null Beeld

Lucide dromen in 2015

Als u zelf kon kiezen, waarover zou u vannacht dan willen dromen? Ongebreidelde seks, vliegen in de lucht, diepzeeduiken zonder zuurstoffles of aanbeden worden door extreem enthousiaste fans? Al sinds duizenden jaren proberen mensen hun eigen dromen te sturen, maar sinds kort is het zogenaamde ‘lucide dromen’ uitgegroeid tot een serieuze wetenschap en een hype op het internet. Het goede nieuws? U kunt het ook.

Annemie Bulté

Heleen Vrints doet niks liever dan slapen. Daarvoor heeft ze zich een hemelbed van Balinese bamboe aangeschaft, met witte gordijnen die dansende schaduwen op het plafond toveren als ze het raam van de slaapkamer openzet. ‘Overdag hou ik me bezig met het coördineren van klinische studies en het testen van medicatie in een ziekenhuis,’ vertelt de 30-jarige biomedicus uit Antwerpen.

Heleen Vrints «Maar ’s nachts ga ik vliegen. In mijn dromen reis ik het liefst naar tropische bestemmingen. Ik scheer over de toppen van het Amazonewoud, volg de bedding van de rivier in de jungle, voel de wind in mijn gezicht en de kriebels in mijn buik, geniet van de prachtige bloemen en de overweldigende natuur onder mij. En soms neem ik de man van mijn dromen mee op avontuur – nog leuker!»

Ook Samir Fahim (42), overdag consultant cyberbeveiliging voor banken, bedrijven en overheden in Brussel, heeft een intens nachtleven.

Samir Fahim «Je droomt lucide als je wéét dat je aan het dromen bent, en je zelf bepaalt wat er in je droom gebeurt. De eerste keren dat je lucide wordt, zijn heel bizar: ineens realiseer je je dat je midden in een droom zit. Het is een enorme schok als je beseft dat de wereld waar je tot een seconde geleden gewoon in meedraaide helemaal niet bestaat. Alles is een product van je eigen hersenen. Maar alles zíét er wel heel echt uit. Omdat je weet dat je droomt, kun je in die bijna-echte wereld alles doen wat je maar wilt. Echt alles. Wil je wonen in een gigantisch paleis? Dan stáát het er in je droom. Wil je stoeien met Samantha Fox? Dan ligt ze daar voor jou. Zelf ben ik nogal gefascineerd door astronomie, en in mijn dromen doe ik niks liever dan door sterrenstelsels zweven. Het mooie is dat het allemaal zo écht aanvoelt. Je ervaart de afstand, je voelt de diepgang van het universum, je ziet de sterren in 3D. Het is overweldigend.»

Heleen Vrints en Samir Fahim maken deel uit van de groeiende groep oneironauten – ‘droomreizigers’, zoals ze zichzelf noemen – voor wie dromen een even normale hobby is als voetballen of pianospelen. De jongste jaren is de belangstelling ervoor enorm gegroeid. Dat merk je aan het grote aantal onlinecursussen en internetfora waar droomreizigers hun ervaringen uitwisselen. Onder mannen wordt er vaak opgeschept over seksuele uitspattingen, maar behalve ongebreidelde seks is ook vliegen zeer populair. En ook ‘onder water ademen’ en ‘rijden op een draak’ scoren goed.

Je kunt jezelf aanleren om lucide te dromen door bepaalde technieken in te oefenen, maar het vergt discipline, vasthoudendheid en talent. ‘Sommige mensen kost het weinig moeite, anderen moeten maanden oefenen eer ze hun eerste lucide droom hebben, zegt Harry de Bont, die in Nederland workshops en symposia rond lucide dromen organiseert.

Harry de Bont «De meeste mensen hebben in hun leven ooit weleens een droom gehad waarin ze zich ervan bewust waren dat ze droomden. Maar je droom vervolgens de baas worden en de controle overnemen gaat nog een stap verder, en is ontzettend leuk. Een mens droomt gemiddeld acht jaar van zijn leven. Dan kunnen we er maar beter iets aangenaams van maken. Zeker als je weet dat we in 80 procent van de gevallen dromen over negatieve dingen waar we bang voor zijn of over piekeren.»


