Dit is niet het toernooi van de laatste kans. Als we Wesley Sonck mogen geloven, is de huidige U18-ploeg nóg beter dan de Gouden Generatie Beeld BELGA
Dit is niet het toernooi van de laatste kans. Als we Wesley Sonck mogen geloven, is de huidige U18-ploeg nóg beter dan de Gouden GeneratieBeeld BELGA

een vooruitblik opEuro 2020

Maar hoe groot is de kans nu echt dat de Rode Duivels het EK winnen?

Hoe luid zullen de supportersgezangen weerklinken in de stadions van Euro 2020? Wie zal de beker overnemen van Cristiano Ronaldo? En vooral: kunnen de Rode Duivels in het tanende licht van hun Gouden Generatie nog eens volop schitteren? Humo nam een balletje op de borst, schoot ’m hoog in de tribune en legde een oor te luisteren bij mensen die er wél iets van kennen: ziehier onze Grote, Enige Relevante en Allesomvattende EK-Gids. ‘Een voorbeschouwing in het voetbal is zoals het voorspel in de liefde: hoe knullig ook, je hebt er altijd iets aan.’

Vincent Van Peer

Het geëerde Humo-panel bestaat uit sportpresentator Karl Vannieuwkerke en een greep uit zijn leger analisten: ex-Red Flame Imke Courtois, Beerschot-icoon Mo Messoudi, Anderlecht-veteraan Frank Boeckx, IJsland-bondscoach Arnar Vidarsson en ex-assistent-bondscoach Eddy Snelders, aangevuld met de dit EK vanuit zijn zetel volgende ex-Rode Duivel Geert De Vlieger. Eddy Snelders zal in het zog van de Duivels blijven, de rest zal zich de komende weken ophouden rond de door een heus lévend publiek opgeleukte ‘Villa Sporza’ aan de voet van de VRT-toren. Wij legden hun nu al de vier cruciale vragen voor, met om te beginnen:

1. WINNEN DE RODE DUIVELS HET EK?

KARL VANNIEUWKERKE «Ik denk dat we een goeie kans maken. We hebben het geluk dat onze sleutelspelers in bloedvorm verkeren. Ja, ik ben een believer

IMKE COURTOIS «Hoe goed was Timothy Castagne dit seizoen bij Leicester? En Yannick Carrasco, die ik vroeger niet altijd even graag bezig zag, heeft samen met Luis Suárez de titel binnengehaald voor Atlético Madrid.»

MO MESSOUDI «Zelfs Christian Benteke is helemaal terug bij Crystal Palace. Hij is onze beste aanvaller op voorzetten: in wedstrijden waarin tegenstanders zich ingraven, kan hij een ultiem wapen zijn, de Fellaini van dienst.»

ARNAR VIDARSSON «Maar de grote kanonnen blijven Kevin De Bruyne, Romelu Lukaku en Thibaut Courtois: de beste keeper van de wereld.»

HUMO Youri Tielemans moet voor het eerst één van de smaakmakers worden.

EDDY SNELDERS «Tielemans zal de rol van Axel Witsel op zich nemen. Ik denk dat hij dat uitstekend zal doen, maar ik vraag mij af of hij al genoeg body heeft om ook in de absolute topmatchen uit te blinken.»

MESSOUDI «Dit is de kans voor Tielemans om zich definitief in de harten van alle Belgen te spelen én om een transfer naar een topclub te versieren.»

GEERT DE VLIEGER (twijfelt) «Tielemans is top, maar ik vind ons vormpeil toch eerder zorgelijk. Drie jaar geleden stonden de sterren perfect. Nu zijn er vraagtekens. Gasten als Thomas Meunier en Thorgan Hazard zullen we nodig hebben, maar in hoeverre zijn zij klaar om te schitteren op het allerhoogste niveau?»

COURTOIS «Ik geloof erin. Op élke positie hebben wij wereldspelers. Zijn er posities waarover jij je zorgen maakt?»

HUMO Ik haal er even de verdediging bij.

COURTOIS (lacht) «Oké, ik was in het begin ook wat kritisch. Worden onze jongens achterin niet wat oud? En hebben we wel alternatieven als Toby Alderweireld of Jan Vertonghen uitvalt? Maar ik heb er vertrouwen in, mede omdat ik onlangs met bondscoach Roberto Martínez heb gepraat. Toen ik opmerkte dat Vertonghen wel érg traag begon te worden, had hij het perfecte antwoord: ‘Snelheid is nooit de belangrijkste kwaliteit van Jan geweest.’ (lacht) Een doorgebroken Mbappé had hij vijf jaar geleden óók niet teruggehaald, hè? Nee, onze verdediging moet het hebben van expertise, positionering en uitvoetballende klasse.»

