Humo gidst
Macca, mormonen en massa’s cocaïne: 5 podcasts die perfect zijn voor een lange autorit
De Vogezen, de Costa Blanca of Poelkapelle: het ding met vakantiebestemmingen is dat je er moet geraken. Vaak beweegt de homo turisticus zich op vier wielen en wordt hij daar, foeterend op péages en trage Duitsers, niet vrolijker van. Een podcast helpt daar geen zier tegen, hoogstens kunnen true crime en sappige verhalen van een ander het eigen leed tijdelijk verlichten. En leed verlichten is Humo’s ding, zoals je weet: dit zijn onze tips.
Blauwe M&M’s
Op alle podcastplatformen
Het Nederlandse 3voor12 is een keurmerk voor muziekpodcasts. Na ‘De Machine’, een wekelijkse show over ontwikkelingen in de industrie, en ‘Weird Hit Wonder’ kwam het muziekplatform met een reeks vol sappige podcast-verhalen uit de backstage in samenwerking met 3FM. En sappig betekent in deze Nederlandse podcast écht juicy. Mos Def die ‘maar’ drie kwartier te laat op een festival staat, de Black Crowes die dienbladen vol cocaïne laten aanrukken en Nico die een uur voor haar optreden total loss in de kleedkamer ligt, ze passeren allemaal. En já, concertorganisatoren fiksen dope als de artiest daarom vraagt.
Deliver Us From Ervil
Op alle podcastplatformen
Een onderzoek naar een massamoord door een Mexicaans drugskartel mondt uit in een complexe vertelling over een mormoonse gemeenschap waar polygamie de norm is, elk kind te horen krijgt dat het door God gezonden is en leider Ervil steeds meer de pedalen verliest. Perfecte pitch voor een podcast, ziet iedereen die houdt van een goed verhaal in de oren. Journalist Jesse Hyde bouwt zijn reeks sterk op: een korte inleiding en dan een lange, langzame kroniek van het verval. In de eerste aflevering bestelt Ervil de moord op zijn eigen broer, in de tweede moet een hele stad eraan geloven en dan staan er nóg tien episodes van telkens een uur online. Eentje om ademloos te bingen.
Hey Paul
Op VRT NU
“How do you let it be?”, wilde Michèle Cuvelier weten van haar grote held, Paul McCartney. Spoiler: ze kreeg de Beatle niet te pakken en richtte de vraag dan maar aan haar immer perfectionistische zelf. Tijdens haar poëtisch gemonteerde zoektocht naar het grote loslaten geeft de Studio Brussel-presentatrice ook zinnige dingen mee over fan zijn en interviewt ze zelfs haar eigen psycholoog. Misschien wel de beste muziekpodcast van de Lage Landen op dit moment.
Listening In
Op alle podcastplatformen
Iedereen kan een podcast maken en het lijkt vandaag wel alsof iedereen met een microfoon en een mening dat ook doet. Net daarom valt het vakwerk van ‘Listening In’ des te meer op. Het klassieke luisterspel blinkt uit door sounddesign, de subtiele soundtrack en het even originele als eenvoudige opzet. Rachel Brosnahan (‘The Marvelous Mrs. Maisel’) speelt Julia, een pas verhuisde schrijfster die haar nieuwe buren ontdekt doordat hun gesprekken ineens door haar homespeaker klinken. Met nog vier afleveringen te gaan is het nog niet duidelijk naar waar Julia’s paranoia haar zal leiden, maar als hard werk en vakmanschap nog echt lonen, moet ‘Listening In’ een hit worden.
Boys Like Me
Op alle podcastplatformen
‘Boys Like Me’ gaat over twee jonge mannen met een autismespectrumstoornis die vrienden worden in de lagere school. Een van hen coacht vandaag lotgenoten, de andere reed vier jaar geleden een stoep vol mensen overhoop en joeg elf wandelaars de dood in.
De moordenaar noemde zichzelf een ‘incel’ of een involuntary celibate, iemand die seksueel en romantisch contact mist. Rond de term bestaat een online subcultuur van mannen die wraak willen nemen op de vrouwen die ze niet kunnen krijgen. Het wordt pas echt beklijvend wanneer de succesvolle coach vertelt hoe hij uit het leven wilde stappen omdat zijn crush niet met hem uit wilde gaan. Zó weinig kan het maar schelen.