null Beeld

London Grammar heeft genoeg getreurd: 'Ik zal zoveel mogelijk m'n mond houden'

Met ‘Truth Is a Beautiful Thing’ – geen woord van gelogen – heeft London Grammar na bijna vier jaar een opvolger klaar voor hun op gejuich onthaalde debuut ‘If You Wait’. Geen minuut te vroeg: her en der klonk al het gerucht dat de band rond de metersdiepe klankkast van Hannah Reid opgedoekt was.

Tom Raes

Hannah Reid «Vreemd was dat. Dan liep ik ergens op een festival rond, en kwamen mensen me vertellen hoe jammer ze het wel niet vonden dat we gesplit waren. Heel vriendelijk hoor, maar ik had geen idee waar ze het vandaan haalden.»

Dan Rothman «Blijkbaar zijn mensen het niet meer gewend als je als band eens níét regelmatig updates de wereld instuurt. Uiteindelijk hebben we toch maar een foto online gezet van ons in de studio – als bewijs dat we nog leefden, en nog altijd gewoon muziek maakten.»

HUMO De vorige keer dat we elkaar spraken, bijna drie jaar geleden, waren er plannen om de toen nog naamloze tweede een tikkeltje vrolijker te maken dan debuut ‘If You Wait’. Is dat gelukt?

Dominic Major «Ik vind van wel. Oké, het blijft London Grammar, je ligt er nog altijd niet mee in een deuk (lacht wél). Maar er staan wel nummers op ‘Truth Is a Beautiful Thing’ die je volgens mij niet op onze eerste plaat had kunnen tegenkomen. Het geheel is iets minder eenduidig.»

Reid «Gek genoeg heb ik al van mensen gehoord dat ze ‘Truth is a Beautiful Thing’ nóg treuriger vinden dan ‘If You Wait’ (lacht). Maar dat wijst er volgens mij op dat je de plaat op veel verschillende manieren kunt interpreteren.»

undefined

HUMO Kan het naast een zegen ook geen vloek zijn, zo’n op staande ovaties onthaald debuut?

Rothman «We voelden de druk wel, ja. Maar ik probeer sowieso niet te lang stil te staan bij het feit dat mensen zullen luisteren naar wat ik zit te maken. Anders raak ik toch maar afgeleid.»

Major «We hebben bewust geprobeerd om alle beslissingen over de plaat uit te stellen tot we effectief in de studio zaten. Zo deden we het de eerste keer namelijk ook. Als je al op voorhand begint met je zorgen te maken over allerlei details, ga je jezelf alleen maar in de weg lopen.»

HUMO Wat was dan de eerste beslissing die jullie wél namen?

Reid «De beslissing om even vrijaf te nemen (lacht).»

Rothman «Misschien wel de belangrijkste beslissing die we als band al genomen hebben. We hadden zo lang getourd met ‘If You Wait’ dat we compleet uitgeput waren.»

HUMO Zie je er dan niet tegenop om nu weer de hort op te moeten met de nieuwe plaat?

Rothman «Dat valt wel mee. We hebben namelijk besloten om deze keer af en toe toch eens vakantie te nemen (lacht).»

Reid «In het verleden hebben we gewoon té veel shows op korte tijd gespeeld. Als je jong bent en je hebt net je eerste plaat uit, zeg je natuurlijk ‘ja’ tegen elke aanvraag die binnenloopt. Nu hebben we stilaan door dat dat niet per se hoeft. Al is het maar omdat ik ondervonden heb dat mijn stem het niet aankan.»

HUMO Het gebeurde inderdaad weleens dat een London Grammar-concert afgelast werd omdat je stem niet thuisgaf. Heb je daar intussen een oplossing voor?

Reid «Ik heb geleerd dat er eigenlijk maar één ding echt helpt: rusten. Je stem is een spier, en die kun je dus ook overbelasten. Ik zal zoveel mogelijk m’n mond moeten houden tussen optredens door, en proberen zuinig te zijn op het podium. Mensen willen dat hun favoriete zangers avond na avond de longen uit hun lijf schreeuwen, maar dat is gewoon niet vol te houden.»

HUMO Hoe zit het eigenlijk met die podiumvrees waar je in het verleden zo mee kampte?

Reid «Nog altijd last van, helaas. Maar ook op dat vlak helpt het om te weten dat we in het vervolg af en toe eens naar huis zullen gaan voor een paar dagen rust.»

HUMO Even genoeg over muziek, want ik heb nog een vraag over het Eurosongfestival. De Belgische inzending had net zo’n lage stem als Hannah, en werd dan ook al snel met haar vergeleken. Flatterend of beledigend?

Reid «O, dat was dus jullie inzending? Ik ben er verschillende keren op aangesproken – ‘Die klinkt net als jij!’ Nu, het zal vast wel meer met toeval te maken hebben dan dat ze ons écht als inspiratie gebruikt heeft, toch?»

HUMO Bescheiden.

Reid «Maar om op je vraag te antwoorden: als wij dat meisje echt geïnspireerd hebben, dan vind ik dat flatterend. Ik ben zelf ook begonnen door andere artiesten na te zingen: als ik op mijn beurt iemand geïnspireerd heb, kan ik dat alleen maar als een eer zien.»

‘Truth Is a Beautiful Thing’ van London Grammar is uit bij Sony.
London Grammar speelt op 18 augustus op Pukkelpop.

null Beeld

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234