null Beeld

Wetgeving op bedrijfsmaat

'Lobbyisten spenderen elk jaar 1 miljard euro in Brussel'

Eén van de meest mysterieuze personages in de Netflix-serie 'House of Cards' is Remy Danton, vertolkt door Mahershala Ali. Als lobbyist voor de aardgasindustrie zet hij congreslid Frank Underwood geregeld onder druk. Onderzoeksjournalist Peter Teffer bestudeerde jarenlang het lobbywerk in de Europese Unie. 'Het lijkt Washington wel', is de ietwat onheilspellende titel van zijn boek.

Sam Ooghe

HUMO Loopt het ook in Brussel vol met Remy Dantons?

PETER TEFFER «Figuren die politici afdreigen zullen in Brussel vast wel rondlopen, maar een personage als Remy Danton is een karikatuur. Lobbyen gebeurt veel subtieler. Al wéét ik natuurlijk niet hoe lobbywerk er precies aan toegaat. Dat is eigen aan lobbywerk: het gebeurt per definitie achter de schermen.

»In Brussel lopen enkele tienduizenden mensen rond die niets anders doen dan lobbyen: netwerken, praten, adviseren, lunchen, evenementen organiseren... Met één doel: de wetgeving beïnvloeden. Mensen denken dan aan grote bedrijven, maar evengoed hebben ngo's lobby's. Lobbybedrijven spenderen jaarlijks een miljard euro in Brussel.»

HUMO Moeten politici niet gewoon hun werk doen, met het mandaat van de kiezer?

TEFFER «Natuurlijk, maar lobbyisten maken slim gebruik van het relatief kleine ambtenaren-apparaat van de EU. De Europese Commissie telt 32.000 ambtenaren die de regels schrijven voor 450 miljoen mensen, tegenover 50.000 Vlaamse gemeenteambtenaren voor amper 6,5 miljoen inwoners. Een anonieme bron vertelde mij dat er daardoor soms amper twee mensen beschikbaar zijn om een Europese verordening te schrijven. Die kunnen niet álles weten. Dat biedt een ingang voor lobbyisten uit de bedrijfswereld. Zij kennen de praktijk, maar ze zetten de winst van hun opdrachtgever op de eerste plaats. Het is aan de politicus om op basis van zo divers mogelijke informatie een afweging te maken.

»Het probleem is dat er een onevenwicht ontstaan is. In de bedrijfswereld zit véél meer geld, en dus zijn lobbyisten van bedrijven oververtegenwoordigd tegenover die van ngo's. In Brussel onderzocht een door de Europese Commissie samengestelde adviesraad de defensiesamenwerking tussen Europese lidstaten. Hun conclusie: er moet een subsidiepot komen waar defensiebedrijven geld uit kunnen krijgen als ze internationaal samenwerken. Maar van de zestien leden van die groep werkten er zes bij defensiebedrijven en een aantal daarvan profiteerde uiteindelijk van de subsidies.

»Dubieuzer nog wordt het wanneer beleidsmedewerkers van de Europese Commissie bij een lobbybureau aan de slag gaan, of andersom. Of wanneer relaties tussen lobbyisten en politici té informeel worden. Ik ontdekte dat olie- en gasgigant ExxonMobil een diner georganiseerd heeft in de exclusieve Brusselse club De Warande, om met de Cypriotische Eurocommissaris en Europarlementsleden te praten over gaswinning in Cyprus. Waarom kon die meeting niet op kantoor? Het gevaar bestaat dat politici en lobbyisten wel érg innig verbroederen. En dat we zo Europese regels krijgen die geschoeid zijn op de leest van bedrijven.»

Peter Teffer, 'Het lijkt Washington wel - Hoe lobbyisten Brussel in hun greep hebben', Volt

null Beeld

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234