null Beeld

Luc De Vos, voor zichzelf geenszins een uitzondering makend:

Luc De Vos blikt in de spiegel en is niet ontevreden: 'Aan een homo erectus is nog flink wat werk, maar hij loopt wél al mooi rechtop.

Redactie

'In de wolken' heet het zevende nummer op 'Homo erectus', de nieuwe plaat van Gorki. 'Naar Baikonoer had ik moeten gaan / Om kosmonaut te worden / En ontploffen in het heelal / Maar het is nu te laat / Om te doen wat moest / Ik had het moeten doen / Toen ik nog alles kon / Maar ik ben in de wolken / In deze nacht / Ik ben in de wolken / Het is volbracht'. We hebben erover nagedacht: het kan niet anders of Luc De Vos schreef 'In de wolken' op zijn fiets, 's nachts, huiswaarts kerend van een dansgelegenheid waar hij net zijn laatste dubbele Johnny Walker Black Label on the rocks achterover had geslagen op Jay-Z's '99 Problems', of iets van die strekking. Op hetzelfde moment moet hij op het idee voor de pakkende hoes van 'Homo erectus' gekomen zijn: een beeld van kosmonaut Joeri Gagarin, op 12 april 1961 in het busje naar de Vostok 1, de raket die hem kort daarna als eerste mens de ruimte in zou schieten.

LUC DE VOS « Ik heb me voor één keer heel nadrukkelijk bemoeid met het artwork: het moest Joeri Gagarin worden. Veel teksten gaan over hem, en toen ik die foto van die mooie, fiere, beetje macho jongen zag, viel de titel me te binnen. Aan een Homo erectus is nog flink wat werk, maar hij loopt wél al mooi rechtop.»


HUMO: Is Gagarin een held van je?

DE VOS « Toch wel. Ik heb me niet speciaal verdiept in de man, maar ik hou van de mythe. Eén van de vele fascinerende stadslegendes over hem meldt dat ze hem van op de grond vroegen of hij God al gezien had. Waarop Gagarin: 'Die is hier in geen velden of wegen te bespeuren.' (lacht) Wat met God lachen paste natuurlijk mooi in het kraam van het communisme. Gagarin zou later aan lager wal zijn geraakt en op een dag strontzat in zijn MIG zijn gekropen en vervolgens neergestort. Dat is zeker niet waar, maar ik ben dol op die anekdote: ladderzat rondvliegen met een straaljager, absurder kan je toch niet bedenken?

» Gagarin staat ook voor de mythe van de moderniteit, voor de jaren zestig. Die heb ik niet heel erg bewust meegemaakt, maar ik heb er wel een slag van meegekregen. Ik ben eigenlijk al heel mijn leven bezig mijn verleden te recapituleren. Misschien maak ik over veertig jaar een plaat over 9/11, maar nu zit ik pas aan mijn jeugd in de jaren zestig en zeventig. Je hebt van die mensen die iets meemaken en er meteen over schrijven, maar zo zit ik niet in elkaar. Volgens mij is het ook beter alles eerst wat te laten rusten. Na verloop van tijd komt er aanvaarding bij, en melancholie, en daar profiteer ik van.»


HUMO: Uit veel nummers op deze plaat spreekt inderdaad aanvaarding. Sluit je een periode af?


DE VOS « Misschien wel. Als je eenmaal de veertig voorbij bent, heb je al enorm veel beleefd - zelfs ik heb het gevoel van: seen this, done that. Jong zijn heeft zijn voordelen: je beleeft alles voor de eerste keer, emoties zijn heel hevig. Het grote voordeel van ouder worden is dan weer dat het allemaal minder pijn doet.

» Nu vind ik het ook wel heel verkeerd om op alle mogelijke manieren pijn te vermijden. Ik zie het bij veel van mijn leeftijdsgenoten: ze hebben ooit een zware klap gekregen en schuwen sindsdien de grote emoties. Ik heb mijn goeie vijand Etienne Vermeersch eens horen zeggen dat hij ooit enorm verliefd is geweest, maar dat die verliefdheid op een dusdanige ramp is uitgedraaid dat hij dat soort emoties sindsdien niet meer aanvaardt. Dat vind ik flauw, je moet het leven in al zijn fascinerende aspecten op je laten afkomen.

» Afhakers zie je ook vaak in de muziek. Gasten spelen in een groepje, maar als het niet meteen wil lukken stoppen ze ermee en trappen ze in de huisje-tuintje-boompje-val.»

Voor het volledige interview, zie Humo 3410.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234