FRANK BOECKX «Martínez heeft in zijn selectie duidelijk voor ervaring gekozen, voor de mannen die hem in het verleden al diensten hebben bewezen. En ik ben het daarmee eens: als je alles wint, waarom zou je dan veranderen?»

VANNIEUWKERKE «Ik moet toegeven dat onze verdediging misschien niet meer in de top 6 van Europa staat. Tegen landen die beter zijn, moeten we met een laag blok durven te spelen, om volop te profiteren van onze sublieme omschakeling.»

HUMO Erik Van Looy zegt: ‘Het moet geen champagnevoetbal zijn, het mag ook cavavoetbal zijn, of zelfs Cara Pils-voetbal. Zolang we maar Europees kampioen worden.’

DE VLIEGER (lacht) «Ik denk niet dat je nog Europees kampioen kunt worden met Cara Pils-voetbal.»

SNELDERS «We maken alleen kans als ze achterin boven zichzelf uitstijgen: schouder aan schouder, het mes tussen de tanden! Ik zou het ons graag zien doen: een hele match onderliggen, maar tóch met 1-0 winnen.»

HUMO Hoe zag het seizoen eruit voor Dedryck Boyata, Jason Denayer, Jan Vertonghen en Thomas Vermaelen? Daar heb ik, toegegeven, niet veel van gezien.

VANNIEUWKERKE «Ik wel. Boyata is dik drie maanden out geweest, maar was in zijn andere matchen met Hertha Berlijn wel goed. Denayer heeft een degelijk seizoen gedraaid bij Lyon. En Vermaelen scoorde een paar weken geleden dan weer een wereldgoal in Japan.»

VIDARSSON «Alderweireld en co. blijven fantastische voetballers. Maar goed genoeg om het toernooi te wínnen? Ik denk het niet. Hoe is Frankrijk drie jaar geleden wereldkampioen geworden? Door hun verdedigende werk.»

HUMO Komt het ooit nog goed met Eden Hazard?

VIDARSSON «Ik denk dat het snel kan keren door de verandering van omgeving. Het valt niet te onderschatten hoeveel druk er bij Real Madrid op hem ligt.»

BOECKX «In Madrid sluimert constant de vraag: ‘Heb jíj 100 miljoen euro gekost?’ Ik denk dat het Eden deugd zal doen om terecht te komen in de vertrouwde, vriendelijke omgeving van de Duivels. Daar is hij gewoon een toffe gast die goed in de groep ligt.»

VANNIEUWKERKE «Ik had nooit gedacht dat ik het zou zeggen, maar ik denk niet dat we Hazard gaan missen. Ik zou hem níét laten starten.»

SNELDERS «De vraag is: gaan we er met De Bruyne en Lukaku als enige sleutelspelers wel raken?»

HUMO Een binnenkopper: hoe goed is De Bruyne op dit moment?

DE VLIEGER «De Bruyne is de beste: van de ploeg, misschien wel van de wereld. Het enige wat nog ontbreekt om de Gouden Bal te winnen, is een Europese titel. Dán staat hij tussen Messi en Ronaldo

HUMO Welke Duivel kan aangenaam verrassen?

COURTOIS «Hij is nog niet van hetzelfde niveau, maar ik voel soms Hazard-vibes bij Jérémy Doku: vanuit stilstand wegschieten, één op één spelen met een laag zwaartepunt... En Leandro Trossard heeft bij Brighton & Hove Albion een waanzinnige evolutie doorgemaakt qua skills, zelfvertrouwen én kracht. Hij is toch echt een beertje geworden?»

VIDARSSON «Over Doku heb ik mijn twijfels: ik vind het te vroeg voor hem. Maar ik begrijp zijn selectie: als bondscoach móét je jonge spelers al eens laten proeven van een groot toernooi.»

BOECKX «Jérémy is een must-have in de kern. Hij heeft iets wat andere spelers niet hebben: een ontzettende startsnelheid – eenmaal op z’n brommer zie je hem niet meer terug. Ik ken hem van bij Anderlecht als een sympathieke, brave, goedlachse jongen. Bewust van zijn kwaliteiten, maar de nederigheid zelve tussen de vedetten.»

HUMO Is Dries Mertens nog top?

SNELDERS «Mertens is Mertens: als hij goed is, flitst hij; anders zie je hem niet. Hij heeft altijd moeten vechten voor een basisplaats, dat frustreert hem: Martínez is geen Mertens-fan, hè. Als hij eens niet op de tippen van zijn tenen loopt, wordt hij meteen vervangen. Ik vind die frustratie enigszins terecht.»