Het monster van Frankenstein

Voor u denkt dat dit artikel alleen over zweverige zaken gaat, voor neohippies en newage-adepten: weet dat de mensheid aan dromen twee Nobelprijzen, een rist wetenschappelijke doorbraken, verscheidene romans en enkele zeer waardevolle uitvindingen te danken heeft. Die van de naaimachine bijvoorbeeld. De Amerikaan Elias Howe brak zich in 1844 het hoofd over de vraag hoe hij een naald in zijn uitvinding, de naaimachine, kon passen. Na dagenlang piekeren droomde hij dat hij door kannibalen werd opgejaagd die met speren achter hem aan zaten om hem in een kookpot te stoppen. Toen hij goed naar de speren keek, zag hij in de punt bovenaan een klein gaatje. ’s Morgens wist hij het antwoord: het oog van de naald moest niet aan de stompe, maar aan de scherpe kant zitten.

Friedrich Kekulé, een Duitse chemicus, zocht naar de moleculaire structuur van benzeen en vond de oplossing toen hij droomde over een slang die in zijn eigen staart beet – een droom die hem de Nobelprijs opleverde. Dat gold ook voor James Watson, de bioloog die in 1953 de structuur van DNA ontdekte nadat hij had gedroomd over een spiraalvormige wenteltrap. Ook Einstein zou inspiratie voor zijn relativiteitstheorie gevonden hebben in een droom, en Mary Shelley kreeg het idee voor haar klassieker ‘Het monster van Frankenstein’ in haar slaap.

Iedereen droomt vier tot zeven keer per nacht, ook mensen die zich dat nooit kunnen herinneren. Waarom we dromen is nog altijd een mysterie. Onderzoekers vermoeden dat het te maken heeft met het reorganiseren van informatie in ons brein: emotionele informatie en dagresten worden verwerkt en weggeschreven van het kortetermijngeheugen naar het langetermijngeheugen in de hersenschors. Omdat de hersengebieden die zich met logisch denken bezighouden in onze slaap op een laag pitje staan, denk je ’s nachts niet logisch en lineair, maar breed en associatief. Herinneringen, ervaringen en fantasie worden door associaties door elkaar gehusseld, waardoor je creatief en intuïtief denkt en verbanden ziet die je overdag niet opmerkt. Als je met een probleem of een dilemma zit, krijg je soms de raad ‘er een nachtje over te slapen’, en dat is niet zomaar: sommige mensen halen hun beste ideeën en oplossingen voor problemen uit hun dromen. Nachtmerries zijn volgens droomonderzoekers dan weer een slim evolutionair mechanisme om ons brein voor te bereiden op gevaarlijke of bedreigende situaties.

In lucide dromen kun je dat creatieve verwerkingsproces nog verfijnen, want je kunt zelf kiezen waarover je gaat dromen.

De Bont «Mensen leren hun dromen sturen om allerlei redenen. Voor het plezier in de eerste plaats, maar ook om inspiratie op te doen, of om hun problemen eens van een andere kant te bekijken. Het wordt ook therapeutisch gebruikt, om angsten in het gewone leven te overwinnen. Ik heb een vrouw begeleid die haar pleinvrees met behulp van lucide dromen heeft overwonnen. En het is een beproefde methode om nachtmerries te bestrijden.

»Je kunt in lucide dromen ook allerlei dingen leren. Spreken in het publiek bijvoorbeeld, of een backhand oefenen. De universiteit van Heidelberg deed een studie bij sportmannen en -vrouwen die een verbeterde prestatie beschreven na dromen over het voortdurend oefenen van een moeilijke beweging, zoals een worp bij basketbal of een vrije trap bij voetbal. Ik ken een vrouw die haar taekwondo-traptechniek heeft verfijnd door te oefenen in haar dromen. Je beweegt natuurlijk niet echt, maar je geest gelooft wel dat je aan het sporten bent, en je hersenen gaan automatisch bepaalde verbindingen maken, waardoor die droomtrainingen wel degelijk een verschil maken.»


