimers te lijken. Maar toen leek ik dus op een pedofiel! Ik begrijp het niet: wat is het toch aan de combinatie bril en baard dat kinderen zo sexy vinden?

»Niettemin, dankzij die fysieke gelijkenis heb ik al veel Proclaimers-groupies binnengedaan. Ze zijn ruw maar gewillig.»

- Beoefen je eigenlijk nog andere sporten, behalve het van bil gaan met Proclaimers-groupies?

BOYLE «Nee, ik doe niet aan sport. Ik ben een Schot: ik wacht geduldig op de dood.»

Frankie Boyle - My Shit Life So Far

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234