HUMO Is er iemand die je mist in de selectie?

VIDARSSON «Eén naam, maar die is intussen trainer van Anderlecht: Vincent Kompany blijft onvervangbaar.»

HUMO In de laatste wedstrijd van IJsland tegen de Rode Duivels was jij bondscoach. Wat heb je toen tegen je spelers gezegd?

VIDARSSON «In IJsland is het sowieso al koud. Maar toen ik met mijn spelers de namen van de Rode Duivels overliep, werd het íjzig van de schrik. Ik heb vooral over mijn eigen ploeg gepraat (lachje).»

HUMO Welke factoren zullen nog ons succes bepalen?

SNELDERS «Geluk! Dat is zo belangrijk tijdens een toernooi. Als de comeback tegen Japan níét was gelukt, dan was Martínez de slechtste coach aller tijden in plaats van de beste. Marc Wilmots is het omgekeerde overkomen: die heeft het na Wales moeten ontgelden. Een toernooi hangt aan elkaar van zulke scharniermomenten.»

HUMO Geert, jij hebt twee grote toernooien meegemaakt: Euro 2000 en het WK 2002. Werd er in jouw tijd nog gedronken voor de match?

DE VLIEGER «Wij waren geen bende cafégangers, hè (lacht). Wij moesten het net hebben van onze conditie en discipline. We waren niet de grootste talenten, maar dankzij onze werkkracht stonden wij wel met een man méér op het veld. Het grootste verschil met nu: wij konden ermee leven om eruit te gaan tegen Brazilië, terwijl deze Duivels wéten dat ze minstens even goed zijn.»

HUMO Is Roberto Martínez een topcoach?

VIDARSSON «Ja. Als collega zit ik in dezelfde UEFA-vergaderingen en dan merk ik telkens hoe goed hij is. Als hij aan het woord komt, getuigt hij van een ongelofelijke kennis, die hij ook nog eens op een leuke manier weet te brengen. Martínez is een volbloed gentleman, dat kun je niet van alle topcoaches zeggen.»

VANNIEUWKERKE «Zijn voorganger vond ik veel minder. Ik heb hallucinante verhalen gehoord over Wilmots: tactisch gezien kende hij er volgens veel spelers niks van. Maar bij Martínez zit dat goed. En op de koop toe lijkt hij me een uitstekende peoplemanager: hij weet wie een schouderklopje nodig heeft, en wie een schop onder de kont.»

COURTOIS «Toen ik Martínez sprak, gaf hij aan dat hij geen emotionele, maar net een rationele coach is – daar schrok ik wel van. Of hij de selectie van Nacer Chadli dan écht als puur tactisch ziet? Ik denk het wel: hij vindt hem de enige speler die hij op vier posities kan uitspelen.»

HUMO Is hij ook na de zomer nog onze bondscoach?

VANNIEUWKERKE «Zal hij afscheid willen nemen op een hoogtepunt, of zal hij zich bij België over de toekomst willen ontfermen? Als ik Wesley Sonck en Eric Van Meir mag geloven, dan is de huidige U18-ploeg nog straffer dan de Gouden Generatie.»

SNELDERS «Alles zal afhangen van de resultaten op het EK.»

COURTOIS «Ik ben een grote Martínez-fan! Oké, hij ziet alles heel rooskleurig. Toen hij in Engeland coach was, schreef iemand: ‘Als ik ooit in de criminaliteit beland, dan laat ik op mijn begrafenis Martínez speechen: iedereen zal buitengaan met het idee dat ik een heilige was.’ (lacht)

»Na het WK 2022 zal hij wel een topclub gaan managen, maar zie jij hem al na dit EK vertrekken? Eerlijk waar: Ik heb het nu al moeilijk met dat afscheid. Welke coach moet hém in godsnaam opvolgen?»

‘Dries Mertens heeft altijd moeten vechten voor een basisplaats: Martínez is geen Mertens-fan, hè.’ Beeld BELGA
‘Dries Mertens heeft altijd moeten vechten voor een basisplaats: Martínez is geen Mertens-fan, hè.’Beeld BELGA

2. WIE WORDEN DE GEVAARLIJKSTE TEGENSTANDERS?

HUMO In de groepsfase kijken we geen titanen in de ogen, wel Rusland, Denemarken en Finland.

VANNIEUWKERKE «Elke match moet gespeeld worden. In de Premier League moeten de toppers stevig werken, óók tegen de nummers 18, 19 en 20. Dat zullen wij op dit EK ook moeten doen: zwóégen.»

