Madensuyu: 'Echt monnikenwerk'

Op 22 februari stelt het Gentse avant-garderockduo Madensuyu zijn vierde plaat ‘Current’ voor. Voor het eerst schreef Stijn De Gezelle de muziek op piano, en dat leverde nummers op die verrassend, ontroerend en verschroeiend uit de hoek komen.

Stijn De Gezelle «Ik ben bijna 40, en blij met mijn leven zoals het nu is. Toen ik de nummers schreef, voelde ik me opnieuw een kind dat naar hartenlust mag spelen. Daarom is ‘Current’ een heel open en frisse plaat. De invloed van componisten als Bach, Beethoven en Mozart is duidelijk. Vroeger was die er ook al, maar door het gitaarlawaai kon je dat niet zo goed horen.»

HUMO Van gitaar naar piano is een hele verandering.

De Gezelle «Vroeger wilde ik uit mijn gitaar altijd heel hoge of heel lage klanken persen, zoals bij een piano. Het grappige en fijne is dat het publiek tijdens onze try-outs soms niet doorhad dat ik van instrument had gewisseld – voor ons hét bewijs dat we nog steeds als Madensuyu klinken. Daar hebben we ook op gelet in de studio, dat de nieuwe songs voor 100 procent Madensuyu zijn. Dat betekende veel schrijven, discussiëren en herschrijven.»

Pieterjan Vervondel (drummer) «Soms hielden we uit een jamsessie van een halfuur maar dertig seconden over, ‘Current’ was een echt monnikenwerk.»

HUMO Het is moeilijker dan ooit om een etiket te plakken op jullie muziek. Ik veronderstel dat jullie je niet echt spiegelen aan andere muzikanten?

De Gezelle «Ik luister vooral naar klassieke muziek, maar eigenlijk zet ik zelden iets op van andere muzikanten. Pieterjans grote voorbeeld is Rick Allen, je weet wel, die éénarmige drummer van Def Leppard (lacht).»

Vervondel (onverstoorbaar) «Ik laat me graag verrassen. Zo hoorde ik niet zo lang geleden voor het eerst iets van Charles Bradley, en ik heb meteen één van zijn platen gekocht. Verder luister ik nog altijd naar ‘The Fragile’ van Nine Inch Nails, en de manier waarop ik in de nummers inval, is bijna altijd door drum-’n-bass geïnspireerd.»

HUMO Wat betekent de titel?

De Gezelle «Die verwijst naar de onverbiddelijkheid van onze maatschappij. We moeten maar doorgaan en doorgaan, maar velen kunnen niet mee en vallen uit de boot. Ik wil me niet laten meeslepen door die stroom.»

HUMO Dat heeft wel zijn gevolgen: van de muziek kunnen jullie niet leven.

Vervondel «Ik ben twaalf jaar muziekprogrammator voor Theater Aan Zee geweest, maar daar ben ik mee gestopt. Daarnaast werk ik voor het tuinaanlegbedrijf van mijn vader. Ik ben graag bezig en ik mag met een kraan rondrijden. Het lijkt een beetje op drummen, want je doet het ook met handen en voeten (lacht).»

De Gezelle «Ik werk als assistent-ploegchef in een fabriek. Omdat ik tijdens het weekend twee shifts van telkens twaalf uur werk, heb ik genoeg tijd over voor Madensuyu.»

Vervondel «Ik ook, maar mijn vader verwacht wel dat ik mijn verplichtingen nakom. Hij is wel trots op mij: bij elke release geeft hij iedereen op het bedrijf een cd. Sommigen denken dan dat hun auto kapot is als ze hem op weg naar huis afspelen (lacht).»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234