null Beeld

'Mag ik u kussen?': Ilse-Mien Lievens, de Humo-lezeres die meedoet

Bekende vrouwen! Een zedige zoen tussen neus en lippen kan er nog nét af, maar een dierlijke, diep draaiende, royaal van speeksel en tong voorziene toot: nee, dáár passen ze voor.

fvd

Niet moeilijk dus dat de verleiders uit het Canvas-programma 'Mag ik u kussen?' al een tijdje bij hun redactie aandrongen om ook eens een argeloze onbekende deerne tot gelegenheidsprinses te bombarderen.

''Gezocht: man om gebroken hart te lijmen''

En zie: een wedstrijd op Humo's Wild Site (altijd te vinden voor cultureel verantwoorde schunnigheden) later werd de in Gent residerende Ilse-Mien Lievens (25) bereid gevonden zich - nu maandag op uw scherm - uitgebreid te laten aflikken door Adriaan Van den Hoof, Pieter Embrechts en Bart Cannaerts. De meerwaarde zal nogal eens van het scherm spatten!

Ilse-Mien Lievens «Ik heb me begin januari ingeschreven. Op 30 december - één dag voor oudjaar, en twee dagen voor we zouden gaan samenwonen - had mijn vriend me volkomen onverwacht verteld dat hij 'twijfelde over onze relatie'.

»Daarom wilde ik meedoen aan het programma: om mijn geloof in de liefde en in het mannelijke deel van de mensheid terug te vinden. En ik kan uiteraard ook fantastisch goed kussen (lacht).»HUMO Mede door die insteek - 'wie lijmt mijn gebroken hart?' - kreeg jouw sollicitatiefilmpje op humo.be de meeste reacties.

Ilse-Mien «Ik had natuurlijk ook een wervingsmail naar vrienden en familie gestuurd, met de vraag of zij die op hun beurt naar hun hele adresboek wilden versturen. Zo heeft zich dat enorm verspreid.

»Ik heb bijvoorbeeld een mail gekregen van mannen van de Nationale Bank: die lieten weten dat ze mij eigenlijk allemáál wel wilden kussen. Ik heb beloofd dat ik zou langskomen als ik zou winnen, maar voorlopig houd ik me nog even van de domme (lacht).

»Niet dat het nu zó'n straf zou zijn om daar een hoop mannen te gaan kussen - toch niet als het knappe zijn.»


HUMO Is je vermaledijde ex-lief ondertussen ook al op de hoogte?

Ilse-Mien «Hij weet dat ik deelgenomen heb, maar nog niet dat ik gewonnen heb. Hij heeft er - toen ik het zelf al wist -wel naar gehengeld: 'Mij kun je het toch wel toevertrouwen!' Typisch. Waarop ik - heel gemeen - gedaan heb alsof ik er emotioneel nog altijd enorm onderdoor zat.»


HUMO Gewiekst! Ondertussen zit je al lang niet meer zo in de put?

Ilse-Mien «Goh, ik zal niet zeggen dat ik de man van mijn leven gevonden heb tijdens de opnames van 'Mag ik u kussen?', maar ik ben toch behoorlijk bekomen van de gigantische knauw in mijn zelfbeeld.»

Bekijk haar filmpje

HUMO Láát je je doorgaans het liefst versieren, of neem je het heft liever zelf in handen?

Ilse-Mien «Ik laat het mij liever overkomen, maar ik heb redelijk weinig geduld. Als er van de andere kant te weinig initiatief komt, ben ik geneigd om opvallende hints te droppen. Al besef ik steeds meer dat, hoe opvallend hints ook zijn, mannen ze doorgaans toch niet begrijpen. Hopeloos!»


HUMO Herinner je je nog je eerste kus?

