null Beeld

'Login': Danira Boukhriss Terkedessidis

Soms gaat het oerend hard in televisieland. Neem nu Danira Boukhriss Terkessidis: in juni 2012 afgestudeerd aan de unief, vrijwel onmiddellijk aan de slag gegaan bij ‘Vlaanderen vakantieland’ en amper een jaar later bevorderd tot journaliste bij ‘Het journaal’ en presentatrice van ‘Login’, dat elke dag de interessantste nieuwsreportages uit het buitenland bundelt.

Tom Pardoen

Stormenderhand, heet zoiets. Maar Boukhriss kwijt zich met bravoure en klasse van haar taak, alsof ze al jaren niets anders doet.

'Ik kom uit een familie van zandnegers'

Danira Boukhriss Terkessidis «Zoals iemand op Twitter zei: ‘Als ze de neiging kan onderdrukken om bij elk woord te knikken, wordt het nog wat.’ (lacht) Bedankt voor het compliment, maar ik kan moeilijk van mezelf zeggen of ik het goed of slecht heb gedaan. Ik doe het in elk geval gráág, en misschien zie je dat op het scherm.

»Van echte plankenkoorts heb ik geen last, zeker niet in de veilige omgeving van de studio, waar de autocue me helpt en we opnieuw kunnen beginnen, maar de keren dat ik toch een beetje zenuwachtig ben, beeld ik me in dat ik tegen mijn mama praat, alsof zij achter de camera staat. Heeft zij me geleerd, trouwens: ‘Adem diep in en uit, en doe alsof je mij iets uitlegt.’ Zeker bij de eerste screentests was dat een hele hulp.»

HUMO Naar verluidt werd je naar de nieuwsdienst overgeplaatst na een opgemerkte screentest voor een niet nader genoemd cultuurprogramma.

Boukhriss Terkessidis (verrast) «Ja, ik heb die screentest gedaan. Hoe weet jij dat? Maar mijn overstap naar de nieuwsdienst heeft daar niets mee te maken. Ik had op de redactie van ‘Vlaanderen vakantieland’ – een job die ik heel graag deed – verschillende keren laten vallen dat ik graag wilde reporteren: het nieuws fascineert me. Ik ben uitgenodigd voor screentests voor ‘Het journaal’, en daaruit is dan weer die voor ‘Login’ voortgekomen.»

HUMO Je was al vertrouwd met het huis: je moeder werkt al een hele tijd voor de VRT.

Boukhriss Terkessidis (opnieuw verrast) «Hoe weet je dat nu weer?

»Maar het klopt: mijn moeder (Koula Terkessidis, red.) is een gevestigde waarde op de human interest-afdeling van de VRT. Ze is reporter: ze heeft ‘Afrit negen’ en ‘De rode loper’ gedaan, maar ook de Olympische Spelen in Athene. Ik kom van jongs af op de VRT.»

HUMO Je moeder is half Grieks en je vader Marokkaan. Mag ik je samenvattend multicultureel noemen?

Boukhriss Terkessidis «Dat mag je.»

HUMO Is die afkomst iets wat je bezighoudt? Vorig jaar schreef je er, met een klare blik en veel humor, een relativerend stukje over in De Morgen.

Boukhriss Terkessidis «Ik denk dat anderen er meer mee bezig zijn dan ik. Mijn vader is op zijn zesde naar België gekomen en mijn moeder is hier geboren: wij zijn héél Belgisch. Soms overvalt het me, als ik met andere mensen spreek: ‘Ah ja, die beschouwt mij als allochtoon.’»

HUMO In dat stuk voor De Morgen noemde je je vader betrekkelijk onomwonden ‘een zandneger’.

Boukhriss Terkessidis (lacht) «Ik vond dat gewoon een grappige benaming. Een alternatief voor het intussen afgezaagde ‘makak’. En hij ís ook een zandneger: zo werden zwarten uit de Sahara genoemd. Mijn vader is afkomstig uit het zuiden van Marokko, waar de Sahara begint: aan de overkant ligt zwart Afrika. Wellicht waren mijn voorouders dus negers. Zandnegers (lacht)

HUMO Je bent oorspronkelijk van Vilvoorde en houdt momenteel domicilie in Brussel: ben je dan ook bekend met de zogeheten Bruxellitude, de Brusselse identiteit waar zo veel om te doen is sinds het omstreden Brusselplan van de N-VA?

Boukhriss Terkessidis «Moeilijke vraag, want ik woon er nog niet zo lang. Ik ben een nieuwe Brusselaar. En dat loopt perfect, moet ik zeggen: ik word aanvaard. Misschien is dat wel de essentie van de Brusselse identiteit: de open geest van de mensen.»

HUMO Je bent na Riadh Bahri (‘Login’) en Ihsane Chioua Lekhli (‘De zevende dag’) het derde exotische schermgezicht op korte tijd bij de nieuwsdienst. Werd het onderhand tijd?

Boukhriss Terkessidis «Om te beginnen denk ik dat we er zijn gekomen omdat we iets kúnnen. Maar los daarvan: er is een logische evolutie aan de gang. Djamel Zerrouk en Veli Yüksel hebben de weg bereid als reporters, wij treden in hun voetsporen. We moeten nu vooral niet krampachtig op zoek gaan, en voor elk schermgezicht een allochtone opvolger zoeken. Het komt wel. Al kan ik me voorstellen dat jonge mensen van allochtone afkomst nu meer in zichzelf gaan geloven, en niet meer denken: ‘Dat is niet voor ons weggelegd.’»

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234