Joe Biden en zijn vrouw Jill Biden tijdens een mis.  Beeld AP
Joe Biden en zijn vrouw Jill Biden tijdens een mis.Beeld AP

verenigde statenreligie

Mag Joe Biden de communie worden geweigerd? Daarover is onenigheid in de katholieke kerk

Mag Joe Biden te communie? Daarover is onenigheid binnen de Amerikaanse katholieke kerk. Behoudende bisschoppen zouden progressieve pleitbezorgers van abortus en euthanasie het liefst weren. Het Vaticaan maant de bisschoppen om niet te hard van stapel te lopen.

Lodewijk Dros

De Amerikaanse bisschoppenconferentie was van plan binnenkort een herderlijk document goed te keuren over ‘de geschiktheid om de communie te ontvangen’. De strekking ervan is dat katholieke politici met liberale opvattingen over ‘pro life’-kwesties, zoals abortus en euthanasie, het recht op het sacrament verspeeld hebben.

Onder hen hoort Joe Biden. De Amerikaanse president profileert zich nadrukkelijk als katholiek én hij verdedigt dat wat volgens de officiële kerkleer een ‘moreel kwaad’ is.

Het Vaticaan tempert nu de dadendrang van een aantal conservatieve Amerikaanse bisschoppen om dat kwaad te bestrijden. In een brief, gedateerd 7 mei, vraagt de prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer, de Spaanse kardinaal Luis Ladaria Ferrer, aan de behoudende bisschoppen om niet meteen te besluiten, maar enkele tussenstappen te nemen.

Tussenstappen

De eerste is: bereik eerst maar eens consensus over jullie standpunt, dat is nu nog een meerderheidsstandpunt. De tweede stap: ga in gesprek met bisschoppenconferenties in andere landen. De derde stap: denk nog eens goed na over wat eigenlijk ‘moreel kwaad’ is. Dat bestaat niet alleen in hete hangijzers voor conservatieven, zoals abortus en euthanasie, maar raakt ook schendingen van de sociale leer van de kerk. Alleen maar rekening houden met wat traditionele ‘pro life’-katholieken erg vinden, zou ‘misleidend’ zijn.

In dat laatste is duidelijk de hand te zien van de huidige paus, Franciscus, die immers een gematigder koers vaart en nadruk legt op sociale kwesties.

De brief uit het Vaticaan waarschuwt voor het accorderen van het herderlijke document. Dat heeft namelijk een ‘mogelijk omstreden inhoud’. Bij handhaving ervan zou Joe Biden de communie geweigerd kunnen worden. Het Vaticaan schrikt terug voor zulke consequenties. Die zouden, aldus de brief, tot ‘onenigheid’ binnen de Amerikaanse katholieke kerk leiden.

(Trouw)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234