null Beeld

Looking for Dragone

Zijn naam klinkt als die van een circusdirecteur, en ergens ís hij dat gewoon ook: Franco Dragone (56), de Italiaans-Belgische mijnwerkerszoon uit La Louvière die wereldberoemd werd als ontwerper en regisseur van groots opgezette spektakelshows voor Cirque Du Soleil, Céline Dion en andere acts. De grote Belgische docufilmer Manu Bonmariage, geestelijke vader van het legendarische RTBF-programma 'Strip Tease', maakte op verzoek van de VRT een portret van de man, en daar kunt u vanavond om elf uur gratis en voor niets naar kijken op Canvas.

Noud Jansen

Ter info: een ticket voor Cirque Du Soleil kost u 75 euro; eentje voor Céline Dion ruim honderd.

Manu Bonmariage «In 2001 had ik een film over Huub Broers en de gebroeders Happart gedraaid, die enkele jaren later aangekocht werd door 'Hoge Bomen'. Van de zes afleveringen van dat seizoen bleek dat veruit de best bekeken documentaire te zijn, en dus vroeg de VRT me of ik niet nog een film kon maken. Ik dacht meteen aan Franco Dragone: ik kende de man al sinds de jaren 70, en ik vond hem een intrigerende figuur.

»Hij was wel enigszins wantrouwig toen ik hem in zijn kantoor in La Louvière voor het idee probeerde te winnen: hij kende de reputatie van 'Strip Tease'-reporters - dat het fouilleurs zijn, die hun onderwerp van top tot teen aftasten. Ik heb hem ook meteen duidelijk gemaakt dat het niet mijn bedoeling was om een hagiografie te maken: ik wilde hem tonen zoals hij ís.»

HUMO En daar ging hij mee akkoord?

Bonmariage «Na wat vijven en zessen, ja. 'Mijn raadgevers zijn bang dat het mijn business zal schaden,' zei hij me, 'Maar ik vertrouw je.'

»Eh ben, vervolgens ben ik hem gaan filmen in La Louvière, waar hij woont, en in Mons, waar hij een adaptatie van 'Othello' op poten aan het zetten is met lokale acteurs. En ik ben ook meegevlogen naar Dubai, Macao en Las Vegas, waar hij met allerlei spektakels in de weer is. Typisch Dragone: hij aarzelt niet om twee jeugdvrienden op het vliegtuig naar Las Vegas te zetten en hen mee te tronen wanneer hij backstage Céline Dion gaat feliciteren met haar 750ste optreden in de show die hij ontworpen heeft.

»Alles peis en vree, tot ik in Mons sta te filmen en Franco plots uit zijn vel springt van woede: de acteurs in 'Othello' maakten in zijn ogen te veel problemen over zijn manier van werken, en dat kon hij duidelijk niet hebben. Hij voelde dat er aan zijn almacht werd getornd, ik denk dat dat het was.»

HUMO Die scène moest u van hem knippen?

Bonmariage «Nee, maar na ruggespraak met zijn zakenpartners stond hij er wel op om aan het begin van de film één minuut te krijgen om uit te leggen waarom hij daar kwaad is geworden - die minuut heb ik hem maar gegeven.

»Eerst hadden we gezamenlijk de film bekeken - dat doe ik normaal nooit, maar het moest van de VRT. Ik zeg: 'Ik wil de film wel met je bekijken, maar ik vertel je nu al: ik verander niets, want ik ben tegen censuur.' 'Oké,' zegt hij, 'laten we kijken. Maar als het me niet aanstaat, ga ik me kwaad maken'.»

HUMO En?

Bonmariage «Toen de film afgelopen was, is hij opgestaan en beginnen te applaudisseren: 'Bravo Manu, het is een meesterwerk.' Daarna zijn we naar een Italiaans restaurant in La Louvière gegaan waar we ons tot vier uur 's morgens hebben bezat (lacht). Fijne tijden.»

Dragone

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234