Live: Nationaal defilé

Op de nationale feestdag katert u natuurlijk met z’n allen gezellig uit, maar voor anderen is 21 juli wél nog betekenisvol. Is dan ook trots dat hij die dag in het commentaarhokje van de openbare omroep mag plaatsnemen: professor-emeritus Mark Van den Wijngaert, voormalig hoogleraar hedendaagse geschiedenis en auteur van onder meer ‘België en zijn koningen. Van macht naar invloed’.

Mark Van den Wijngaert «Ik voorzie het defilé nu al enkele jaren mee van commentaar, maar dit jaar wordt toch speciaal. De koning wordt immers geflankeerd door de ministers van Binnenlandse Zaken en Defensie, en deze keer zijn dat de Vlaams-nationalisten Jan Jambon en Steven Vandeput. Ook kamervoorzitter Siegfried Bracke zal prominent in beeld komen.»

HUMO Spannend?

Van den Wijngaert «Dat zou ik niet durven te zeggen, maar de rol van de N-VA op onze nationale feestdag is in elk geval interessant om bij stil te staan.»

HUMO Zou u zelf voor de televisie plaatsnemen, mocht u niet in het commentaarhokje zitten?

Van den Wijngaert «Dat betwijfel ik: alles bij elkaar duurt het defilé toch bijna drie uur. Het militaire gedeelte is tot op de minuut getimed en stipt om 17 uur zal de Brabançonne weerklinken – je wéét wat er gaat komen. Maar de samenvatting zou ik wel bekijken. Onze vlag, de koning, het defilé: het zijn symbolen waardoor mensen zich nog eens Belg kunnen voelen. In andere landen leeft de vaderlandsliefde soms iets té sterk, maar bij ons is dat gevoel helemaal verdampt. Zolang de federale staat er nog is, lijkt het me niet onzinnig om nog eens te beseffen dat we allemaal Belgen zijn.»

HUMO Genoteerd. Filip is ondertussen twee jaar koning en de consensus lijkt dat hij het niet slecht doet. Wat u?

Van den Wijngaert «Ik zie veel inzet – ik zou bijna ‘enthousiasme’ zeggen, maar in zijn geval is dat overdreven. Hij is erg aanwezig in binnen- én buitenland, meer dan zijn vader dat ooit is geweest. Bij sportmanifestaties is hij vaak present en als het kan doet hij mee – dat is nog nooit gebeurd. Filip lijkt ook te beseffen dat het zwaartepunt van de politiek is verschoven naar de regio’s: hij ontvangt steeds meer Vlaamse en Franstalige ministers, niet evident voor ons koningshuis.»

HUMO Hij blijft wel een houterige, wat klunzige man.

Van den Wijngaert «Het grote nadeel van een erfelijke monarchie: je moet het doen met diegenen die er zijn. Een vlotte koning zoals zijn vader, die overal pinten ging drinken en moppen tapte, zal Filip nooit worden. Maar hij probeert een functie die hoe langer hoe meer wordt uitgehold, toch nog enige gestalte te geven.»

HUMO In december overleed queen mother Fabiola. Heeft dat de verhoudingen aan het hof veranderd?

Van den Wijngaert «Je kan véél over Fabiola zeggen, maar ze heeft jarenlang een zweem van samenhorigheid in stand gehouden. Dat is nu Filips taak, maar als regerende koning krijgt hij maar geen greep op zijn rol als familiehoofd. Dé grote hinderpaal? Zijn vader, die zich als een ongeleid projectiel gedraagt en in interviews met dikke mist spuit. Het probleem in Laken is niet Laurent, maar Albert

HUMO Kortom: stof genoeg om de koninklijke soap nog een tijdje te laten voortduren.

Van den Wijngaert «Bof, in elke familie zijn er generatieconflicten, waarom moeten wij voortdurend geconfronteerd worden met de vuile was van de Saksen-Coburgs? Albert en Paola laten geen kans onbenut om aan te tonen hoe eigengereid ze zijn. Dat ze hun ruzies binnenshuis houden en ons er niet mee lastigvallen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234