null Beeld

Louise O. Fresco - Kruisbestuiving

Louise O. Fresco is een bijzondere vrouw. Alle mensen die de initiaal van hun tweede naam op de cover van hun boeken laten afdrukken, horen dat waarschijnlijk graag over zichzelf vertellen, maar voor Fresco geldt het zonder meer. Ze studeerde landbouwkunde en werkte als onderzoekster aan een academische carrière – sinds dit jaar is ze voorzitster van de Universiteit van Wageningen. Daarnaast schrijft ze romans én bekleedde ze bestuursmandaten in grote bedrijven zoals de Rabobank en het voedingsconcern Unilever.

Fresco staat op het snijpunt van heel verschillende werelden, en daarvan is ‘Kruisbestuiving’ (Prometheus/Bert Bakker) het resultaat. Het is een bundel waarin ze teksten en columns heeft verzameld die ze de voorbije jaren heeft afgeleverd. Op haar mandaten in het bedrijfsleven gaat ze niet echt in, maar wel probeert ze de wereld van de wetenschap en die van de kunsten met elkaar te verbinden. Dat is een dappere onderneming. Waar veel kunstenaars graag een desinteresse etaleren voor alles wat in formules gevat kan worden en wetenschappers onbegrijpend opkijken als hen wordt gevraagd of ze geïnspireerd raken door kunstwerken, houdt Fresco een rigoureus pleidooi voor beide. Kunst inspireert haar niet enkel als wetenschapster, maar is ook nodig om wetenschappelijke kennis op een verhalende manier bevattelijk te maken.

Fresco maakt haar ambities niet altijd waar. De algemeenheden waarmee ze over kunst schrijft, zijn prikkelend en veelbelovend, de essays waarin ze werken zoals ‘De tuin der lusten’ van Jeroen Bosch bespreekt, vallen soms tegen. Niet dat ze zich ervan afmaakt met clichés, maar de lijn tussen wetenschap en kunst blijft vaag en onoverzichtelijk. De werelden smelten nooit echt samen. Maar de pogingen van Louise Fresco maken van ‘Kruisbestuiving’ een charmante bundel.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234