null Beeld

LUX: Béatrice Delvaux

'Lux' gaat volksvreemd! Luc Janssen heeft in zijn culturele talkshow de aimabele Béatrice Delvaux, hoofdredactrice van Le Soir, uitgenodigd om haar liefde voor cultuur te komen belijden. Quelle audace! Benieuwd of mevrouw ook clips van het vendelzwaaien op de IJzerbedevaart heeft geselecteerd.

Jan Lippens

HUMO Waarom bent u uitgenodigd voor 'Lux'?

BÉATRICE DELVAUX «Misschien omdat ik een vrouw ben, en een Franstalige, en een beetje bekend bij wie af en toe naar 'TerZake' kijkt of het persoverzicht hoort? (lacht) Nee, het thema van de uitzending is 'een brug tussen de gemeenschappen' en zoals u weet heeft Le Soir een tijdje geleden samen met De Standaard zo'n gemeenschappelijk journalistiek project opgezet.»

HUMO Heeft u affiniteit met het cultuurleven in Vlaanderen?

DELVAUX «Zeker weten. Ik ga bijvoorbeeld geregeld naar Nederlandstalig theater kijken. Ik bewonder Jan Fabre en Anna Teresa De Keersmaeker. Ik kom vaak in de KVS in Brussel. Met Le Soir hebben we naar het voorbeeld van de 0110-concerten iets vergelijkbaars gedaan in Charleroi. dEUS en Zita Swoon zijn twee van mijn favoriete rockgroepen. En daarnaast...»

HUMO Oké oké, we geloven u. Wat is volgens u het grootste verschil tussen de Vlaamse en de Franstalige cultuur?

DELVAUX «Misschien dat de Vlamingen op bepaald moment beslist lijken te hebben dat ze niet langer een puur Vlaamse maar een open, Europese cultuur willen zijn. Jullie hebben veel vlugger aansluiting gevonden bij internationale cultuurstromingen. Jullie durven meer, vind ik. De Franstalige cultuur is nog wat behoudsgezinder, maar daar komt stilaan verandering in. Er is bijvoorbeeld een boeiende rockscene aan het groeien.»

HUMO Bestaat er voor u zoiets als Belgische cultuur?

DELVAUX «Ja. Vlaamse en Franstalige artiesten dragen toch bij tot een unieke cultuurmix? Denk maar aan de Vlaamse theatermakers en de Waalse cineasten, die tot ver over de grenzen bekend zijn.»

HUMO Le Soir wordt in bepaalde Vlaamse politieke kringen wel eens afgeschilderd als een militant francofone, belgicistische krant. Stoort u dat?

DELVAUX «We verdedigen Franstalige belangen, maar we zijn in de eerste plaats journalisten die met nieuwsfeiten bezig zijn. We zijn helemaal niet tégen de Vlamingen. We hebben Vlaamse columnisten, en de krant sponsort zelfs de KVS. We houden niet van een egoïstisch en nationalistisch Vlaanderen, maar mij hoor je niet beweren dat Vlaanderen in die richting afglijdt.»

HUMO Slotvraagje: kan cultuur België redden?

DELVAUX «In 'Lux' zegt iemand dat de uitdaging van België - het samenleven met verschillende culturen - in feite ook de uitdaging is waar heel Europa voor staat. Het is trouwens opvallend hoeveel grote Vlaamse artiesten zich blijven afzetten tegen allerlei eng-nationalistische reflexen. Ik vind dat een belangrijk signaal aan het brede publiek.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234