Ilse-Mien «Ik moet een jaar of veertien geweest zijn, ik was met een paar vriendinnen een weekendje aan de kust, en ik was er helemaal klaar voor: het anyone will do-gevoel. Die anyone bleek een vreselijke jongen met, om het plastisch uit te drukken, 'het meeste speeksel op aard'. Mijn eerste kus was meteen ook mijn meest traumatische.»


HUMO Even ter zijde: heb je ooit een onderbouwde uitleg gekregen over waarom je ouders je met de naam Ilse-Mien bedacht hebben?

Ilse-Mien «In de uitzending vroegen ze dat ook. Ik zei: 'M'n mama wou Ilse en m'n papa wou Mien. Ze konden het maar niet eens worden, en dus is het Ilse-Mien geworden.' Dat was een grapje, maar in de show werd dat niet rechtgezet, en mijn mama is al helemaal in shock dat het zo de wereld zal worden ingestuurd.

»Dus bij dezen: de waarheid is dat het komt van Elsemien, een naam die mijn moeder ergens in een boekje had gevonden. Alleen komen we van Gent, en daar wordt de 'e' nogal snel uitgesproken als een vette 'èè', en dat wilden ze me besparen.»


HUMO In je sollicitatiebrief stond ook dat gebarentaal één van je passies is. Doorgaans begint men dat te studeren omdat men, in vrienden- of familiekring, iemand kent die doof is.

Ilse-Mien «Ik niet. Bij mij kwam dat voort uit een fascinatie om een taal te kunnen spreken waarbij je niet je stem maar je handen, je mimiek en je lichaam dient te gebruiken.

»Ik studeer wel Vlaamse gebarentaal. Over het algemeen heeft elk land zijn eigen gebarentaal - in België is het zelfs zo erg dat we er twéé hebben - en die zijn totaal verschillend van elkaar. Ik studeer in juni af, en ik zal nooit kunnen tolken voor doven uit een ander land.

»Die mensen zélf kunnen zich wel verstaanbaar maken tegenover elkaar, maar alleen op een beperkt basisniveau. Tenzij ze de Internationale Gebarentaal leren, maar dat is meer iets voor, laten we zeggen, Eminente Doven die hun opwachting moeten maken op internationale congressen of zo.»


HUMO Je hebt laatst ook getolkt in een musicalversie van 'De leeuwenkoning'. Nooit geweten dat men kan zingen in gebarentaal.

Ilse-Mien «Absoluut! De muziek moet je dan gewoon met je lichaam weergeven, door met je schouders of heupen mee te wiegen op het ritme van de muziek. In het gewone leven ga je als tolk mee naar de dokter of de klas, maar in het theater- of muziektolken kan je - als je een beetje expressief bent aangelegd - echt je ei kwijt.

»Ik vond het fantastisch om te doen. Ik vertolkte in de musical de rol van het stokstaartje Timon, en ik heb van veel mensen gehoord dat die rol me op het lijf geschreven was.»


HUMO Zelf heb je Timon in je brief omschreven als 'het eigenwijze, arrogante, betweterige showbeest'. Wie jou wil kussen, weet waar hij aan begint.

Ilse-Mien «Maar dát gaan we niet opschrijven, hè.»


HUMO Ah nee, want je wilde juist inspelen op het medelijden van de Humo-lezers! Vanaf nu je vaste strategie?

Ilse-Mien (lacht) «Op het gevoel spelen, daar ben ik nogal goed in. In mijn promotiefilmpje op humo.be had ik - al hebben ze dat er achteraf uitgeknipt - aanvankelijk ook mijn job uitgespeeld: ik werk in het UZ van Gent, waar ik lesgeef aan langdurig zieke kinderen, en aan jongeren die na een ongeval lang moeten revalideren. Ik dacht: de mensen zullen dat een 'schoon beroep' vinden, en daardoor misschien nog eens extra op mij stemmen!»


HUMO Je wou van jezelf een liefdadigheidsdoel maken?

Ilse-Mien «Je weet wat ze zeggen: in liefde en oorlog is alles geoorloofd.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234