null Beeld

Louis Theroux: America's Most Hated Family In Crisis

De televisiepremière van Louis Theroux's 'Twilight of the Porn Stars', die vanavond op Canvas gepland was, gaat helaas niet door. In de plaats zendt de zender 'The Return to America's Most Hated Family' nog eens uit.

Nicolas Quaghebeur

De bebrilde keerde terug naar de gehate familie Phelps uit de titel, hoogwaardigheidsbekleders in hun eigen Westboro Baptist Church, die hij vier jaar eerder al eens in hun hemd had gezet.

Enfin, dat hadden ze zelf gedaan: door hun homohaat te stutten met onbestaande argumenten uit de Bijbel, door te gaan betogen op begrafenissen van Amerikaanse soldaten (gesneuveld omdat 'God hates fags'), door zo in hun Grote Gelijk op te gaan dat het kostelijk werd, en meer dan een beetje wrang.

Maar waarom laten de Phelps', die tegenwoordig geplaagd worden door de leegloop van hun kerk, Theroux dan nog eens binnen in hun huis? Op 3 april in absolute wereldpremière op BBC, en nu al op Canvas: zeg nog eens dat ze daar alleen maar met de oorlog bezig zijn!

Louis Theroux «Toen ik opnieuw bij de Phelps' aankwam, zei één van hen meteen: 'We weten waarom je terug bent. Je weet dat we het moeilijk hebben, en daarom kom je ons nog eens voor aap zetten. Geen probleem, maar weet wel dat je in onze ogen één van de meest kwaadaardige figuren bent sinds Pontius Pilatus.' Daar had ik niet van terug.»

HUMO Je liet je nochtans niet doen: op een gegeven moment noemde je hun visie stuitend. Was het niet de eerste keer dat je zo direct tegen de overtuiging van je gastheren in ging?

Theroux «Het is misschien de eerste keer dat ik het zo onverbloemd deed, ja. Maar dat komt omdat ik hen al kende: in 2007 had ik hen al uitgedaagd om mij het Bijbelcitaat te tonen waarin God homoseksualiteit veroordeelt - een uitdaging die ze volgens mij glorieus verloren hadden.

»Dat ze me vier jaar later nog altijd geen beter antwoord konden geven, terwijl ze die homohaat wel nog altijd even fel prediken, stootte me tegen de borst. Daarom verloor ik mijn geduld.»

HUMO Toch slaag je erin, zo lijkt het, om voor de meeste van die haatverspreiders een zekere sympathie op te vatten.

Theroux «Met uitzondering van Gramps, maar die zat me dan ook de hele tijd te verwijten. Maar als je erin slaagt om het over iets anders te hebben dan hun geloof, dan merk je vooral bij de jongere familieleden dat ze niet compleet verachtelijk zijn. Komt daarbij, en dat verontrustte me wel enigszins, dat hun boodschap na verloop van tijd ook wént.

»Ik was erbij toen ze gingen protesteren met die afschuwelijke God Hates Fags-plakkaten, en ik betrapte mezelf erop dat ik verrast was toen voorbijgangers tegen hen begonnen te roepen.»

HUMO Is het niet beter om de Westboro Baptist Church, en bij uitbreiding ook de pedofielen en de discutabele burgerwachten met wie je al tijd hebt doorgebracht, koudweg te negeren?

Theroux «Nee, want ik wil hun motivatie begrijpen, en die blijkt altijd weer voort te spruiten uit een diepmenselijke nood. Je zou kunnen zeggen dat mijn fascinatie voor die lui iets pervers heeft, maar ik ben niet alleen: wie kijkt, is al even schuldig.»

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234