Droomhackers

Lucide dromen had in de jaren 80 nog een newage-etiket, maar dat is het aan het begin van de 21ste eeuw kwijtgeraakt. Op het internet is er een wildgroei aan droomapps die je kunnen helpen om baas te worden van je dromen. In de VS zien geeks met jonge bedrijfjes een goudmijn in het ontwikkelen van slaapmaskers en haarbanden met ingebouwde technologieën. De jonge generatie techneuten experimenteert graag met zijn eigen geest en ziet dromen als een soort virtuele realiteit die ‘gehackt’ kan worden. Nerds die hun uren overdag al maximaal proberen te benutten, vinden het een goeie manier om ook in hun slaap efficiënt te zijn. Wiskundeknobbels zoeken naar formules en oplossingen voor vraagstukken in hun dromen. Hardcoregamers blijken zelfs een speciaal talent te hebben om hun dromen te regisseren. Sommige films gaan over lucide dromen – denk aan de bioscoophit ‘Inception’ van Christopher Nolan, die de inspiratie voor het script vond in zijn eigen lucide dromen. Ook hoofdrolspeler Leonardo DiCaprio heeft zich al jaren geleden geout als enthousiaste beoefenaar. Lucide dromen is dus helemaal in.

Toch is het al een oud fenomeen, ook in de wetenschap. De Nederlandse psychiater en schrijver Frederik van Eeden beschreef ‘bewuste dromen’ in 1913 in een artikel, en kwam aanzetten met de term ‘lucide’, die later door de wetenschap werd overgenomen. Pas aan het begin van de jaren 80 leverden droomonderzoekers in de VS en in Engeland de eerste wetenschappelijke bewijzen voor het bestaan ervan. Dat was niet simpel: hoe kon je immers vanuit het diepe onderbewustzijn van de slaap met de buitenwereld communiceren? Het antwoord werd gevonden in het slaaplaboratorium van de droomdeskundige Stephen LaBerge, aan de universiteit van Stanford. Hij slaagde erin dromers tijdens hun remslaap toch een teken aan hun wakkere omgeving te laten geven. Het lichaam is verlamd tijdens de remslaap, de slaapfase waarin we visueel dromen, om te vermijden dat we alle bewegingen die we dromen ook echt zouden uitvoeren. Maar de ogen bewegen wel. De proefpersonen moesten in hun droom hun armen gestrekt houden, grote zwaaibewegingen maken op een afgesproken ritme, en naar hun duimen kijken. Die actie was duidelijk te zien op het diagram van de oogbewegingen, terwijl uit het eeg (het elektro-encefalogram, dat de reacties van de hersenen op prikkels registreert, red.) bleek dat de hersenen van de dromers in slaap waren.

In 2009 kon de Duitse neuropsychologe Ursula Voss aantonen dat de hersenen wel degelijk op een andere manier actief worden tijdens lucide dromen. Met name in een deel van de frontale cortex, het hersengebied dat mede verantwoordelijk is voor het geheugen, het plannen en nemen van beslissingen. Dat hersendeel ligt tijdens de remslaap normaal gezien helemaal stil, maar een klein deeltje ervan wordt tijdens lucide dromen geactiveerd. Volgens de onderzoekster betekent dat dat de lucide droom een ‘hybride staat van bewustzijn’ is, met hersenactiviteit die verschilt van de gewone remslaap, maar ook van de wakende toestand.


Rad van Fortuin

‘De eerste keer dat het me lukte, was drie jaar geleden,’ vertelt Heleen Vrints.

Vrints «Ik droomde dat ik thuis in het donker televisie zat te kijken. Er speelde een oud showprogramma, ‘Rad van Fortuin’, met een gastheer in kostuum. Ik had het gevoel dat er iets niet klopte en opeens drong het tot me door: ik héb helemaal geen televisie thuis! Ik moest dus aan het dromen zijn. Ik probeerde kalm te blijven, want als ik te enthousiast werd, zou ik wakker worden, wist ik. Dat is trouwens een algemene klacht, vooral bij seksdromen: als je het té leuk begint te vinden, word je wakker van de opwinding, door de adrenaline die vrijkomt. Ik vroeg aan de presentator op de televisie of hij zijn hand kon uitsteken en de mijne aanraken, door het scherm heen. ‘Geen probleem!’ riep hij. Hij stak zijn hand uit en op het moment dat zijn vingers de mijne raakten, flitste er een gigantische vuurbol uit waardoor een verblindend wit licht de kamer vulde, en het was alsof er 220 volt door mijn lichaam ging. Toen ben ik natuurlijk wakker geworden. Ik was zo blij dat ik mijn vriend begon wakker te schudden om het hem te vertellen, maar die reageerde niet en bleef maar slapen. En toen werd ik nóg eens wakker, en bleek dat ik alleen in bed lag. De eerste keer had ik gewoon gedróómd dat ik wakker werd. Dat vals ontwaken is een gekend fenomeen: ik word elke keer wakker in lagen als ik lucide heb gedroomd.

