null Beeld

Maarten Boudry: 'Ik ben er nogal gerust in, de Big Brother-maatschappij is nog veraf'

Op NPO 2 vuurt de Amerikaanse Harvard-professor Michael Sandel elke zondagavond filosofische vragen af op een groep millennials. Is democratie goed? Zijn mensen beter dan machines? De Gentse filosoof Maarten Boudry behoort tot het twintigkoppige panel.

rl

Maarten Boudry «Dat panel is heel divers. Naast mij zit een zwarte spoken word-artiest met lange dreadlocks die openlijk sprak over zijn verleden in de gevangenis. Het klikte meteen! Er is ook een rechtse politicologe bij die fan is van Viktor Orbán, een Iraans meisje en een militante Israëli.»

HUMO De aflevering van dinsdag gaat over privacy. Zijn big data een bedreiging of een handig hulpmiddel?

Boudry «Ik ben er nogal gerust in: de Big Brother-maatschappij is nog veraf. Als Amazon mij op basis van eerdere aankopen nieuwe boeken suggereert, of als Google weet waar ik me bevind en me een file helpt ontwijken, vind ik dat handig. Dat Facebook zonder toestemming miljoenen gebruikersprofielen verkoopt aan bedrijven, kan uiteraard niet. Maar als we vinden dat Facebook te ver gaat, kunnen we massaal onze profielen opdoeken. Dat dat nog niet is gebeurd, toont aan dat veel mensen er niet wakker van liggen.»

HUMO De slinger kan snel doorslaan. De Chinese overheid ontwikkelt een systeem waarmee ze burgers kan beoordelen op hun gedrag. Mensen met een lage score, bijvoorbeeld door verkeersovertredingen of kritiek op de overheid, zouden privileges kunnen verliezen.

Boudry «Er is – terecht – veel protest tegen bij de bevolking. Maar eigenlijk ligt zo’n systeem in het verlengde van Airbnb en Uber. Ook daar heb je een gebruikersscore. Vroeger deden mensen dat informeel: ‘Je moet niet naar dat restaurant gaan, want de service is er slecht.’ Nu bestaat daar technologie voor.»

HUMO Vorige week maakte een onbekende met een telelens 800 foto’s van een orgie in een West-Vlaamse zomerbar. Een aanwezige schepen van Langemark-Poelkapelle kwam daardoor in opspraak. Schending van de privacy?

Boudry «Uiteraard! Wie zulke foto’s maakt, moet bestraft worden, want zo kun je gezinnen en carrières kapotmaken. Dat verhaal kan die man nog lang achtervolgen. Als je over vijf jaar zijn naam googelt, kom je er nóg op uit. Technologiebedrijven zoals Google zouden mensen het recht op vergetelheid moeten gunnen. Maar, hoe vaker dit gebeurt, hoe meer we onze schouders zullen ophalen en denken: ‘Ach, dat kan iedereen overkomen.’»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234