null Beeld

Local Natives - Gorilla Manor

In de Humo van 17 november vorig jaar loodsten wij de MySpace-song 'World News' van Local Natives aldus de Arriba!-selectie binnen: 'Zuid-Californiërs die goed geluisterd hebben naar Fleet Foxes, Vampire Weekend én Arcade Fire. Er zijn slechtere rolmodellen.'

Charlie Poel

Vandaag ligt het debuut van de Amerikanen voor ons en wat wij tweeënhalve maand geleden schreven, geldt nog onverkort: de echo's van die drie groepen weerklinken lúíd in de twaalf nummers op 'Gorilla Manor', maar het kwintet uit Silver Lake, L.A. geeft er wel een geheel eigen draai aan - 't zijn geen leeghoofdige copycats.

De zotte uitbundigheid en de onverhoedse tempowisselingen van Arcade Fire (hoe zou het dáár eigenlijk mee zijn?), de stemmenpracht van Fleet Foxes, en de misleidende onbezorgdheid van Vampire Weekend (inclusief nu eens Afrikaans, dan wel licht reggae aandoende percussie) op één plaat bijeengebracht: nooit gedacht dat we het nog zouden mogen meemaken! En we kunnen er nóg een invloed aan toevoegen: de zenuwachtige city beat van de glorieuze Talking Heads. Een vergelijking die Local Natives ons niet kwalijk zal nemen, want op 'Gorilla Manor' coveren zij met groot succes 'Warning Sign' van de grootouders van de Brooklyn-scene.

Vreemd dus dat Local Natives zijn thuisbasis in sunny, lazy California blijkt te hebben, en niet in het jachtige New York, zoals hun muziek klinkt. Die wordt aangedreven door percussie - het fundament van alle nummers - en door de samenzang van het vijftal, een enkele keer opgesmukt met strijkers of een gitaar. 'Shape Shifter' en 'Cards & Quarters' zijn nog iets te veel idee en te weinig song - vandaar: minus een halve ster - maar laten we 'Gorilla Manor' vooral een IJzersterk Debuut noemen, met hoogtepunten zát: 'World News', 'Airplanes', 'Camera Talk', 'Who Knows Who Cares', 'Cubism Dream'.

Op de achterflap van de hoes staat het vijftal afgebeeld met (magisch-realistische getekende) opengevallen monden - geen fraaie inkijk. Maar u moest die van ons zien na de hernieuwde kennismaking met Local Natives! De resten van de Griekse deegwaren-met-feta van deze middag moet u er maar voor lief bijnemen. Welkom, Local Natives, en tot op een groot festival deze zomer.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234