null Beeld

Magazine: Baksteen in de maag

Sinds Roel Vanderstukken in ‘De huisdokter’ bewezen heeft dat hij af en toe iets zinnigs kan zeggen over, welja, huizen, mag hij het vanaf vanavond ook eens op VIER proberen. In ‘Baksteen in de maag’ gaat hij elke aflevering op bezoek in een huis dat om één of andere reden de moeite is om bezocht te worden, met aan z’n zijde architecte Anouk Taeymans als bevallige assistente van dienst.

'Anouk Taeymans: 'Je zou kunnen zeggen dat we de top tien tonen van wat er het afgelopen decennium in België is gebouwd.'

Ook van de partij zijn Frits Jeuris, die elke aflevering een designstuk maakt van afgedankte materialen (doch ‘geen typische geitenwollensokken-upcycling!’), en Ewoud Sartorius, de man die van klussen weer een leuke bezigheid moet maken. Om het nóg frustrerender te maken dat u op vrijdagavond in de zetel hangt in plaats van iets jongs en hips te doen, wordt er telkens even gekeken hoe in het buitenland met architectuur wordt omgegaan – vanavond meer bepaald in Nieuw-Zeeland, maar dat geheel terzijde.

HUMO Wat is jouw rol in het programma?

Anouk Taeymans «Samen met Roel bezoek ik elke aflevering een woning die we allebei op onze eigen manier bekijken. Hij leidt de kijker rond in het volledige huis en gaat in gesprek met de eigenaars, terwijl ik meer oog heb voor minder voor de hand liggende details in het interieur – en hem daar dan ook op wijs.

»De eigenaars zijn vaak architecten, met prachtige woningen en lofts als gevolg. Je zou kunnen zeggen dat we de top tien tonen van wat er het afgelopen decennium in België is gebouwd (lacht). Het is vooral belangrijk dat er inventief en creatief gewerkt werd, en dat het geheel ook esthetisch verantwoord is.

»Het zijn overigens niet allemaal grote villa’s; sommige projecten zien er op het eerste gezicht uit als ordinaire rijhuizen, die dankzij slimme verbouwingen toch echte pareltjes geworden zijn. We tonen dat je zelfs met een beperkt budget iets knaps kunt maken, en welke meerwaarde architectuur kan hebben.»

HUMO Is het programma wel interessant voor mensen die niet zo in architectuur en interieur geïnteresseerd zijn?

Taeymans «Ik hoop dat we mensen die daar minder mee bezig zijn, kunnen inspireren om zelf aan de slag te gaan. Ik las onlangs ‘The Architecture of Happiness’ van Alain de Botton, en daarin zegt hij dat een mooie omgeving je meer doet openstaan voor nieuwe impulsen en zelfs een geluksgevoel kan creëren. Als mensen door ons programma hedendaagser bouwen of hun interieur gezelliger maken of opfrissen – en het daardoor zoveel leuker vinden om thuis te komen – ben ik al blij!»

HUMO Je bent een nieuw gezicht op tv. Hoe zijn de makers bij jou terechtgekomen?

Taeymans «Ik werk al vijf jaar als architect, waarvan vier jaar in Noorwegen. Daar denken de mensen meer na over interieur en decoratie, mogelijk omdat ze meer binnen zitten dan wij (lacht). Toen ik terug in België was, besloot ik om me meer te focussen op interieur, en zo kwam ik ook op het idee van MyShelf, personaliseerbare schappen. De makers van ‘Baksteen in de maag’ hadden één van de filmpjes gezien waarin ik mijn project uitleg, en dat heeft hen blijkbaar aangesproken.

»Het is de eerste keer dat ik voor tv werk, en er komt veel meer bij kijken dan ik had gedacht. Maar Roel is wel een goede leermeester, zoals wanneer scènes vanuit verschillende hoeken opgenomen moeten worden. Ik vind het in elk geval heel leuk om te doen, dus hopelijk volgt er nog meer in deze richting!»

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234