Louis Michel, Europees commissaris voor Ontwikkeling en Humanitaire Hulp
In de wirwar van lange, saaie gangen in het immense Berlaymontgebouw is het kantoor van Louis Michel (61) makkelijk terug te vinden. Voor de deur, tussen een stel exotische potplanten, staan twee enorme, gesculpteerde, houten bezoekersstoelen, versierd met koppen van wilde dieren. Ze hebben de allure van de troon van een Afrikaans stamhoofd. 'Waarschijnlijk een souvenir,' zegt zijn woordvoerder half verontschuldigend. Binnen in het kantoor hangt een persiflage op de kaft van 'Tintin au Congo', met de Europees commissaris voor Ontwikkeling en Humanitaire Hulp in de rol van Kuifje.
Sinds zijn dagen als minister van Buitenlandse Zaken is Louis Michel een verwoed Afrikareiziger, maar zijn eerstvolgende reisdoel is Gaza: daar wil hij met eigen ogen de schade opmeten die de Israëli's er in 22 dagen oorlog hebben aangericht.
Het volledige interview met Louis Michel leest u vanaf dinsdag 3 februari 2009 in Humo 3570.
Enkele quotes van Louis Michel
Over Gaza: «Gaza is tien keer kleiner dan België, en er wonen anderhalf miljoen mensen opeengepakt. In zo'n gebied is het moeilijk om bij bombardementen collateral damage te vermijden. Maar als je ziet wat er nog overblijft van gebouwen, wegen, infrastructuur: is dat nog collateral damage? En: heeft Israël nu iets gewonnen? Nee, want Hamas zal hier alleen maar sterker uitkomen. Ten nadele van Fatah, de gematigde partij van de Palestijnse president Mahmoud Abbas.»
«Ik ben nooit een antisemiet geweest. Altijd heb ik Israël gesteund, altijd heb ik het terrorisme veroordeeld, maar sommigen blijven daar liever doof voor. Jammer. Wie gelooft nu ernstig dat je in het Midden-Oosten ooit een permanente vrede zult krijgen als je systematisch de militaire kaart trekt? Zo pook je alleen het wantrouwen en de haat op. De enige oplossing is een onderhandelde oplossing, zoals de EU voorstelt.»
«Het is ieders goeie recht om er anders over te denken, maar ik blijf vinden dat ons land een bijzondere verantwoordelijkheid heeft tegenover Congo. In het verleden hebben we veel goede dingen gedaan, maar we hebben ook fouten gemaakt. Eén van die fouten is dat we de jongste jaren afwezig zijn gebleven in Congo en nauwelijks nog een Afrikabeleid hadden. Als minister van Buitenlandse Zaken (van 1999 tot 2004, red.) heb ik altijd aangestuurd op het herstel van de goede relaties.»
«De Gucht mag publiek zeggen wat hij wil, en ik beweer niet dat hij fout zit, maar het is niet mijn manier van werken. Hij moet mij ook mìjn job laten doen, hè. Ik heb als Buitenlandminister wellicht fouten gemaakt, maar in alle bescheidenheid: ik hoop dat hij straks een even positieve balans zal kunnen voorleggen als ik. Hij heeft er in elk geval de competentie voor.»
«Ik maak me vooral zorgen over de versnippering in Vlaanderen, waar geen enkele partij nog twintig procent haalt in de peilingen. Dat kan onderhandelingen bijzonder moeilijk maken. Terwijl: wat zijn de essentiële verschillen tussen al die partijen? De economische programma's van Open VLD, LDD en zelfs CD&V zijn toch perfect vergelijkbaar? Sommige partijen en kieslijsten zijn vooral ontstaan uit opportunisme, vrees ik. Dat boezemt me toch wat angst in: het leidt tot electoraal opbod, en dat kan België best missen.»
«Ik hoef Leterme hier niet uitgebreid te verdedigen, maar ik vind het wel moedig dat hij afstand heeft genomen van de N-VA. Ik kan niet inschatten of hij een goed premier was, maar ik heb respect voor hem. Zijn opvolger Herman Van Rompuy vind ik een bekwaam politicus, al zou in een normaal land na het ontslag van Leterme niet gebeurd zijn wat hier wél is gebeurd. Daar zou een franstalige liberaal de nieuwe premier zijn geworden.»
Over Guy Verhofstadt: «Hij is de meest creatieve premier die we in héél lange tijd hebben gehad. Een man met een uitgesproken moderne, universele visie en een enorme overtuigingskracht, en bovendien een echte federalist. Hij wil de Gewesten meer bevoegdheden en verantwoordelijkheden geven, maar in de eerste plaats om het cement van België steviger te maken. Ik ben het met hem eens. Ons land kan zo iemand toch moeilijk missen?»