MESSOUDI «Zelfs al begaan we een misstap: de vier beste derdes van elke poule gaan ook nog door naar de 1/8ste finales. We kúnnen eigenlijk niet afvallen. Gek systeem: het neemt de spanning toch weg?»

HUMO Ik heb het gevoel dat we Rusland al vaak hebben verslagen.

COURTOIS «Ik heb onze laatste confrontaties opnieuw bekeken (3-1 en 1-4 voor België, red.), omdat Martínez me op het hart drukte: ‘Onderschat Rusland niet!’ Oké, dat zegt hij ook over San Marino. Maar ik moet zeggen: Rusland was in de terugwedstrijd al een stuk beter. Afwachten wat de recente verjonging brengt, maar op papier zijn ze makkelijk te verslaan.»

VIDARSSON «Ik ken enkele van die jonge Russen, bij CSKA Moskou bijvoorbeeld. Ik denk dat België hen zal opeten.»

HUMO Wie kan, behalve de spits Pukki, één Finse speler opnoemen?

BOECKX «Jari Litmanen! (lacht) Maar ik vrees dat hij niet meer in de kern zit.»

VIDARSSON «Enkele jaren geleden keken ze in Finland naar IJsland en dachten ze: hoe kán het dat het kleine IJsland een eindtoernooi haalt en wij niet? Ze hebben toen structurele veranderingen doorgevoerd op alle niveaus, en dat werpt nu zijn vruchten af. Maar tegen de Belgen zijn ze kansloos.»

SNELDERS «Ik dácht dat we voor Denemarken zouden moeten oppassen, maar onlangs hebben we tegen hen gespeeld: dat was een kat-en-muisspel.»

DE VLIEGER «Eerlijk gezegd: de enige tegenstanders die we in de groepsfase kunnen tegenkomen, zijn wijzelf.»

HUMO Volgens bookmakers is er geen twijfel mogelijk: Frankrijk wint na het WK ook het EK.

VANNIEUWKERKE «Als je favorieten moet aanduiden, dan geef je vijf sterren aan Frankrijk en de volgende slechts drie sterren. En nu hebben ze ook nog eens Karim Benzema teruggehaald, de spits van Real Madrid die jarenlang persona non grata was bij de nationale ploeg. Een meesterzet.»

SNELDERS «Goh, het lijkt nu alsof iedereen gelukkig is dat hij er weer bij is, maar is dat wel zo? Kan zijn aanwezigheid geen wrevel veroorzaken in de ploeg?»

BOECKX «Ik ben alleszins blij dat de Fransen zo vriendelijk zijn geweest om Umtiti thuis te laten: die zal al niet meer tegen ons scoren op corner.»

HUMO Behoren Spanje en Italië tot de top?

COURTOIS «Ik probeer twee à drie wedstrijden per dag te bekijken ter voorbereiding, en zo kreeg ik gisteren Litouwen – Italië voor de kiezen. De angst sloeg mij niet om het hart. En ronkende namen hebben ze bij Italië ook al niet.»

BOECKX «Spanje zou ik samenvatten als: heel goed, maar nét niet top.»

MESSOUDI «Opmerkelijk: ze laten Sergio Ramos thuis. Oké, dat was niet helemaal onverwacht: Ramos heeft dit jaar maar zeven wedstrijden gespeeld door blessures. Maar er was plaats in de selectie: Spanje vulde niet alle 26 plekjes in. Nog opvallender: in de selectie van Spanje zit geen énkele speler van Real Madrid. Een primeur.»

HUMO Oostenrijk liet Raphael Holzhauser uit z’n kern en dus zal ook Beerschot niet vertegenwoordigd zijn.

MESSOUDI «Nog een primeur (lacht). Onbegrijpelijk, vind ik: Holzhauser is een waardevolle speler. Ik kwam hem onlangs tegen en hij was echt teleurgesteld.»

HUMO Wie houden we bij Engeland in de gaten?

MESSOUDI «Phil Foden: een jonge, vinnige middenvelder – de chouchou van Pep Guardiola. Hij zou weleens de ster van het toernooi kunnen worden.»

SNELDERS «Met Harry Kane en Jack Grealish hebben ze goeie aanvallers. Maar Engeland heeft geen keepers! Ze zouden er al twee tegelijk moeten opstellen om hun netten schoon te houden.»

HUMO Wat met onze noorderburen?

SNELDERS «Nederland was aan een heropstanding bezig, maar na de trainerswissel – Ronald Koeman vertrok, Frank de Boer nam over – begon de motor te sputteren en konden ze amper nog winnen van kleine garnalen.»

HUMO Die Mannschaft maakte onlangs nog indruk door te verliezen van Noord-Macedonië.

