Love & Friendship

Het betere tongwerk.

Deze amusante verfilming van een uit 1794 daterende briefroman van Jane Austen voert u naar een aristocratische wereld die wordt gedomineerd door smacht en gehunker, door amourettes en flirtaties, door minnarijen en vrijerijen en andere zaken van het hart. Veel fraaie beeldcomposities hebben we niet gezien, maar de schets van de tijdgeest (die obsessie met fatsoen!), de omgangsvormen die men toentertijd blijkbaar bezigde (wanneer men op straat werd aangesproken door een onbekende, was het doodnormaal om te reageren met een welgemeend ‘Scheer u weg, of ik laat u afranselen!’), en vooral de evenveel hoofsheid als venijn bevattende conversaties tussen de roddelzieke personages vormen een heerlijke bron van vermaak.

Tot in het hemdsboord bevreesd door het vooruitzicht dat zijn zoon zich met de foute vrouw gaat verloven, spreekt een vader vermanend: ‘Ik kan je niet onterven. Maar dit zou alle trots die we voor je koesteren tenietdoen! We zouden ons schamen om over je te horen, aan je te denken zelfs!’ Ach, had óns poatjen ons jaren geleden maar eens op die manier toegesproken: dan zouden wij nu wellicht voor het eerbiedwaardige De Standaard schrijven, en niet voor die duivelse Humo. ‘Dat zo’n intelligente vrouw kan trouwen met iemand met het verstand van een erwt!’ horen we even later een heer van stand uitroepen. Waarop een andere herenzoon: ‘Ach, het gebeurt voortdurend.’

Geen idee wat u hierbij voelt, maar wij vinden het héérlijk wanneer we bepaalde onweerlegbare levenswaarheden verwoord horen in één kernachtige redekaveling. Het dient wel gezegd dat de dialogen uiteindelijk boeiender zijn dan de intrige, en in dat opzicht verschilt ‘Love & Friendship’ eigenlijk maar weinig van de genietbare praatfilms waarmee regisseur Whit Stillman in de jaren 90 heel even furore maakte (‘Metropolitan’, ‘Barcelona’, ‘The Last Days of Disco’). En als u ons nu wilt excuseren: de butler komt vragen of we gaan theedrinken in het salon.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234