Lukas Lelie over de finale van Humo's Comedy Cup: 'Winnen: ik kan het iedereen aanraden'

Na een parcours vol deuken, gieren, en laagvliegende pointes is het deelnemersbestand van Humo’s Comedy Cup uitgedund tot drie lolbroeken. Op 14 december zal een uiterst bekwame vakjury uitmaken wie van hen de opvolger wordt van Lukas Lelie, de laureaat van de vorige editie.


Bekijk de videoverslagen van Humo's Comedy Cup 2016 »

Koop hier je tickets voor de finale »

Lukas Lelie zelf zal op zijn minst medeplichtig zijn: hij treedt die avond op terwijl in een rokerig jurylokaal over het lot van de finalisten beslist wordt.

Lukas Lelie «Ik kijk vooral uit naar de stress die op zo’n avond in de lucht hangt, maar zonder dat ik ze deze keer zelf hoef te voelen. Het publiek hoeft bij wijze van spreken niet eens om mijn moppen te lachen, ik heb mijn prijs toch al!

»Nu, verliezers zijn er die avond toch niet: de finalisten maken deel uit van een mooie tour die langs vijftien culturele centra trekt – een circuit waar je als groentje normaal nauwelijks binnengeraakt. Daar kunnen ze alle drie erg veel aan hebben. Maar wie er ook wint, ik twijfel er niet aan dat het een goeie avond zal worden. Ik ken twee van de drie finalisten namelijk al uit het circuit, en ze zullen niet teleurstellen.»

HUMO Wat is je bijgebleven van je finaleoptreden, twee jaar geleden?

Lelie «Van het optreden zelf rest me enkel een waas, ik weet alleen nog dat het erg goed ging. Voor de rest blijft vooral het extreem stressen me bij. We moesten die dag al heel vroeg aanwezig zijn, zeker een uur of vijf voor aanvang. Tijd die ik al ijsberend heb doorgebracht. En etend. Wat me bij een belangrijke raad aan de finalisten brengt: in de finale zal je backstage wellicht een hele hoop snoep en koeken aantreffen, maar beheers je. Ik heb me tijdens het lange wachten volgestopt, en dat bleek al snel een slecht idee toen ik aan mijn optreden begon. Op een podium ben je toch best een béétje soepel, maar van soepelheid was er niet veel meer te merken.»

HUMO Nog advies?

Lelie «Drink geen spuitwater: alle lucht die je daardoor binnenkrijgt, zal er dan op het podium ook weer uit moeten. Tenzij dat toevallig deel uitmaakt van je act, kan zoiets erg onhandig zijn. O ja, en heb vertrouwen in je materiaal.»

HUMO Tijdens jouw finale had je het publiek al snel in je zak. Herinner jij je het moment nog waarop je dacht: ‘Nu ben ik zeker van de zege’?

Lelie «Zo’n moment was er niet echt, want het is geen publieksprijs: hoe hard het publiek ook lacht, het blijft wel mooi de vakjury die je moet weten te smaken. Maar ik had er al bij al wel vertrouwen in, ik voelde me gesterkt door de goeie reacties die ik tijdens de voorrondes had gekregen.»

HUMO Heeft het winnen van de meest prestigieuze comedyprijs te lande je leven grondig veranderd?

Lelie «Zeker wel. Een maand na de Comedy Cup kon ik al aan de slag bij Woestijnvis, het begin van een heel zotte periode waarin ik voor en achter de schermen voor tv ging werken. Maar het belangrijkste was toch de erkenning als comedian. Op tv komen is leuk, maar als komiek wil je toch vooral data in je agenda. En die is sindsdien eigenlijk altijd vlot gevuld geraakt. De Comedy Cup winnen: ik kan het iedereen aanbevelen.»

HUMO Binnenkort gaat je eerste avondvullende show in première, onder de titel ‘Ik doe mijn best’. Dat klinkt een beetje alsof je al op voorhand je excusus aanbiedt aan je publiek.

Lelie (lacht) «De titel vat mijn leven een beetje samen. Ik ben namelijk vrij slecht in heel veel dingen, en dat is het thema geworden van mijn show: mijn zwakheden, de dingen waar ik niet goed in ben, maar die ik toch probeer te doen.»

HUMO Autorijden was daar één van, herinner ik me.

Lelie «Klopt, en dat is sindsdien niet echt verbeterd, ik ben nog altijd doodsbang op de weg. Als comedian blijf ik voor mijn verplaatsingen dus afhankelijk van het openbaar vervoer – en andere autorijdende comedians. Zo zijn er dus nog wel een paar dingen die ik echt niet kan, maar dat is oké: de wereld is al vrolijk genoeg, vind ik. Tenslotte komen er uit negativiteit altijd grappigere dingen voort dan uit positieve dingen.

»Ik heb al een paar try-outs van ‘Ik doe mijn best’ achter de rug, en ik ben best tevreden met hoe het loopt. Het is hard werken, dat wel. Ik ben al bij al nog maar vier jaar bezig met comedy, wat niet zo lang is. Ik moet mijn eigen stijl spelenderwijs nog ontdekken. Het werk van een komiek is nooit gedaan (lacht).»

HUMO Wat is het belangrijkste dat je in die vier jaar geleerd hebt?

Lelie «De laatste tijd heb ik voornamelijk geoefend op improviseren. Ten tijde van de Comedy Cup lag het vrijwel vast wat ik zou zeggen op het podium, nu durf ik mijn materiaal meer los te laten. Ik zeg de mensen tegenwoordig ook gedag voor ik aan mijn materiaal begin.»

HUMO Hoe oefen je dat, improviseren?

Lelie «Door te proberen, en door af en toe eens geweldig af te gaan. Echt, afgaan op een podium is de érgste vorm van afgaan. Qua artistiek mislukken is dat het summum. Als je dat een paar keer meemaakt, leer je wel wat werkt en wat niet. Voor een publiek dat speciaal voor jou gekomen is, loop je weinig risico. Maar ik doe ook nog altijd mee aan open mic-avonden, en dan kan een optreden weleens een onverwachte richting uitgaan.»

HUMO Dit nog: je hebt de taak op je genomen om op de sociale media regelmatig besprekingen te posten van allerlei koeken. Nuttig.

Lelie «Inderdaad, ik heb het gevoel dat het wel aanslaat. Het aantal views verrast me in elk geval. Geen idee wat mensen ervan vinden, maar ik vind het leuk om te doen. Die koeken hangen voor mij heel erg samen met een soort nostalgie: eten blijft voor mij een onuitputtelijke bron van inspiratie. Wist je dat ik trouwens ook themamaanden hou? Momenteel is het Aldi-maand, waarbij ik alle klassiekers uit hun gamma onder de loep hou. Let er ook op hoe ik de koeken niet alleen beoordeel op smaak en op verpakking, maar ook op hoe hoog ze scoren op de speelplaats. Belangrijke factor, denk maar aan de oorlogjes uit je kindertijd tussen zij die de juiste koek mee hadden naar school, en zij die gedoemd waren tot schooien. Het sociale aspect telt óók voor mij.»

HUMO En wat is de sociaalste koek?

Lelie «Dan moet ik voor de Koala-koek gaan: kleinere koekjes die in een koker verkocht worden, wat de uitdeelbaarheid ten goede komt. Veel socialer dan pakweg de Knopper-koek, als je je die nog kan herinneren: die was wel erg dik, maar daardoor ook niet erg geschikt om te delen.»

HUMO Genoteerd. Op naar de speelplaats! En de Arenberg!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234