null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Saint AmourLize Spit

Lize Spit op literaire tournee: ‘Ik ben aan mijn derde boek begonnen’

Zaterdag gaat de 27ste editie van Saint Amour van start, het beste literaire excuus om uw geliefde nog eens goed tegen uw gilet te trekken. Na een eeuwigheid anderhalvemeteren verwelkomt het literaire liefdesfestival u niet alleen met open armen, maar ook met Rob van Essen, Thomas Gunzig, Caroline Lamarche, Lisette Lombé, Erwin Mortier, Marieke Lucas Rijneveld en Lize Spit.

Talitha Dehaene

LIZE SPIT «Een mooi clubje, hè? En dat zeg ik niet alleen omdat mijn verloofde Rob erbij zit (lacht). Al is het zeker een fijn idee dat de liefde dankzij ons ook letterlijk op het podium aanwezig zal zijn. Verder ben ik vooral blij dat we het allemaal mogen doen, want het zag er even naar uit dat Saint Amour online zou doorgaan. Ik heb zin om weer voor een publiek te staan.

»Schrijven is een solitaire bezigheid, maar het is zó fijn om je lezers te ontmoeten. Vorig najaar heb ik gelukkig veel lezingen kunnen doen in bibliotheken en kleinere zalen, maar grote schouwburgen als de KVS en de Bourla zijn toch bijzonder. Het geluid is er ook anders. Het is allemaal net dat tikje meer.»

HUMO Dimitri Verhulst zei ooit in Humo dat hij vooral de deftige microfoon en dito geluidsinstallatie van Saint Amour apprecieerde, een onderschat aspect van het literaire optreden.

SPIT «Exact! Dat doet veel voor de beleving. Saint Amour is ook altijd uitstekend georganiseerd, met veel zorgvuldigheid. Ik kijk er stiekem al naar uit om weer in de watten gelegd te worden. Je voelt je als auteur dan zó gewaardeerd... Daar kan ik achteraf nog een tijdje op teren.»

HUMO Wat mogen we, naast glashelder geluid, van Saint Amour 2022 verwachten?

SPIT «Goede literatuur, natuurlijk. We lezen allemaal voor uit eigen werk – ikzelf uit mijn laatste roman, ‘Ik ben er niet’ – en uit de moderne stationsnovelle die we voor Behoud de Begeerte hebben geschreven in het kader van het Europalia Arts Festival. We moesten aan de slag gaan met een cliché rond treinen en sporen, en ik kreeg ‘de letterlijke en figuurlijke ontsporing’ toebedeeld. Mijn verhaal is vrij zedig geworden, toch vergeleken met dat van Rob. Hij gaat er een, euh, pikant stuk uit voorlezen. Ik zal mijn best moeten doen om mijn lach in te houden (lacht).»

HUMO Saint Amour staat dit jaar in het teken van reizen. Heb je dat gemist in coronatijden?

SPIT «Vooral het onderweg zijn zelf heb ik gemist. Ik heb geen auto en reis dus vaak met het openbaar vervoer. Tijdens de eerste lockdown heb ik dat een paar maanden niet gedaan – ik was bang om besmet te raken. Tijdens mijn eerste treinreis daarna ervoer ik echt een gevoel van vrijheid. Pas toen besefte ik dat ik toch in een soort isolement had gezeten.

»Ik reis graag met de trein en kan er ook goed in werken. In het najaar verschijnt de Duitse vertaling van mijn boek, en ik kijk al uit naar de urenlange rit richting Duitse steden. In de sneltreinen daar hebben ze zelfs een restaurant, waar je gewoon een bord pasta kunt eten. Zalig toch?»

HUMO Tot slot: hoe vaak ben je al gevraagd of je al bezig bent aan je derde boek?

SPIT «Dat valt mee. Ik bén er ook al aan begonnen, maar ik doe het op mijn gemak. Dit najaar verschijnt mijn eerste dichtbundel: op dit moment ben ik al mijn kruit dáárvoor aan het verschieten.»

Saint Amour, op zaterdag 29/01 in de Bourlaschouwburg, Antwerpen. In februari volgen data in Leuven, Brussel, Brugge en Gent. Meer info: begeerte.be.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234