null Beeld

Lucinda Williams - Blessed

Lucinda Williams
had al menige indringende plaat van haar gekwetste ziel geschraapt toen ze drie jaar geleden met 'Little Honey' een bijna even fantastische langspeler uit haar prille geluk distilleerde, geluk dat ze op haar drieënvijftigste had gevonden aan de hand van haar manager en coproducerTom Overby
.

Christophe Verbiest

De jubelberichten in de Britse pers die haar tiende studioplaat 'Blessed'
voorafgingen, luidden dat ze opníéuw een door rozengeur en maneschijn bedauwd meesterwerk klaar had. Op de kwaliteit valt inderdaad amper iets af te dingen, maar als dit happy-go-lucky is, geef onze portie geluk dan maar aan Fikkie.

Ja, Williams voelt nog altijd de vleugelslag van vlinders in haar buik, en doet daar in 'Sweet Love'
en de titeltrack (die de afgrond tussen country en soul overbrugt) op een bijzonder warme, altijd onsentimentele manier kond van.

Uit het - wij allitereren - meeslepende, magistrale, máchtige 'Awakening'
(aanrollend akoestisch onheil dat tot een elektrische storm uitgroeit) spreekt een herwonnen kracht, maar die is wel gestut op schrijnende wonden en rouwomrande herinneringen.

En in 'Kiss Like Your Kiss'
beseft ze dat de liefde nooit zo hartverheffend blijft als tijdens de eerste vier seizoenen.

Geregeld tuimelen er zelfs lijken uit kast, zoals in 'Copenhagen'
, waarin ze op briljante, rauwe wijze treurt om de schielijke dood van haar vorige manager Frank Callari
. En in het onstuimige 'Seeing Black'
, haar elegie voor Vic Chesnutt
, die op kerstdag 2009 bij zijn elfendertigste poging aan een overdosis overleed,wint woede het van verdriet: 'When you made the decision to jump ship / Once and for all, lose your grip / Did you wax the decks to make it easier to slip?'

Het is één van de weinige rockers (met een deuren-uit-hun-hengsels-lichtende gitaarsolo Neil Young
waardig) op een plaat gedomineerd door trage nummers, sporadisch opgetooid met een weeklagende slidegitaar ('Soldier's Song'
) of een Hammond ('Convince Me'
).

Blessed: Lucinda met haar nieuwe leven, wij met haar talent om het goede én het kwade in dit ondermaanse met genadeloze precisie te bezingen.

Voorbeluisteren:

null Beeld
Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234