null Beeld

Luc Van den Broeck, spilfiguur in de zaak-Bart Wellens

Gerecht zoekt doping bij Bart Wellens': de krantenkoppen logen er niet om, die donderdagochtend 26 januari. 'We hadden een tip gekregen over inbreuken tegen de hormonenwetgeving,' liet het parket van Turnhout weten.

Sven Spoormakers

Wellens was nog maar net aan de dood ontsnapt: in de nacht voor het Belgische kampioenschap werd de tweevoudige wereldkampioen in allerijl naar het UZ in Antwerpen gebracht. Hij had acute hartproblemen en zijn vitale organen vielen één voor één uit. Een chronische ontsteking van de tandwortels in de onderkaak bleek de oorzaak. In de heisa rond Wellens viel algauw de naam van Luc Van den Broeck en zijn voedingssupplement Concap. De zaak-Wellens is maar één van de vele onverkwikkelijke avonturen waar de Kempische diamantair mee in verband wordt gebracht.

Marc Conaert keek verstrooid in zijn kopje koffie, een sigaret tussen de lippen – het was ergens in de jaren tachtig, toen roken nog overal mocht. Eén gedachte maalde door zijn brein: hoe kan je de cafeïne uit de koffieboon halen, zonder er de vervelende bijwerkingen van de verbranding – slapeloosheid, hoofdpijn, maagpijn, veel plassen, trillerigheid – bij te moeten nemen? Conaert baatte een kruidenwinkel uit in Herk-de-Stad en was gebeten door natuurgeneeskunde. Tien jaar lang experimenteerde hij met onrijpe en rotte bonen, gemalen, geperste, geweekte en verpulverde. 'Ik weet niet meer hoeveel potjes ik naar het labo heb gestuurd om er de hoeveelheid cafeïne te laten meten. Tot ik – het moet in 1996 of 1997 geweest zijn – de juiste procedure en samenstelling had gevonden. Ik wist meteen: dit is een topproduct.'


Enkele quotes

Luc Van den Broeck «Ik ben op mijn veertiende in de diamantzaak van mijn ouders gestapt – een grote zaak: als er ergens veel goud werd gekocht, moesten ze langs mijn vader passeren. Ik had dus geen tijd om te koersen. Pas toen ik de dertig al gepasseerd was en de zaak op rolletjes liep, ben ik met wielrennen begonnen. We hadden een keten van juwelierszaken uitgebouwd en ik had vier jaar op Mauritius gewoond en gewerkt. Ik liet daar onze diamanten slijpen: veel goedkoper dan in Antwerpen. »Ik koerste alleen voor mijn plezier, maar natuurlijk win je al eens graag. Ik was niet slecht, hoor: ik trainde met Ludo Dierckxsens en zijn groep – Tom Boonen en Wilfried Peeters waren er dikwijls bij. En Dave Bruylandts. Het ging op training soms harder dan in de koers.»

Luc Van den Broeck «'t Is geen kwestie van geloven. Het wérkt. Alle sporters die mijn voedingsadvies opvolgen, gaan op den duur beter presteren, omdat hun lichaam beter in balans is. Neem nu Nick Nuyens: die reed vorig voorjaar de pannen van het dak. Maar door dat dispuut geef ik hem geen advies meer: het zal dit jaar een pák minder zijn.»

Luc Van den Broeck «Dertig jaar geleden kwam een belastingsinspecteur – Lammens, heette hij – bij mijn vader aan: hij wilde geld om ervoor te zorgen dat de belastingen mijn vaders zaak met rust lieten. Mijn vader heeft dat geweigerd, en sindsdien probeert mijnheer Lammens, die intussen is opgeklommen tot onderzoeksrechter in Turnhout, ons te pakken. Die zaak met Wellens is het zoveelste voorbeeld: het gerecht van Turnhout komt hier uit het niets binnenvallen.»

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234