»Sommige mensen denken dat je moe wordt van zo’n lucidedroomnacht, maar mij geeft het juist ontzettend veel energie. Je hebt de hele nacht fijne dingen gedaan, dat geeft een enorm geluksgevoel. Het is al gebeurd dat ik ’s avonds slecht gezind ging slapen en dat ik door zo’n lucide droom ’s morgens met een zalig gevoel wakker werd. Het gevoel dat ik de hele wereld aankon.»


Knijp eens in m’n arm

Dat wil ik ook! Maar hoe doe je dat, de ster worden van je eigen verzonnen droomwereld? Harry de Bont geeft workshops bij de Vereniging voor de Studie van Dromen in Nederland. Hij zegt dat het voor de meeste mensen in het begin toch wel hard werken is.

De Bont «Het vergt discipline om je de techniek, die neerkomt op mentale conditionering, eigen te maken. De voorwaarde is dat je je dromen kunt onthouden, en dat moet je eerst leren. We hebben een soort ingebouwd mechanisme om dromen zo snel mogelijk weer te vergeten, waarschijnlijk omdat we ze anders te vaak met de realiteit zouden verwarren. De beste manier om je dromen te leren onthouden, is het bijhouden van een dromendagboek, dat je naast je bed legt. Als je wakker wordt, moet je meteen opschrijven wat je je nog herinnert van je nachtelijke avonturen, ook al is het maar een flard. Het moet heel snel gaan, want dromen vervliegen vlug. Het is goed om in dezelfde houding te blijven liggen, want zodra je die verandert, kan de herinnering je weer ontglippen. Als je vijf dromen per week kunt onthouden, kun je starten met lucide dromen. Voor die tijd is het vergeetproces nog te hardnekkig.»

Er zijn verschillende technieken om lucide te dromen. De meestgebruikte is die waarbij je je in je dromen bewust wordt dat iets niet echt kán zijn, bijvoorbeeld dat je overleden tante plots aan de feestdis opduikt, of dat je in een drukke stad op het toilet zit in een doorzichtige telefooncel. Meestal stel je je daar geen vragen bij, omdat je logische redeneervermogen minder sterk is als je droomt, maar je kunt het wel oefenen. Dat is de methode die ook Heleen Vrints gebruikt.

Vrints «Een dromendagboek heb ik nooit nodig gehad, omdat ik me mijn dromen heel goed kan herinneren. Al van kinds af aan kon ik ’s morgens vijf tot zeven dromen navertellen. De volgende stap is dat je jezelf conditioneert, door je een paar keer per dag af te vragen of een situatie echt is of niet. Ook al lijkt het absurd om je die vraag te stellen, toch moet je er ernstig bij stilstaan. Controleer bijvoorbeeld eens of je je vinger door je hand kunt steken of door een muur kunt lopen. Nee? Dan is dit echt. Als je dat vaak doet, zal hetzelfde automatisme ook in je dromen terugkeren, en zo kun je leren je ervan bewust te worden dat je in een droom zit.

»Aan de hand van je dromendagboek kun je ook een patroon ontdekken in de absurditeiten die je droomt: zijn dat situaties (een vis die plots tegen je praat), vreemde mensen (een klein Wimmetje Helsen), objecten (een dansende tafel) of dieren (een blauw konijn)? Dat is persoonsgebonden, en het helpt je om te weten op welke droomtekens je moet letten. Andere dingen die je in je droom kunt uitproberen zijn springen (als je in de lucht blijft hangen, droom je), naar de klok kijken (de uren verspringen op de klok, of de wijzers lopen achterstevoren), teksten lezen (de letters dansen) of naar je handen kijken (die hebben vaak meer vingers of iets anders afwijkends).

