Magazine: Breingeheim

In het tweede seizoen van 'Breingeheim', een Nederlandse reeks over de geheimen van ons, euh, brein, komt u aan de weet hoe en in welke mate de zes meest fundamentele menselijke emoties - woede, genot, angst, liefde, verdriet en schaamte - in relatie staan met, zoals Hercule Poirot het graag mag verwoorden, 'our little grey cells'.

In de aflevering van vanavond zal presentator Charles Groenhuijsen het hebben over de meest met een 'g' beginnende van de zes genoemde emoties: genot.

Charles Groenhuijsen «Alle emoties, of het nu gaat om woede of angst of liefde of wat dan ook, zijn uiteindelijk, fundamenteel gezien, gericht op overleving, zowel van jezelf als van de soort. Genot is daar geen uitzondering op: het is als het ware een beloning voor goed evolutionair gedrag. We vinden het bijvoorbeeld erg prettig - jullie Belgen wellicht nog iets meer dan wij Nederlanders - om lekker te eten. Waarom vinden dat we prettig? Omdat, als we het níét prettig zouden vinden, we wellicht te weinig zouden eten, en ziek worden of sterven. Hetzelfde met verliefdheid: wanneer je verliefd bent op iemand, zie je alleen de positieve kanten van die persoon. De reden daarvoor, althans vanuit darwinistisch standpunt bekeken, is dat verliefdheid evolutionair belangrijk is: het zet aan tot voortplanting.

»Een tijd geleden is er in Nederland een onderzoek gevoerd naar wat er in de hersenen gebeurt bij een orgasme. Fascinerend: als je naar een hersenscan kijkt van iemand die een orgasme heeft, zie je dat een erg groot deel van de hersenen op dat moment volledig inactief is. Logisch, als je er in evolutionaire termen over nadenkt: stel dat je tijdens het bedrijven van de liefde aan andere dingen begint te denken - 'Shit, ik moet nog stofzuigen. En verdorie, de vuilniszakken moeten ook aan de deur' - dan bestaat het gevaar dat je de seks als het ware niet afmaakt, wat uiteraard niet handig is in het licht van ons voorbestaan.»

HUMO Klinkt logisch, maar 't is wel een erg klinische, van alle glans ontdane manier om naar seks en verliefdheid te kijken.

Groenhuijsen «Klopt, maar dat verandert niets aan de feiten: als je het analyseert, komen al onze gedragingen voort uit chemische stofjes en kleine elektrische stroompjes in onze hersenen. Nu, het is wel zo dat we de mechanismen daaráchter niet kennen. Men kan op een MRI-scanner precies aangeven wat er in de hersenen gebeurt wanneer je genot ervaart, maar waaróm dat precies gebeurt, en waarom ik bij het luisteren naar een cd van John Denver bijvoorbeeld genot ervaar en jij minder, dat weten we niet.»

HUMO Een vraag uit onze jaarlijkse zomerserie ‘Tussen hemel en hel’, die nu wel als uitsmijter van pas komt: wat is voor u het hoogste lichamelijke genot?

Groenhuijsen
«Seks, ongetwijfeld: daar gaat wat mij betreft toch echt niets boven. Maar om u een goeie tweede te geven, al is het misschien niet per se een lichamelijk genot: ik voel mij zelden gelukkiger in dit leven dan wanneer ik met mijn camper door de oneindig lege en vlakke Midwestern States rijdt, een cd'tje van John Denver insteek, en bij het oprijden van een interstate mijn TomTom hoor zeggen: 'Neem over driehonderdvierenveertig mijl de afslag.' Dat is een absoluut, ondeelbaar moment van Groot Geluk.»

Promofilmpje Breingeheim:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234