null Beeld

Lost - Seizoen 6 (Blu-ray)

Een geestig filmpje van ComedyCentral waarin alle onopgeloste mysteries nog eens worden opgesomd (ook te vinden op YouTube) vat het mooi samen: wie gehoopt had dat alle raadselen in de finale jaargang van 'Lost' eindelijk – eindelijk – zouden worden ontsluierd, kan zich maar beter op een teleurstelling voorbereiden.

Marc Van Springel

Het laatste seizoen bevestigt alleen maar wat velen al lang vermoedden: dat de makers, hoewel ze het altijd zijn blijven ontkennen, vooraf geen of slechts een vaag idee hadden van hoe ze de serie wilden beëindigen en de steeds ingewikkelder en op den duur ook onnozeler mysteries maar bleven opstapelen om nog wat méér mist te spuiten.

In plaats van vanaf de eerste afleveringen de onthullingen mondjesmaat te lossen, krijgen de ongeduldige fans eerst nog een pak méér raadsels gevoerd, moet de zaak nog wat gerekt worden met een overbodige plot rond weer een nieuwe tempel en het bijbehorende stel oninteressante kwieten én introduceren de makers zowaar een nieuw vertelmechanisme.

Na de flashbacks en flashforwards van de vorige seizoenen krijgen we nu – het kon er ook nog wel bij - flash sideways op ons bord: fragmenten die zich afspelen in een alternatieve realiteit waarin vlucht 815 niet is neergestort, en de hoofdpersonages volledig andere levens leiden.

Handig om een paar oude bekenden opnieuw op te voeren én de revelaties waar iedereen knarsetandend op zit te wachten nog wat langer uit te stellen. Als de antwoorden dan tóch komen, na eerst nog een hoop irrelevant gedoe over de strijd tussen – geeuw, met onze excuses - Jacob en de Man In Black, blijken ze weinig verrassend, redelijk banaal zelfs, en worden ze ook nog eens in zeven haasten afgehaspeld.

Je zou het een passend slot kunnen noemen voor een serie die lang geleden al als een kaars in de nacht – in een tempel op een mysterieus, in vier parallelle werelden tegelijk gelegen eiland voor ons part - was uitgegaan.

Extra's ***1/2 :
Commentaartracks (o.a. met de twee hoofdscenaristen), twee gespierde behind the scenes-featurettes en zelfs een speciale miniaflevering waarin nog wat extra raadselen worden onthuld. Wat Dharma met die ijsberen uitstak? Weer één groot mysterie minder waar u 's nachts van wakker hoeft te liggen!

Bekijk de trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234