»Een goeie truc is ook om overdag een letter op je hand te schrijven – bijvoorbeeld de W van wakker. Je kijkt er geregeld naar en je conditioneert jezelf: als er een W op mijn hand geschreven staat, ben ik wakker. En als je dan in je droom naar je hand kijkt en er staat niks op, dan weet je dat je slaapt.

»Voor je inslaapt, probeer je jezelf een bepaald thema in te prenten waarover je wilt dromen, en dat herhaal je als een mantra. Het is een soort zelfhypnose. Zodra je in een lucide droom zit, begint de pret. Je kunt in je droom iedereen laten verschijnen die je maar wilt. Vrienden, overleden familieleden, lustobjecten… De truc is dat je hard aan iets of iemand gaat denken. En dan is alles mogelijk – the sky is the limit.»


Nachtelijke stalker

Dat klinkt allemaal fantastisch, maar toch gaan er ook stemmen op dat lucide dromen gevaarlijk zou zijn, omdat het ongezond is om te morrelen aan het verwerkingsproces van je brein. Het zou je emotionele balans verstoren. Sommige mensen zijn dan weer bang dat lucide zijn in een droom ‘de boodschap’ verpest. Er circuleren YouTubefilmpjes waarin gewaarschuwd wordt dat je je eigen persoonlijkheid voor altijd kunt verliezen door in een virtuele realiteit te gaan leven. En er zijn zelfs mensen die bang zijn dat ze voor eeuwig in hun droom opgesloten worden.

‘Dat lucide dromen ongezond is, is onwaarschijnlijk,’ zegt Victor Spoormaker, die onderzoek doet aan het Max Planck Instituut voor Psychiatrie in München en zelf een fervent lucide dromer is.

Victor Spoormaker «Tijdens lucide dromen droom je nog steeds. De functies van de remslaap worden niet verstoord, het verwerken van informatie kan gewoon doorgaan – je brengt immers nog steeds allerlei herinneringen met elkaar in verband. Het enige verschil is dat het tot op zekere hoogte bewust gebeurt. Bang zijn om moe te worden hoeft ook niet: het hele lichaam is ontspannen. Bovendien zul je, als je een geoefende lucide dromer bent, misschien maar één of twee lucide dromen per week hebben. Je hebt geluk als die in totaal tien minuten duren. De rest blijven gewoon normale dromen – en je droomt in een week ongeveer 14 uur. Als die lucide dromen dus al een negatief effect zouden hebben – wat ik ernstig betwijfel – is dat te verwaarlozen.»

Fahim «Het enige nadeel dat ik ondervind, is dat je soms niet zo goed meer weet of iets echt gebeurd is, of dat je het alleen maar gedroomd hebt.»

Vrints «Dat heb ik soms ook, maar evengoed met gewone dromen, zeker als er heftige emoties mee gepaard gaan. Als ik in mijn droom ruziemaak met mijn vriendje ben ik ’s morgens nog altijd kwaad op hem, en dan duurt het wel even voor dat uit mijn lijf is (lacht).»

De Bont «Ik heb nog nooit gehoord van mensen die psychische problemen kregen door lucide dromen. Het lukt je ook niet elke nacht. Van lucide dromen word je misschien niet moe, maar het is best vermoeiend om al die techniekjes toe te passen. Dat gaat wel van je slaaptijd af. Zelf doe ik het altijd in periodes: een aantal weken heel intensief, en dan weer een paar maanden niet.»

Veel meer voordelen dan nadelen dus. Mensen die vaak last hebben van nachtmerries, kunnen zelfs van hun nachtelijke demonen worden afgeholpen door lucide dromen. Dat heeft Karolien Vrints (33), aangestoken door het enthousiasme van haar zus Heleen, aan den lijve ondervonden. De stafmedewerkster aan de Universiteit Antwerpen had al jaren last van slopende nachtmerries. Na een pijnlijke relatiebreuk dook haar ex elke nacht op in haar dromen.

