null Beeld

'Live in de living': Flip Kowlier op z'n intiemst

'Ik weet niet of het vroeger beter was, maar ik weet wél dat het leuk was om kind te zijn.' 'Live in de Living': Flip Kowlier intiem.

Redactie

'Ziekjes op de zolder', 'Hevig hoestend in de hall' of 'Dood in de douche': op een mindere dag hadden het allemaal titels van de nieuwe cd van Flip Kowlier kunnen zijn, ware het niet dat de man levend en wel voor ons zit, en er dus wijselijk voor het niet minder gezellig allitererende 'Live in de living' werd gekozen.

''Een gitaar en een stem, dat is de essentie''

'Live in de living' is een plaat van één man en zijn gitaar: een akoestisch gespeeld overzicht van Kowliers muzikale carrière, bestaande uit een handvol solo gespeelde hits ('Welgemeende', 'In de fik', 'Min moaten'...), enkele verrassende keuzes ('De grotste lul van 't stad' in akoestische versie: het werkt blijkbaar óók) en twee fraaie covers (van Jan De Wilde en Bob Marley). Volgende week kunt u ze exclusief bij uw Humo kopen voor 6,90 euro, ze komt niet in de winkels.

Als u het ons vraagt is 'Live in de living' niet alleen een uitstekende plaat, ze klinkt ook nog eens exact zoals de titel het aangeeft: alsof ze écht in een living opgenomen is.


HUMO Heb je ooit al eens echt bij iemand live in de living opgetreden?

Flip Kowlier «Ja, ik heb eens voor het goede doel een thuisoptreden laten veilen op eBay, en ik ben ook één keer als prijs voor een wedstrijd bij iemand thuis gaan spelen. Dat was twee keer zeer plezant.

»Enkele maanden geleden heb ik op Red Sound District in Oostende gespeeld: een idee van Gabriel Rios, waarbij je zoals in een bordeel een prijs met de klant afspreekt, en je vervolgens met hem in een kamer afzondert om daar dan een nummer te spelen - one on one, of voor een kleine groep. Ook heel tof.»


HUMO Heb je deze plaat ook echt live in je living opgenomen?

Kowlier «Niet in de mijne, maar wel bij (producer) Peter Obbels thuis. Dat is het voordeel van de moderne techniek, hé: behalve een paar microfoons en een computer heb je niks meer nodig om een plaat te maken. Als je duizend euro uitgeeft aan een laptop en vijfhonderd aan software, kan je al héél veel doen - eigenlijk heb je voor dat geld zowat een volledige studio. Vroeger kon je daar hooguit twee dagen een studio mee huren.

»Niks plezanters dan zo opnemen: je kiest gewoon een goede gitaar, gaat voor de microfoon zitten, and that's it. Al de rest is vaak zo tijdrovend, hé: arrangementen zoeken, bijvoorbeel... Dan heb je de basis van een nummer opgenomen, en begin je te denken: mmm, hier kan misschien een pianootje bij, en daar nog dit en ginder dat... Terwijl de mensen in essentie toch altijd voor een nummer gaan, en voor een stem - heel basic allemaal. Al de rest is opvulsel.»


HUMO Op 'De man van 31' overschouwde je min of meer je leven. Mogen we 'Live in de living' als een soort overschouwing van je muzikale leven tot nu toe zien?

Kowlier «In zekere zin wel, ja. Er staan nogal wat nummers op die we lang niet meer live gespeeld hebben. 'Ik ben moe' bijvoorbeeld.»


HUMO Waarom? 't Is toch een prima nummer?

Kowlier «'Ik ben moe': dat is nu toch geen nummer om op festivals te spelen?

»Kijk: als ik weet dat het publiek echt in mij geïnteresseerd is, kan ik me wat meer permitteren. Maar als ik ergens in de Limburg na de middag op een festival geprogrammeerd sta, durf ik voor zo'n typische festivalset te gaan. Niet alleen omdat dat voor mij het makkelijkste is, maar ook omdat ik denk dat de mensen daar op zo'n moment het meeste aan hebben.»


HUMO Het valt het wel op dat veruit de meeste nummers op 'Live in de living' van je eerste plaat komen. En dat je maar één nummer van je laatste plaat hebt gekozen.

Kowlier «Ja. Ik denk weleens dat die eerste plaat misschien mijn beste was... Korte teksten, meer gesproken dan gezongen: misschien voel ik me daar toch nog altijd wat comfortabeler bij. Ik weet het niet...

»Maar het heeft er ook mee te maken dat ik sommige nummers een tweede kans wou geven, en dat gevoel heb je toch vooral met oudere songs. Ik had bijvoorbeeld ook 'Angelo & Angelique' opgenomen, maar dat heeft de plaat niet gehaald: best wel een leuke versie, maar ik was ook heel content over het origineel. Een nieuwe versie op plaat zetten, leek me niet zo noodzakelijk. Ook over het origineel van 'Bjistje in min uoft' was ik zeer tevreden. Terwijl ik de originele versie van 'In de fik' echt niet graag terughoor: die intro kan ik gewoon niet meer verdragen. En dan die stem! Ik vind de nieuwe versie echt plezanter. 'Geef mie een glas' is ook zo'n nummer: ik was wel tevreden over het origineel, alleen zaten de strijkers niet helemaal zoals ik het gewild had.»

(godb)

U vindt het volledige interview met Flip Kowlier vanaf dinsdag 21 oktober in Humo 3555

Volgende week kunt u bij Humo voor 6,90 euro Flip Kowliers 'Live in de living' kopen. De cd komt niet in de handel, dus mis hem niet.

null Beeld

Beluister enkele fragmenten »

Humo presenteert

Vanaf 6 november gaat Flip Kowlier op theatertour. Volledig programma: zie Agenda/Humo Presenteert

Officiële clip voor 'Ik ben moe'

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234