Madame Zsazsa: de schrijfster van ‘Allemaal rokjes’ spreekt
Rara, wat hebben The Beatles, J.K. Rowling en Madame Zsazsa met elkaar gemeen? Alle drie werden ze afgewezen door talentscouts die intussen van spijt en ellende een volledige hoedencollectie hebben opgevreten.
De historische blunders van platenmaatschappij Decca en het half dozijn Britse uitgeverijen dat geen brood zag in Rowlings bebrilde geesteskind zijn algemeen bekend, maar hoe zit dat nu precies met Kim Leysen ofte Madame Zsazsa?
De schrijfster van 'Allemaal rokjes' kan de vergelijking in elk geval wel smaken. 'Ik ben eerst met mijn rokjesboek naar een Nederlandse uitgeverij getrokken,' zegt de 33-jarige huisvrouw en moeder van twee uit Meerhout.
'Het was in Eindhoven, ik zal het nooit vergeten. Toen ik de dummy liet zien, viel de redacteur haast van haar stoel. De drukke cover, de chaotische lay-out: nee, dat kon niet door de beugel, daar was geen markt voor. Ik heb voet bij stuk gehouden, voor mij was het ontwerp te nemen of te laten. Het is uiteindelijk niks geworden met die Nederlandse uitgeverij. Zonder rancune, maar ik zou toch graag weten wat ze er intussen in Eindhoven van denken.'
Zou het kunnen dat ze groen van nijd zien, net zoals alle andere uitgevers die niet Standaard Uitgeverij heten? 'Allemaal rokjes' van Madame Zsazsa is een fenomeen: de zesde druk is zonet van de persen gerold en als ook die de winkeldeur is uitgevlogen, zal de teller op 44.000 verkochte exemplaren staan. En nóg is de rek niet uit de zoom.
De verovering van de Nederlandse markt is pas goed begonnen, terwijl een Duitse vertaling er zit aan te komen. In eigen land voert Madame Zsazsa al maandenlang de verkoopslijstjes aan met haar naaiboek: de bloggende huisvrouw uit de Kempen zit zelfs televisiekok en seriële bestsellerproducent Jeroen Meus op de hielen.
Maar misschien is dat minder opzienbarend dan op het eerste gezicht lijkt. Want wat is naaien anders dan een exponent van de doe-het-zelfgolf die over onze Lage Landen spoelt?
DIY, Do It Yourself! Ooit een strijdkreet van de punkers, tegenwoordig één van de meest gepimpte concepten op het internet, waar blogs en websites over de nobele kunst van het bricoleren als paddenstoelen uit de grond schieten.
Waarom geld uitgeven in een winkel of speciaalzaak? Waarom een vakman optrommelen? Steek zelf de handen uit de mouwen! Fietsen repareren, meubels bouwen, netwerken installeren, broekspijpen inkorten, cappuccino’s en macchiato’s tappen: behalve hersenchirurgie is er weinig dat je niet kunt leren via het internet.
Wie twee linkerhanden heeft, hoeft overigens niet te wanhopen. Heel wat DIY-bloggers hebben intussen ook een digitaal handeltje opgezet, en de producten van hun huisvlijt vinden gretig aftrek. Vandaag besteld, morgen per koerier aan huis geleverd.
Zonder tussenkomst van de grootdistributie, zonder uitbuiting in sweatshops, zonder verspilling van energie of grondstoffen. DIY-adepten zien zichzelf als luizen in de pels van de consumptiemaatschappij. Jammer alleen dat die koeriers zo schandelijk worden uitgebuit, maar soit.
undefined