Karolien Vrints «Hij deed niets, hij stond alleen maar griezelig naar mij te staren. Nacht na nacht. Soms stond hij in de weg, dan weer in een hoekje, maar hij was er altijd en overal. Het voelde heel bedreigend aan, alsof ik gestalkt werd. Hoewel hij volledig uit mijn leven verdwenen was, kwam hij elke nacht terug, jarenlang. Ik ging therapie volgen, maar dat werkte niet. En toen heb ik me toch maar verdiept in de technieken om lucide te leren dromen. Ik was eerst een beetje sceptisch, maar het ging vrij vlot: na drie weken lukte het me al, met behulp van een dromendagboek en de truc met de letter op mijn hand. Mensen met veel nachtmerries zijn er blijkbaar erg vatbaar voor.

»Op een nacht stond ik dus in de Makro, in een stoffig, duister magazijn, bij lange rekken met donkerblauwe kleding. Ik had een beklemmend gevoel en zag direct waarom: hij stond er weer, aan het pashokje, heel realistisch en gedetailleerd. Toen keek ik naar mijn hand en ik merkte dat er geen letter op stond. En ik dacht: ‘Hola! Ik ben aan het dromen!’ Ik keek naar mijn ex. ‘Jij bent dus niet echt!’

»Ik ben op hem afgestapt en heb hem een dikke knuffel gegeven, alsof ik hem vergaf. Hij verkruimelde als zand tussen mijn vingers. En hij was weg. Weg! Toen kreeg ik zo’n euforisch gevoel dat ik ervan wakker werd. En hij bleef nadien ook weg. Eén keer is hij nog eens opgedoken, een hele tijd later, toen ik in mijn droom in een fotoalbum aan het bladeren was. Plots zag ik zijn hoofd op één van de foto’s verschijnen, maar ik zei meteen ‘weg ermee, ik sla de bladzijde om’, en dat werkte opnieuw. Mij hebben die lucide dromen dus geholpen, terwijl ik mijn probleem met een psychotherapeut niet kon oplossen.»


In smurfenland

Samir Fahim houdt zich overdag bezig met computers programmeren, dataverwerking en internationale politiek. Op zijn werk praat hij nooit over zijn nachtelijke hobby. ‘Ze zouden me waarschijnlijk heel raar aankijken,’ zegt hij. ‘Hoewel ik merk dat het taboe toch meer en meer aan het verdwijnen is.’

Samir past een andere techniek toe dan Heleen Vrints om lucide te dromen: de Wake Induced Lucid Dream (WILD), een techniek voor gevorderden. De methode doet denken aan Tibetaanse droomyogi’s, want het is een vorm van mediteren waarbij je je lichaam in slaap laat vallen en je geest wakker houdt. Je maakt het hele inslaapproces dus bewust mee, zodat je lucide de nacht induikt. Eigenlijk doet Samir dat al bijna zijn hele leven.

Fahim «Bij mij is het begonnen als kleuter. Ik was een kind met veel fantasie, en speelde elke avond voor het slapengaan ‘smurfenland’ in mijn hoofd. Ik zag alles heel visueel voor me: het smurfendorp, het bos en de sarsaparillavelden… Ik viel dan in slaap, en na een tijdje speelde ik mee met de smurfjes in mijn dromen. Als kleine jongen was dat een spannende ontdekking: er bestaat ook nog een andere wereld! Kinderen dromen sowieso veel meer dan volwassenen, ze hebben 50 procent remslaap, tegenover 25 procent bij volwassenen. Zonder dat ik het wist, paste ik toen al een mentale techniek toe, zodat ik in dat droomwereldje kon gaan spelen terwijl mijn lichaam in slaap viel.

