null Beeld

Mad About Mountains - Radio Harlaz

Vers in de hitparade ‘Mooie platen over vreselijke onderwerpen’: het kniediep in treurigheid wadende ‘Radio Harlaz’ is losjes gebaseerd op de geestelijke aftakeling van countrylegende Glen Campbell (79). De Amerikaan, die bij welzijn 45 miljoen platen verkocht, kreeg in 2011 de bitterste diagnose: alzheimer.

Triest, triester, naar de kloten: toen Campbell enkele jaren terug door de Grammy’s om zijn levenswerk geroemd werd, wist hij niet over wie ze het hadden; vierde echtgenote Kim Woollen vergeeft hem de blauwe ogen die hij haar in vlagen van verstandsverbijstering slaat; en zijn kinderen uit een eerder huwelijk beschuldigen haar er voor de rechtbank van dat ze Campbell van hen afzondert.

Mad About Mountains is nog steeds Piet De Pessemier en vrienden (en deze keer zijn dat Davy, Myrthe en Pol, en producer Micha), en meer nog dan enkel het verhaal van Campbell laten zij songs als ‘Walk With Me’ en ‘Can’t You See’ de herfst beschrijven van een onbenoemd koppel dat steeds minder grip vindt bij elkaar, op het leven en op het geheugen. Alleen muzikale herinneringen komen af en toe bovendrijven: ‘Dance with me / On the music that played / And we both forget the date.’ Maar ‘Radio Harlaz’ – op zestien sporen en volledig live op plaat gezet – is behalve down ook warm, kent gelijke delen banaliteit en droom, en de ternauwernood gezochte troost trilt tussen de noten als een smeulend kampvuur.

Daarnaast kan ‘Radio Harlaz’ ook beluisterd worden als een (fris naar de seventies ruikende) tributeplaat aan de andere americanahelden van De Pessemier: een radiozender gewijd aan zijn eigen smaak. ‘I’ll Be Me’, ‘Stronger’ en ‘Numbers’ schurken zo dicht bij My Morning Jacket, The War On Drugs en Wilco aan dat liefdevol plagiaat in de buurt komt. Dat is het duidelijkst in ‘Look at Him Now’, dat – er valt niet naast te horen – eigenlijk ‘Heart of Gold’ van Neil Young is, maar dan op een andere mal gezet. Dat is niet erg: De Pessemier geeft het ruiterlijk toe, en het levert bovendien voldoende pracht op klein beschrijf op dat we het hem moeilijk kwalijk kunnen nemen.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234