null Beeld

Lola zoekt Brood

Tien jaar na zijn dood - u herinnert zich dat-ie op 11 juli 2001 een bungeesprong zonder elastiek ondernam - gaat Herman Broods dochter Lola (1985) in een vierdelige, op Nederland 3 uitgezonden documentaire op zoek naar wie haar vader écht was.

Noud Jansen

Eén van de talrijke levende getuigen die ze opzoekt is Koos van Dijk, Broods manager van 1976 tot aan zijn dood, en sindsdien eigenlijk nog steeds.

Koos van Dijk «'Als ik spring', zei Herman me wel eens, 'dan doe ik dat niet voor de kat z'n kut.' Met andere woorden: hij wilde dat mensen zich hem zouden herínneren - om zijn muziek, zijn schilderijen en zijn gedichten. Daarom ben ik blij met elk initiatief om zijn nagedachtenis levend te houden. 'Lola zoekt Brood' dus, en ook die rockopera over zijn leven die op dit moment nog in Amerika loopt.

»Die is geschreven door Black Francis, de zanger van de Pixies en een enorme fan van Herman. Hij vertelde me ooit dat hij twee van diens albums absolute wereldklasse vindt: 'Street', zijn eerste plaat, en 'Ciao Monkey', zijn laatste. Schitterend, want Herman was ook een enorme fan van de Pixies - heel veel van zijn schilderijen zijn geïnspireerd door hun muziek.

»Ik heb trouwens een nieuwtje voor je: de platen 'Yada Yada', 'Hooks' en 'Freeze' worden in het najaar heruitgebracht, samen met een pak onuitgebracht materiaal. Liveregistraties vooral, met Wild Romance en allerlei gasten.»


HUMO Moeten wij naar 'Lola zoekt Brood' kijken?

van Dijk «Nou ja, ik denk dat het wel interessant zal worden. Lola's papa was natuurlijk veel on the road, en toen hij stierf was ze pas vijftien. Wat ze van hem weet, weet ze voor een groot deel van derden. Nu is het tijd om écht eens uit te zoeken wat voor iemand hij was.

»Daar komt ze dus onder andere voor bij mij langs: ik ben vijfendertig jaar lang zo'n beetje met Herman getrouwd geweest, dus ik kende hem góéd. Wij waren yin en yang, zoals Herman het verwoordde: ik dronk niet, ik rookte niet, ik gebruikte geen drugs. Ik liep d'r met stofblik en vegertje achteraan, laat ik het zo maar zeggen. Juist daarom pasten we zo goed bij mekaar.»


HUMO Weet u nog waar u was toen u hoorde dat hij was gesprongen?

van Dijk «Ik zat op kantoor en had hem al drie dagen niet meer gezien. Wat ongewoon was, want ik was hem nog geld schuldig. Ik had al gebeld: 'Wanneer kom je nou?' - 'Morgen, Koos, morgen.' Opeens krijg ik telefoon van De Telegraaf: 'We hebben net gehoord dat Herman Brood van het Hilton is gesprongen.' Ik zei: 'Onmogelijk.'

»Dat hij ooit zelfmoord zou plegen riep-ie al in '77, maar op den duur werd dat een gimmick. Bovendien zei-ie me wel eens: 'Die Kurt Cobain, het is toch belachelijk wat die klootzak doet? Heb je net een dochtertje van een jaar, schiet je jezelf door de kop.'

»Kijk, ik weet één ding zeker: de verlegen, introverte Herman, de vader van drie kinderen, die had wel willen blijven leven. De beroemde big man, die altijd deed wat hij zei: díé heeft die dag gewonnen.»

Bekijk een fragment »

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234