null Beeld

Luk Alloo: 'Ik verdwaal graag in de nacht omdat de mensen dan vaker hun ware gelaat tonen'

Op VTM krijgt u de komende maanden drie keer Luk Alloo voor de prijs van één. Binnenkort tuft hij nog eens mee met de wegpolitie, in januari peilt hij andermaal naar de zielenroerselen van een handvol BV’s – onder meer zijn eigen schoonvader Will Tura – maar eerst boort hij nog een nagelnieuw concept aan. Onder het motto ‘simpele ideeën zijn vaak de beste’ duikt hij in ‘Alloo in de nacht’, welja, de nacht in.

vvp

HUMO Als ik het goed begrijp, volg je mensen die hun beroep ’s nachts uitoefenen.

Luk Alloo «Het gaat breder dan dat! Ik heb toevallige en niet-toevallige ontmoetingen met mensen die werken, leven en gedijen in de nacht – zo omschrijf ik het ’t liefst. Ik ontmoet zo bijvoorbeeld daklozen, privédetectives, bakkers, boeren, buitenwippers, kunstenaars, nachtelijke wandelaars, callgirls, noem maar op. Kortom: alles wat je op je pad kan treffen van zodra de duisternis intreedt, tot een uur of zes ’s ochtends.»

HUMO ’s Nachts leven eist naar verluidt een zware psychologische tol. Heb je daar iets van gemerkt?

Alloo «Sommige mensen leven alleen door omstandigheden ’s nachts: hun wordt dat bestaan in de maag gesplitst. Maar anderen kiezen er specifiek voor, omdat ze dan in een rustige sfeer belanden. Iedereen zegt hetzelfde: sociaal gezien is het een enorme ballast – een muur die je rond jezelf bouwt – maar de nacht heeft evengoed iets romantisch. De psychologie van de nacht is eigenlijk dat er geen psychologie is: sommigen vinden het een hypnotiserende tijd, anderen knappen erop af. Ik verdwaal graag in de nacht, omdat mensen dan vaker, al dan niet onder invloed van alcohol, hun echte gelaat tonen.»

HUMO Wie nachtleven zegt, zegt uitgaansleven: ben je daar ook ingedoken?

Alloo «Ja, maar in beperkte mate. Het is een beetje voorspelbaar, en ik wou niet te veel beschonken mensen in het programma: dat levert zelden leuke televisie op. Niet dat ik mijn interviewees vooraf aan een alcoholtest onderwierp – ‘Eerst blazen!’ – maar toch (lacht)

HUMO Op internet zag ik dat je cocktailbar The Milano in Aalst was binnengevallen.

Alloo «Dat klopt, al weten we nog niet of we dat gaan uitzenden. Daar zaten heel lieve mensen aan de toog; ik heb een lang gesprek gevoerd met één iemand die filosofeerde over de eenzaamheid van het bestaan. Een mooi contrast tussen de flitsende nachtclub en totale introspectie: zoiets vind je daar dus óók.»

HUMO Maak jij in een doorsnee week de nacht bewust mee?

Alloo «Ik ben een nacht- én een ochtendmens: dat lukt, want ik heb toch te veel adrenaline. Voorts beschouw ik het als een noodzaak om af en toe eens een stapje in de wereld te zetten. Met vrienden een glas drinken en het nachtleven induiken: dat is de zuurstof van het leven!»

HUMO Hoe zit het ondertussen met je dag‑en‑nachtritme?

Alloo «Dat was hélemaal uit de haak. Nu gaat het alweer beter, al zit ik nog altijd met een acuut slaaptekort. Niet erg: wie ben ik om te klagen, nietwaar?»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234