null Beeld

Lou Doillon, dochter van Jane Birkin

Lou Doillon (30): schrijfster, actrice, topmodel, muze, dochter van Jane Birkin (66) en filmregisseur Jacques Doillon (68), moeder van de kleine Marlowe (10), en sinds kort ook zangeres.

Lou is zo knap, zo beroemd en zo charismatisch dat cynici hun jaloezie en frustratie alvast guillotinegewijs opblonken toen Lou de zangeres haar nek uitstak. Maar tegen de realiteit hebben ze geen verweer, want haar cd Places’ bewijst dat deze femme fatale ook als zangeres én componist te benijden is.

Niet dat het ‘Het beste debuut van het voorbije decennium!’ is, of ‘miraculeus’, zoals overspannen Franse critici beweerden, maar ‘Places’ is in elk geval stukken beter dan de worpen van andere model-actress-whatevers.

We ontmoeten elkaar in het legendarische restaurant aan de Seine, dat al serveert sinds 1782, en waar we allebei fan van zijn. Lou lacht vaak en luid, zo luid dat ik af en toe in elkaar krimp, uit gêne tegenover de andere klanten, terwijl ik toch zit te lunchen met een verrukkelijke vrouw. We praten afwisselend in het Engels en in het Frans. Lou woont al haar hele leven in Parijs, maar haar moeder is Engelse. ‘Ik voed m’n zoontje op in het Engels, ik droom in het Engels en schrijf m’n geheime dagboek in het Engels.’ En op ‘Places’ zingt ze in het Engels, tot groot verdriet van de chauvinistische Fransen, die haar maar al te graag zouden claimen. Maar, zegt Lou: ‘Ik heb geen behoefte om nummers van Serge Gainsbourg te zingen, dat doet mijn moeder al.’

HUMO Mijn favoriet op je cd is het liefelijke ‘Hushaby’. Maar wat is ‘hushaby’?Iets als lullaby?

Lou Doillon «Ja, ’t is een manier om een baby te sussen. Maar ik heb het omgedraaid: ik zing om mijn ouders te sussen. Volgens de cyclus van het leven ben je eerst baby, dan peuter, kind, puber, volwassene, bejaard en ten slotte behoeftig. Er komt dus een moment waarop de baby van weleer zijn ouders sust – hen geruststelt op hun sterfbed, bijvoorbeeld. Nu deed ik dat vroeger ook al, als Jane en Serge ’s ochtends dronken en slaapdronken thuiskwamen, stopte ik hen in bed – ik, zes jaar oud.

»Het probleem was dat ‘Hushaby’ muzikaal gezien gaandeweg te sexy werd. Etienne Daho, mijn producer, zei: ‘This is sick: het lijkt alsof je seks hebt met je moeder.’ (lacht)Dat was niet de bedoeling, ook al is dat precies wat iedereen van onze losbandige familie verwacht.»

HUMO Jij bent geen echte muzikante, en dit is je debuut. Hoe maakte je de producer en de muzikanten duidelijk wat je wou?

Doillon «Ik gaf regieaanwijzingen qua sfeer. Ik zei dingen als: ‘Speel deze partij alsof je een meisje kust onder water.’ Wat ik zeker níét wilde doen – ook al heb ik me laten vertellen dat het vaak gebeurt – is aanwijzingen geven op basis van bestaande meesterwerken: ‘Speel die baspartij zoals Paul McCartney het zou doen.’ Of: ‘Speel een solo die lijkt op wat Jimmy Page doet op ‘The Song Remains the Same’.’ Voor ‘Make a Sound’ had ik zo’n ouderwetse entertainer in gedachten die met elke ledemaat een ander instrument speelt, zoals in ‘Mary Poppins’. Op onze eerste vergadering met de bazen van platenfirma Barclay zei Etienne dan ook vol vuur: ‘Als er één ding is dat Lou op haar debuut wil, dan is het een one night stand... eh,een one man band,bedoel ik!’ What’s on a man’s mind...(lacht).»

HUMO In de hoestekst bedank je ‘The Motherfuckin’ Bunny’. Wie of wat is dat?

Doillon «Sorry, da’s geheim. Da’s voor an audience of one. Net zoals het T-shirt dat ik vandaag draag, bedoeld is voor iemand die ik straks zie.»

HUMO Heeft de man over wie je ‘I.C.U.’ zingt al commentaar gegeven?

Doillon «Nee. Geen woord. Which is wonderful in a spooky way.Hij wéét tenslotte maar al te goed dat het over hem gaat. Poseur (lacht). Is het ego, trots? Overigens: ik spelde ‘I see you’à la Prince, dus ‘ICU’,maar pas onlangs vertelde een Amerikaanse vriendin me dat het ook de afkorting is van Intensive Care Unit. Ook toepasselijk (lacht).»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234