null Beeld

Luckas Vander Taelen: de terugkeer van Lavvi Ebbel

Bericht voor liefhebbers van zo goed als onweerlegbare feiten: er is een dubbele elpee en ook een cd uit van Lavvi Ebbel, de veelkoppige newwaveband die er in 1982 de brui aan gaf, ergens tussen Aalst en de rest van de wereld. Op een blauwe maandagochtend tref ik de zanger van Lavvi Ebbel, Luckas Vander Taelen in de hoofdstedelijke brasserie Mokafé in de luisterrijke Koningsgalerij.

Luckas Vander Taelen kwam begin jaren 80 al in dit elegante etablissement, toen hij als pas afgestudeerd historicus een baantje had in de Albertina, de Koninklijke Bibliotheek van België. In die tijd kon hij niet eens bevroeden dat hij in 2014 voor Groen in het Vlaams parlement zou zetelen, en wellicht kon hij toen ook niet voorzien dat hij boeken zou schrijven over de algemene gezondheidstoestand van zijn woonplaats Brussel. Frontman zijn van Lavvi Ebbel zal Vander Taelen toen wel normaler hebben geleken dan heden. En dat we op een dag van middelbare leeftijd en erger zouden zijn, stond niet op onze bijsluiter.

HUMO 56 en opnieuw zanger van Lavvi Ebbel. Enig idee hoe het nu verder moet?

Luckas Vander Taelen «Ouder worden maak je maar één keer mee, zodat je er ook niets van kunt leren, want denken dat je het de volgende keer ánders zult doen, is er niet bij. Ik weet dat mijn jeugd definitief voorbij is en dat ik geen kindje meer heb, want mijn dochter is ondertussen al 25 – ze zal wellicht zelf snel een kind krijgen. Zij zit op dit moment in Guatemala, waar ik ook geweest ben toen ik 25 was, ondertussen al 31 jaar geleden. Als ik nu 31 jaar bij mijn leeftijd optel, dan kom ik op 87 uit. Die optelsom confronteert je met het naderende einde.»

HUMO Is dat een reden tot paniek?

Vander Taelen «Neen. Kijk, ouder worden is ook wijzer worden…»

HUMO Dan moet je aanvaarden dat er zoiets als ‘wijzer worden’ bestaat. Opvoeders die zich op ‘wijsheid’ lieten voorstaan of mij aanrieden ‘wijzer’ te worden, hebben mij nooit erg overtuigd.

Vander Taelen «Simone De Beauvoir vond dat de zogenaamde wijsheid in veel gevallen op berusting neerkwam. Nu ja, je maakt weleens wat mee in je leven, en daar probeer je dan over na te denken. Op een dag ben ik ook in therapie gegaan, wat zeker in deze fase van mijn leven interessant is. Ik begrijp meer van mezelf dan vroeger, en dat begrip leidt tot een soort positieve berusting.»

HUMO Waarom ben je in therapie?

Vander Taelen «Omdat het gesprek met een psycholoog uniek is. Je maakt het in de gewone omgang niet vaak mee dat iemand oprecht en intens naar je luistert zonder je vriend te zijn. Een therapeut legt ook verbanden die jij niet legt – hij brengt je op het spoor van iets dat je nog niet van jezelf wist.»

HUMO Oké, maar wat ging er aan je beslissing om in therapie te gaan vooraf?

Vander Taelen «Een soort crisis waarover ik niet in detail wil treden. Iets waar ik in m’n eentje niet uit raakte, ook niet met de hulp van mijn naaste omgeving. Ik was bekend met de wereld van de therapie, want mijn vrouw is zelf therapeute, maar toch vond ik het een grote stap – één die je volgens mij niet op elke leeftijd kunt zetten. Ik had het niet aangedurfd op mijn 25ste, omdat je op die leeftijd nauwelijks iets hebt om op terug te kijken.»

HUMO Heeft je vrouw op die therapie aangedrongen?

Vander Taelen «Neen, daar heb ik zelf over beslist.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234