SNELDERS «Ik vind het héél merkwaardig dat ze nu al hebben bekendgemaakt dat Hansi Flick na het toernooi de nieuwe bondscoach wordt: zullen de spelers zich nog wel dubbelplooien voor Joachim Löw

VIDARSSON «Ik vind ’t nog steeds een fantastische ploeg, zeker nu Thomas Müller en Mats Hummels er weer bij zijn: de terugkeer van de oude garde, de ervaring die ze nodig hadden.»

SNELDERS «Duitsland is een haalbare kaart. Maar Portugal is wat anders: een ambetante, goed georganiseerde ploeg.»

MESSOUDI «Portugal is mijn outsider, voor zover een regerend kampioen de outsider kan zijn. Niet vanwege Cristiano Ronaldo, wel vanwege kleppers als Bruno Fernandes. En in de verdediging hebben ze de speler van het jaar in de Premier League, Rúben Dias. Wauw!»

HUMO Wie wordt de topscorer?

VIDARSSON «Ik heb zelf nooit een doelpunt gescoord: ik ken daar geen kloten van.»

DE VLIEGER «Mbappé

BOECKX «Mbappé.»

MESSOUDI «Mbappé.»

VANNIEUWKERKE «Lukaku!»

HUMO Lukaku heeft ooit gezegd dat hij na het EK zou stoppen bij de Rode Duivels.

VANNIEUWKERKE «Door de negatieve commentaar van de Belgische supporters? Zelf vind ik dat overtrokken. Die kritiek op zijn eerste balaanname was terecht. Daarna heeft hij er keihard aan gewerkt, en nu is hij top. Ik zie Lukaku zeker niet stoppen na het EK.»

‘Het kan snel keren voor Eden Hazard. In Madrid ligt er veel druk op hem, bij de Duivels komt hij terecht in een vertrouwde omgeving.’ Beeld BELGAIMAGE
‘Het kan snel keren voor Eden Hazard. In Madrid ligt er veel druk op hem, bij de Duivels komt hij terecht in een vertrouwde omgeving.’Beeld BELGAIMAGE

3. WELKE IMPACT HEEFT CORONA?

HUMO Er is weer publiek toegelaten. Hoe belangrijk is dat?

BOECKX «Héél belangrijk! Al is het maar omdat we nu eindelijk die vervelende klankband kunnen vervangen door échte gezangen.»

DE VLIEGER «Al zit er maar 500 man in het stadion, je merkt meteen hoe aanstekelijk een echt publiek is.»

VANNIEUWKERKE «Ook de mensen thuis worden weer een beetje losgelaten. Het EK is zoals het eerste muziekfestival dat mag losbarsten. Je zag die explosie van enthousiasme al bij de titelviering van Club Brugge, ook al ging het maar om 2.000 man. Natuurlijk moet je daar kritisch over zijn – ’t is héél moeilijk te verklaren aan mensen die in de horeca met plexiglas zeulen – maar begrip is ook op z’n plaats: als de Rode Duivels het EK winnen, zullen er wel méér regeltjes overtreden worden.»

COURTOIS «Ik moet eerlijk zeggen: als wij kampioen worden, hoop ik dat ik in de euforie alle regeltjes kan onthouden.»

VANNIEUWKERKE «Ik verwacht beléving: mensen die samen in de tuin kijken, grote schermen, terrassen die het tappen amper kunnen bijhouden. Het EK zal leven en bruisen zoals anders, misschien zelfs méér.»

HUMO Het was een zwaar seizoen. Dat kan z’n tol eisen.

VIDARSSON «Klopt, vorig seizoen en dit seizoen zijn zo goed als in elkaar overgevloeid. Veel spelers hebben geen vakantie gehad.»

BOECKX «Maar dat mag geen excuus zijn: de situatie was voor alle spelers dezelfde. Iederéén heeft massa’s wedstrijden gespeeld. (Fijntjes) Al zou ik de Rode Duivels wel adviseren om verlengingen te vermijden.»

HUMO Denk je dat het toernooi incidentloos zal verlopen, of moeten we rekening houden met plotse virusuitbraken?

MESSOUDI «Ik ben er 100 procent van overtuigd dat er nog besmettingen zullen volgen. Alle spelers zullen gevaccineerd zijn, maar wanneer? En dan heb je nog altijd kans op besmetting. Ik ben benieuwd hoe lelijk corona zal huishouden op het EK.»

HUMO Wat ook niet helpt voor de vermoeidheid: het EK vindt plaats over heel Europa.

VANNIEUWKERKE «Ik ben geen voorstander van dat concept.»

