Luc De Vos

Wat hebben Luc De Vos en Kate Moss met elkaar gemeen? Ze braken allebei door in 1990 en gelden als iconen van de nineties – zij het De Vos iets minder wereldwijd. Ze zijn ook nog steeds aan het werk, har­der dan ooit zelfs, mét succes bij telkens weer een nieuwe generatie. En ze delen, zo leert ons onderstaand gesprek, een motto: never explain, never complain.

Moss is de mooiste van de twee, De Vos de meest spraakzame: hij geeft wél interviews. Over vijftig worden, de fases die hij heeft doorlopen en de tien platen die hij maakte met Gorki. Bovendien heeft Kate Moss geen singlecompilatie uit, en Gorki wél: ‘Anja ❤ Ninja – 35 Singles en een B-kant’.

We treffen Luc De Vos in zijn werkkamer thuis, tussen heel veel boeken en drie rode dozen van Ikea.

Luc De Vos «Archiefdozen waarin ik al mijn artikeltjes minutieus heb bijgehouden. Op 12 juli van dit jaar ben ik vijftig geworden, en toen heb ik die tien kilo papier eens doorploegd. Zo van: bompa gaat zijn leven eens overschouwen. Maar het zei me weinig. Ik kon alleen maar denken: ‘Het was tof, maar het is voorbij.’ Ik laat me liever verrassen door mensen die me vragen: ‘Weet je dat nog?’»

HUMO Deze bijvoorbeeld: in 1996, op je vier­ endertigste, vertelde je in Humo: ‘Ik word steeds minder lankmoedig en tolerant. Misschien zal ik als ik vijftig ben een stuk cra puul zijn dat geen mens meer kan uitstaan.’

De Vos «Dat was ik compleet vergeten natuur- lijk. Maar ik moet wel beamen wat die jongen zegt: ik ben dat stuk crapuul geworden. En sinds ik vader ben, ben ik alleen maar opstan- diger geworden – alsmaar minder begripvol voor wantoestanden.»

HUMO Uit een Humo­interview uit 1991: ‘Ik haat Blue Blot.’ En even verder: ‘Ik haat ook ‘Happy Doing Nothing’ van Pitti Polak. Dat is de enige keer dat ik je iets slechts heb horen vertellen over andere Belgische groepen. Alsof je op je tellen past sindsdien.

De Vos «Er worden hier gewoon geen slechte, amateuristische platen meer gemaakt. En ge- lukkig zijn we van dat Belgen-stigma af. Er heeft toch nog niemand Skynet, ik bedoel Netsky, geïnterviewd met vragen over zijn Belg-zijn? Het is geen issue meer, en daar ben ik zeer blij om.»

HUMO Waarom besta jij wel nog en Pitti Polak niet meer?

De Vos «Omdat ik intelligénte pop maak – er zat altijd een ironisch en puntig kantje aan. Het was altijd meer David Bowie dan Iggy Pop. Mag ik dat zeggen? Ik las boeken, luisterde veel naar popmuziek, ik was een soort van slimste mens ter wereld.

»Let op: ik hou ook niet van de perfecte, serieuze popmuziek, Radiohead of Van Morrison of zo. ‘Madness’, de nieuwe single van Muse, wordt door iedereen verketterd omdat hij zo lijkt op ‘I Want to Break Free’ van Queen, maar ik denk: ja, die weten zelf ook wel dat ze over the top aan het gaan zijn. Dat vind ik wel oké, die slimmigheid.»

HUMO Is het in jouw geval niet gewoon nos­talgie naar de jaren zeventig, je kindertijd, en de hoogdagen van de glamrock?

De Vos «Natuurlijk, maar niemand kan ontkennen dat de jaren zeventig een fantastisch vat vol originaliteit en plezier waren. Natuurlijk had ik in de tijd van de glamrock in Londen moeten rondlopen! Als ik moet kiezen tussen Kortrijk en Parijs, dan kies ik Parijs, natuurlijk. Als ik moet kiezen tussen bier en champagne, dan kies ik champagne.»

HUMO Je hebt jarenlang het imago gehad van vrolijke drinkebroer. Maar nu je vijftig bent, ben je gestopt met drinken.

De Vos «Mijn katers werden me te hels. Toen ik jong was, dronk ik graag en veel, maar gaandeweg begint je lichaam tegen te sputteren. Vroeger zat ik graag gitaar te spelen met een paar Duvels naast mij – thuis op mijn gemakske high worden. Dat was vooral zo in de tijd dat ik nog bang was om buiten te komen. Als ik onder de mensen was, wilde ik ze constant entertainen en imponeren: om de minuut moest er een lachsalvo weerklinken, en dat stres- seerde mij zodanig dat ik binnenbleef. Maar dat is dus verleden tijd.»

Bekijk 'Ninja'

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234