»Ook als puber kon ik gemakkelijk lucide dromen oproepen, alleen wist ik niet precies wat het was. Voor mij betekende het gewoon: in je geest kruipen en reizen in de nieuwe werelden die in je hoofd ontstonden. Op mijn 20ste is het plots gestopt. Tien jaar lang kreeg ik geen enkele lucide droom meer. En even plots, toen ik op mijn 30ste verhuisde, is het spontaan opnieuw begonnen. Heel fel en helder. ‘Nu ga ik ermee verder,’ dacht ik. En toen ben ik beginnen te experimenteren met voedingssupplementen. Choline en sojalecithine, stoffen die je geheugen stimuleren, zijn heel doeltreffend om je remslaap te triggeren. Bepaalde geneesmiddelen voor alzheimerpatiënten werken ook erg goed. Ik heb het ook al geprobeerd met thee van een Mexicaanse droomplant, de calea zacatechichi, maar dat is erg omslachtig, en die thee is niet lekker. Ik ben niet de enige die met voedingssupplementen werkt. Dat weet ik van internetfora waar lucide dromers hun ervaringen delen.»

HUMO Is dat niet gevaarlijk?

Fahim «Het is niet toxisch; het zijn stoffen die je gewoon in je dagelijkse voeding terugvindt, alleen slik ik ze in geconcentreerde vorm. Choline zit bijvoorbeeld ook in eieren en vette vis. Noem het maar brainfood. Als je voor het slapengaan gefermenteerde kazen eet, zoals brie of roquefort, droom je ook heel fel. Ook noten en bananen eten kan helpen – alcohol en koffie zijn dan weer af te raden. De voedingssupplementen zorgen ervoor dat je, wanneer je lucide droomt, zelf gemakkelijker de regie in handen blijft houden. Zonder supplementen gaat de droom snel weer met jou aan de haal. Het is een constant gevecht om de controle.

»WILD-dromen zijn nog veel heviger dan andere lucide dromen omdat je er eigenlijk onder een vorm van zelfhypnose instapt. Je helderheid is veel groter. Ik doe het om nog zuiverder te kunnen denken, zonder sensoriële prikkels van buitenaf. Ik zie mezelf dan als een bouwer van nieuwe werelden, waarin de wetten van de fysica niet gelden, en muren en gebouwen de meest bizarre vormen kunnen aannemen, een beetje zoals in de film ‘Inception’. Daar zie je ook droomarchitecten die spectaculaire steden en overweldigende landschappen creëren. Dat doe ik ook.

»Ik niet alleen trouwens. Via één van de fora ontmoette ik onlangs een architect die werkt voor een topbureau in Londen, dat zowat alle contracten voor grote gebouwen in Dubai binnenhaalt. Hij werkt zelf op verschillende van die grote mission impossible-projecten, de prestigieuze designgebouwen waar ze in Dubai zo dol op zijn. Zijn geheim: hij ontwierp die gebouwen eerst in zijn dromen, en tekende ze dan gewoon over als hij wakker werd.»


Novadreamer

De laatste methode om lucide te worden in je dromen is de eerder vermelde technologische: droomapps voor je smartphone of slaapmaskers en haarbanden met ingebouwde technologie. Het was droompionier Stephen LaBerge die het eerste slaapmasker met dat doel ontwierp, de Novadreamer. Het masker kan je slaapstructuur volgen aan de hand van je ademhaling en (oog)bewegingen, en geeft een waarschuwend lichtsignaal boven je ogen op het moment dat je in je remslaap zit. Dat lichtsignaal dringt je droom binnen, bijvoorbeeld in de vorm van een opkomende zon of knipperende autolampen… waardoor je je er bewust van kunt worden dat je droomt.

Vandaag hebben verschillende bedrijfjes slaapmaskers op de markt gebracht. ‘Ik heb er een aantal van uitgetest, en het werkt wel,’ zegt Harry de Bont. ‘Maar alleen met een slaapmasker of een droomapp kom je er niet. Je moet ook je technieken blijven toepassen.’

De wetenschap laat nog veel vragen over lucide dromen onbeantwoord, maar dat belet ons niet om intussen in ons blootje te gaan diepzeeduiken, te praten met dieren, gratis de wereld rond te reizen, orgieën te houden of naar Mars te vliegen. Droompionier Stephen LaBerge vindt dat lucide dromen op school onderwezen moet worden. ‘Je dromen zijn een plek waar je voluit kunt experimenten met het leven, zonder dat je er de gevolgen van hoeft te dragen.’

Zo, en nu naar bed!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234