MESSOUDI «Ik ook niet. Het is ook de reden dat ik het EK-gevoel nog niet te pakken heb. Ik was op het WK in Brazilië: tien dagen Belo Horizonte, Rio, São Paulo... Nu houdt het circus één dag halt in pakweg Bakoe, en zijn de straten de volgende dag weer leeg. Dat is toch jammer?»

SNELDERS «Ik volg de Rode Duivels op de voet en daar komt dit toernooi wel wat bij kijken. Telkens wanneer de ploeg ergens naartoe vliegt, volgt de voltallige journalistieke inboedel met een chartervliegtuig, van hot naar her over heel Europa.»

HUMO Is dat extra vermoeiend?

SNELDERS «Niet voor de spelers (lacht). De Duivels zullen alle comfort hebben: rechtstreeks van het veld naar het vliegtuig. Wij journalisten moeten eerst een paar uur wachten, en een nachtvlucht nemen. Maar ’s ochtends moeten we er weer staan, want dan trainen de lekker uitgeslapen Duivels opnieuw.»

MESSOUDI (zucht) «Het is compleet ridicuul dat wij er niet in geslaagd zijn om het Eurostadion neer te poten in Brussel. Wij zijn de hoofdstad van Europa en de nummer 1 van de wereld, maar hebben geen match in eigen land.»

DE VLIEGER «Ik heb mij er allang bij neergelegd dat we graag staan te blinken als ‘sportland België’, maar verder weinig doen. Kijk eens naar dat fantastische stadion van de Europa League-finale? Dat staat in Gdansk, hè. En wij krijgen zoiets niet klaar: moet je daar nu om huilen of om lachen?»

HUMO Eddy, jij volgt de Duivels op de voet. Ken je hen dan goed?

SNELDERS «Nee. In de Vuelta of de Giro stap je gewoon op een renner af, maar in het voetbal gaat dat niet. Ze sturen twee of drie spelers naar de persconferentie – meestal de jongens die op dat moment niet veel omhanden hebben – en veel wijzer word je daar niet van. Nicolas Lombaerts was de laatste die nog zijn mond opentrok. Alle interviews zijn eenheidsworst geworden.

»Dat is misschien een beetje mijn eigen schuld, of toch die van Georges Leekens, de bondscoach van wie ik assistent was. Twintig jaar geleden aasden de media op sensatie: ze vroegen spelers naar hun mening, om dan mensen tegen elkaar uit te spelen. Dat heeft vaak tot ruzies geleid, zoals bij Enzo Scifo. Dus besloot Leekens om zijn spelers af te schermen. Toen hij voor het eerst een persstop inlaste, sloeg dat in als een atoombom.»

HUMO Heersen in deze groep conflicten, denk je?

SNELDERS «Het is een goeie groep, maar het blijven mensen. Er waren vermoedelijk wel spelers die zich ergerden omdat Kompany liever in het krachthonk dan op het trainingsveld stond, maar wél altijd mocht spelen. In een groep van 26 mensen van wie er maar 11 mogen spelen, zullen er altijd irritaties zijn.»

‘Analisten gaan óók uit hun dak, hoor. Roepen, schreeuwen, vuisten ballen... Er zijn er zelfs die op hun knieën vallen. Wesley Sonck is daar goed in.’ Beeld vrt
‘Analisten gaan óók uit hun dak, hoor. Roepen, schreeuwen, vuisten ballen... Er zijn er zelfs die op hun knieën vallen. Wesley Sonck is daar goed in.’Beeld vrt

4. HOE BRENGT DE VRT ALLES IN BEELD?

HUMO Karl, hoe lang presenteer je nu al de omkadering op Sporza?

VANNIEUWKERKE «Ik liep hier nog geen jaar rond toen zowat de hele sportredactie naar het WK 1998 in Frankrijk vertrok. Omdat hier niemand overbleef om ’s avonds het WK-magazine te presenteren, is die eer mij te beurt gevallen. Ik weet nog dat wij dat programma destijds in elkaar boksten met vier man – onder wie Filip Joos. ’s Avonds liepen we hier in de gangen te voetballen (lacht). Vanaf 2002 heb ik elke keer het grote studioprogramma geleid: daar ben ik trots op.»

HUMO Wat zijn de hoogtepunten?

VANNIEUWKERKE «Wat beleving betreft, was de overwinning tegen Brazilië in 2018 het summum. Analisten gaan óók uit hun dak, hoor. Roepen, schreeuwen, vuisten ballen... Er zijn er zelfs die op hun knieën vallen. Wesley Sonck is daar goed in.»

