Luk Alloo na de psychiatrie: 'Wij zijn meesters in het camoufleren'

Opmerkelijk: VTM hoeft niet per se de grote spektakelshows à la ‘K3 zoekt K3’ of ‘The Voice van Vlaanderen’ van stal te halen om zijn publiek aan de buis te kluisteren. Ook ‘Alloo in de psychiatrie’ laat de VTM-kijker niet onberoerd.

'Iemand die maar een paar uur per dag kan werken, is niet gemakkelijk in een vast systeem in te bedden'

Het ideale moment om ‘Hallo, Alloo?’ te doen – al moeten we eerst nog even een andere kwestie tackelen.HUMO De trefwoorden zijn: televisiesterren, Liesbeth Homans en mediarelletje.

Luk Alloo (zucht) «Heel die Homans-heisa is serieus overroepen geweest. De kranten zitten duidelijk om nieuws verlegen, dus springen ze op elk feitje waar mogelijk een conflict in zit. Vóór het eigenlijke filmpje (met de uitreikingsspeech van Liesbeth Homans op de Nacht van de Vlaamse Televisiesterren, red.) viraal ging, kopte een kwaliteitskrant al dat ‘Alloo gemeen optrad op de Televisiesterren’. Twee uur later, toen het filmpje online stond en dat allemaal nog wel mee bleek te vallen, was die ‘gemeen’ alweer verdwenen. Ach, ik blijf er rustig bij, en denk terug aan wat mijn leerkracht aardrijkskunde vroeger cynisch placht te zeggen: ‘Doe zo voort, jongens.’ Ondertussen werk ik noest aan mijn reportagereeksen, daar is het mij nog steeds om te doen.»

HUMO ‘Noest’ is wel het juiste woord: naar verluidt heb je bijna twee jaar aan ‘Alloo in de psychiatrie’ gewerkt.

Alloo «Als het om een thema als psychiatrie gaat, is zo’n langdurige aanpak broodnodig. Ik merk in mijn persoonlijke omgeving dat ‘psychiatrie’ zo’n woord is waar mensen het liefst in een wijde boog omheen lopen. En als je hun er dan naar vraagt, blijken de vooroordelen en misverstanden niet van de lucht. Het leek me dus een slecht idee om heel dat thema in één aflevering te proppen – dan bestendig je die vooroordelen alleen maar. In een langere reeks kun je die psychiatrische patiënten echt leren kennen, dieper ingaan op heikele thema’s en zo nuances aanbrengen.»

HUMO Heb je al reacties gehoord die erop wijzen dat jullie daarin geslaagd zijn?

Alloo «Onze getuigen in de reeks reageren alvast stuk voor stuk positief. Tony, bijvoorbeeld, is sinds de opnames compleet ontbolsterd. Hij heeft nu zelfs een vriendin! En één van onze andere getuigen, Rudy, heeft dankzij ‘Alloo in de psychiatrie’ opnieuw contact met zijn zoon – voor het eerst in vijf jaar.

»Ik heb ook al van kijkers gehoord dat ze hun beeld van psychiatrische patiënten dankzij onze reeks serieus hebben bijgesteld. Die maatschappelijke perceptie nuanceren: daar draaide het me in mijn gevangenisreeksen ook al om. Want of het nu om een gevangene of een psychiatrische patiënt gaat, op een bepaald moment moeten ze allemaal weer aansluiting vinden in onze maatschappij. En dat gaat alleen maar als we de moeite nemen om hun problematiek echt te begrijpen.»

HUMO De psychiatrische dienstverlening in België behoort tot de absolute wereldtop. Kun jij dat, na twee jaar onderzoek, beamen?

Alloo «Absoluut. Minister Vandeurzen doet flink zijn best en ook in de instellingen zelf wordt er keihard gewerkt. Sommige centra kampen natuurlijk met overbevolking, maar ook daarvoor wordt volop naar een oplossing gezocht.»

HUMO Maar er moet toch nog ergens ruimte voor verbetering zijn?

Alloo «Die is er natuurlijk altijd. In de jaren 60 en 70 was het binnen de psychiatrie de gewoonte om patiënten residentieel te behandelen, binnen de muren van een gesloten instelling dus. De moderne psychiatrie zet vooral in op ambulante zorg: patiënten moeten zo snel mogelijk zelfstandig kunnen gaan wonen, eventueel met begeleiding. Zoiets kost natuurlijk veel geld, maar als behandelingsmethode is het wel de allerbeste. Daar zouden de heren en vrouwen politici dus nog meer geld voor mogen vrijmaken.

»(op dreef) En werkgelegenheid voor psychiatrische patiënten! Veel mensen die in de psychiatrie belanden, willen niets liever dan opnieuw hun steentje bijdragen aan de maatschappij. Zelfs al laat je ze maar een paar uur werken bij de groendienst of als assistent van de postbode. Helaas zal dat waarschijnlijk bij hardop dromen blijven: iemand die maar een paar uur per dag kan werken, is niet gemakkelijk in een vast systeem in te bedden. Zeker niet in onze huidige maatschappij, die almaar meer een ratrace is geworden. Daarbij verdwijnen de jobs die niet meteen een hoog diploma vereisen, maar het leven wel aangenamer maken, zienderogen. Zo’n kerel die je ruiten kwam wassen als je aan het tankstation stond, of je benzinetank voor je kwam volgooien – ik mis dat. Alles moet zo snel, onpersoonlijk en clean mogelijk gaan, tegenwoordig. Terwijl het net dat soort jobs zijn die de perfecte overgang naar onze maatschappij zouden vormen voor psychiatrische patiënten.»

HUMO En wat met preventie? Zou de koppige Vlaming niet beter wat sneller aan de alarmbel trekken als hij kopzorgen heeft?

Alloo «Ja, maar dat kunnen wij niet goed, hè. Ik heb het daarover met enkele psychiaters gehad, en die zeiden ook dat mensen het nu eenmaal veel makkelijker vinden om over pakweg Kevin De Bruyne of het mooie lenteweer te praten, dan over hun psychische besognes. Wij Vlamingen zijn bovendien meesters in de camouflagetechniek. Als je iemand vraagt hoe het met hem gaat, zal het antwoord bijna altijd ‘goed’ zijn. O wee als je durft op te biechten dat je eigenlijk tegen een burn-out aanleunt, of dat het niet goed gaat met je kinderen of in je relatie. We praten daar zelf niet graag over, en we zijn ook bang om onze gesprekspartner af te schrikken. Wat als die ineens de benen neemt, of – nog erger – over pakweg de nieuwe plaat van Admiral Freebee begint? (lacht) Daarnaast vrees ik dat we allemaal een beetje egoïstischer zijn geworden. Hoeveel van onze tijd zijn we bereid op te offeren aan de problemen van anderen? Té weinig, denk ik soms.»

HUMO Ons mag je altijd bellen, Luk. Bedankt!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234