COURTOIS (toont het filmpje van Sonck op haar smartphone) «’t Is raar, maar als je een toernooi van de eerste tot de laatste dag volgt, dan neemt dat je lichaam over. Kijk: ik krijg er nú al kippenvel van!»

BOECKX «Ik bekijk een match van de Duivels graag op een nuchtere, analytische manier. Als ik naar pakweg Oostenrijk – Noord-Macedonië moet kijken, geef me dán maar 25 pinten (lacht)

HUMO Dit jaar is er een nieuwigheidje: een scherm waarmee de analisten zelf hun bevindingen kunnen toelichten, zoals op de BBC.

VANNIEUWKERKE (knikt) «We hebben een groot touchscreen waarop je pijlen kunt trekken en spelers kunt verschuiven. Dat wordt tof.»

HUMO Voor de duidelijkheid: ook Jan Boskamp zal met dat scherm werken?

VANNIEUWKERKE (lacht) «Het kan leuk zijn om er een spelletje van te maken: krijgen we Boskamp in de loop van het EK aan dat scherm?»

HUMO Hoe wordt beslist wie wat analyseert?

VANNIEUWKERKE «Meestal ligt er op voorhand niks vast, maar merkt iemand pakweg de infiltraties van Vertonghen op: ‘Zet dat beeld maar klaar voor mij.’ Dan focust de rest zich ergens anders op. Voor je ’t weet heb je drie, vier blokken.»

COURTOIS «Sommige analisten zien in minuut één iets en beginnen meteen te schrijven. Anderen, zoals ik, wachten de dynamiek van de wedstrijd af. Weet je wat de moeilijkheid van het vak is? In 45 minuten een verhaallijn opbouwen. Want dat is televisie: je wilt niet alleen tactiek door de mensen hun strot duwen, hè?

»Ik herinner me mijn eerste tv-optreden als analist: een interland tegen Israël. Ik was mij totaal niet bewust van de impact die die uitzending zou hebben. Maar goed ook: ik had totaal geen stress, omdat ik goed omringd werd. Ik heb nog altijd geen besef van de camera’s rond mij, laat staan van de mensen thuis.»

MESSOUDI «Mijn eerste keer was bij een wedstrijd van Marokko. Toen Maarten Vangramberen me vroeg hoe Marokko zou spelen, begon ik een hele uitleg, niet wetende dat ik naar het scherm moest kijken. Ik zat er vrolijk naast te lullen (lacht)

BOECKX «Als beginnende analist heb ik geleerd dat ex-voetballers nog altijd een ego hebben. Ik herinner mij een hoog oplaaiende discussie tussen Bob Peeters en Jan Mulder: geen idee wáárover, maar ze bleef duren tot lang na de uitzending (lacht)

HUMO Over Jan Mulder gesproken: die hebben jullie in 2014 geherintroduceerd in Vlaanderen.

VANNIEUWKERKE «Eén van onze grote verdiensten is dat wij af en toe nieuwe analisten aanbrengen, zo ook Jan Mulder. Toen zijn naam op een vergadering werd geopperd, zei ik: ‘Zet hem het hele toernooi in!’ Hij is uitgegroeid tot de GILF van Vlaanderen – de Granddad I’d like to... je weet wel. Hij was een hype! Dat vertelde hij vorige week nog toen we samenzaten bij Play Sports: toen hij in Antwerpen uit zijn hotel kwam, stonden de mensen hem op te wachten. ‘Jantje! Jan! Jan!’ Imke hebben we ook gelanceerd, zij is nu een gewaardeerd lid van de Sporza-redactie.»

HUMO Én een puike tandem met Mulder. Maar die is er niet meer bij vanwege zijn overstap naar VTM. Ga je hem missen, Imke?

COURTOIS «Superhard. Wij hadden iets opgebouwd: een dynamiek waarbij hij aan één blik genoeg heeft om te weten waar ik naartoe wil. Ik kan hem goed uitdagen: ik weet wanneer hij ergens op zal springen. Hij is vooral een gewéldige vriend.»

HUMO Mulder was altijd de knuppel in het hoenderhok van de analisten. Is er nu iemand die die rol op zich kan nemen?

VANNIEUWKERKE «Wat dacht je van Jan Boskamp, een hoenderhok op zich? (lacht) En we hebben nóg een Mulder: Youri Mulder maakt zijn opwachting.»

COURTOIS «Youri heeft, hoe verschillend hij op het eerste gezicht ook lijkt, heel wat eigenschappen van zijn vader. De Mulders zijn galante mannen, die altijd horen wat je zegt.»

VANNIEUWKERKE «Jan snapt het procedé van televisiemaken heel goed. Hij kon stil zijn waar nodig, maar als de uitzending begon te kabbelen, wist hij dat het zijn beurt was. Imke of Gert Verheyen kunnen dat intussen óók. Zij weten: die 1,8 miljoen mensen die naar een voorbeschouwing van de Rode Duivels kijken, weten niet allemaal voor welke ploeg Alderweireld en Witsel voetballen, maar tóch moeten zij het boeiend vinden.

»Ach, wat is ook het nut van een voorbeschouwing? Daar worden toch vooral voorspellingen gedaan die achteraf niet waar blijken te zijn.»

‘De kritiek op Lukaku’s eerste balaanname was terecht. Daarna heeft hij er keihard aan gewerkt, en nu is hij top. Ik zie hem zeker niet stoppen na het EK.’ Beeld BELGAIMAGE
‘De kritiek op Lukaku’s eerste balaanname was terecht. Daarna heeft hij er keihard aan gewerkt, en nu is hij top. Ik zie hem zeker niet stoppen na het EK.’Beeld BELGAIMAGE

HUMO Behalve in déze voorbeschouwing, bedoel je?

VANNIEUWKERKE «Uiteraard. Maar zelfs als er achteraf niks van blijkt te kloppen, is dat toch prima? Een voorbeschouwing in het voetbal is zoals het voorspel in de liefde: hoe knullig ook, je hebt er altijd iets aan.»

HUMO Zullen jullie pronostieken invullen op de Sporza-redactie?

VANNIEUWKERKE «Ik heb net afgesproken met Aster Nzeyimana dat we het hele toernooi voorspellen: ik maak hem kapot.»

HUMO Wat zegt jullie pronostiek?

SNELDERS «Voor mij is pronostikeren zoals speculeren: dat doe je beter op de beurs. En de waarde van een Bitcoin gaat wel héél snel omhoog en omlaag. Pas daarmee op (lacht)

HUMO Ik ga toch aandringen.

MESSOUDI «We zouden toch eens de finale moeten halen. In het ideale scenario nemen we dan wraak op de Fransen.»

BOECKX «Ik gok dat we weer derde zullen eindigen.»

DE VLIEGER «Ik hoop dat we op 11 juli zullen kunnen feesten op de Grote Markt, maar als ik er mijn huis op moet verwedden, dan gok ik toch eerder op een vollopende Champs-Élysées (lacht).»

COURTOIS (stellig) «We gaan winnen! Wij hebben de beste ploeg, de beste coach en nu ook de ervaring van het vorige WK.»

HUMO Het kan dus niet mislopen?

COURTOIS «Natuurlijk wel! (lacht) Dat is wat zo klote is aan voetbal, en tegelijk zo mooi.»

HUMO Is dit nu echt, zoals weleens gezegd wordt, het toernooi van de laatste kans?

VANNIEUWKERKE «Ik denk het niet. Kan deze ploeg niet nog op zijn minst toeleven naar het WK in Qatar, binnen anderhalf jaar? Ja, toch?»

MESSOUDI «Als ze het goed doen op het EK, dan denk ik dat iedereen zegt: ‘We doen dat jaartje er nog bij!’ In het gezelschap van een resem jonge spelers: Sambi Lokonga, Yari Verschaeren, Zinho Vanheusden, Bryan Heynen...»

SNELDERS «We moeten onze toppers alleszins koesteren. Het is zoals met Kim Clijsters en Justine Henin in het tennis: dat maak je de komende 35 jaar niet meer mee.»

COURTOIS «Ik geloof dat wij als land een winnaarsmentaliteit aan het kweken zijn, zoals Duitsland en Frankrijk. Dat zei Martínez ook: ‘Ik heb België vooral moeten leren om naar een toernooi te gaan om iets te betékenen.’ Onze mentaliteit is intussen voorgoed gewijzigd. Zie jij ons ooit weer afglijden naar het niveau van twaalf jaar geleden? Ik niet. Ik ben nú al kribbig als ik iemand hoor zeggen: ‘Halve finale zou toch mooi zijn.’»

SNELDERS «In wezen moet iedereen bang zijn van ons, en kijken naar het wedstrijdschema om te checken: ‘Wanneer kunnen we voor het eerst tegen België uitkomen? Oef, nu nog niet!’»

HUMO Ik krijg net een nieuwsupdate binnen: ‘Computerwetenschappers KU Leuven voorspellen: Rode Duivels winnen EK voetbal.’

SNELDERS «Wie zijn wij om dat tegen te spreken? Kop ’m maar in grote letters binnen: ‘De Rode Duivels worden Europees kampioen!’»

EK voetbal, vanaf vrijdag 11 juni elke dag op Sporza

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234