null Beeld

Magazine: De ideale wereld

‘De ideale wereld’ is dood, leve ‘De ideale wereld’! Vanaf vanavond verrijzen Otto-Jan Ham, Jelle De Beule en Sven de Leijer op Canvas, de zender die het satirische cultprogramma kwam weghalen toen VIER het bij het grof vuil had gezet.

Brecht Decaestecker

Kennelijk hadden ze daar bedacht dat hun marktaandeel meteen 40 procent zou stijgen als alle 200.000 kijkers van ‘De ideale wereld’ op dat uur naar de openbare meerwaardezender zouden verhuizen. En dus mogen Ham, De Beule, de Leijer en vliegende reporter Luc Haekens hun tapes voortaan drie avonden per week (dinsdag, woensdag en donderdag) per koerier naar de Reyerslaan versturen, van waaruit ze eerst de ether en vervolgens cyberspace in gaan.

'Politiek neutrale satire maken, hoe doe je dat?' Jelle De Beule

HUMO Jelle, dacht jij dat het definitief voorbij was voor ‘De ideale wereld’?

Jelle De Beule «Ja. Het zou in de koelkast gestopt worden, zo zeiden ze bij VIER. En te gepasten tijde zouden we het misschien nog eens mogen maken. Dan beslis ik meteen: daar ga ik niet op zitten wachten. Van ‘Is ’t nog ver?’ werd ook geen tweede seizoen besteld, en zo had ik al geleerd: als iets gedaan is, dan is het ook gedaan.»

HUMO Vond je dat jammer?

De Beule «Natuurlijk. ‘De ideale wereld’ is één grote speeltuin. Er wordt weleens beweerd dat het hectisch en zwaar en vermoeiend is, en dat zal allemaal wel zo zijn, maar dat weegt niet op tegen het plezier.»

HUMO Wat dacht je toen je hoorde dat Canvas geïnteresseerd was?

De Beule «Ik was vooral heel content dat we op zo’n korte termijn gewoon verder konden doen.»

HUMO Gaat er veel veranderen?

De Beule «Neen, hier en daar komt er een nieuwe rubriek, maar de toon blijft dezelfde.»

HUMO Mag die niet scherper nu?

De Beule «Nóg scherper? Da’s moeilijk, hoor (lacht).»

HUMO Onder het motto: ’t wordt nu toch met belastinggeld gemaakt?

De Beule (lacht) «Dan zou je eerder het omgekeerde denken, niet? Nu ja, ze weten bij de VRT wat ze in huis halen. Ze hebben ‘De ideale wereld’ besteld zoals het is, en we gaan het ook gewoon zo aanleveren.»

HUMO In de nieuwe beheersovereenkomst staat letterlijk: ‘In het Canvas-programma ‘De ideale wereld’ mag niet langer gelachen worden met de N-VA.’

De Beule «Echt? Je lacht ermee, maar Wilfried Vandaele van de N-VA vroeg zich in De Morgen af of ‘De ideale wereld’ wel zou kunnen voldoen aan de eisen op het vlak van objectiviteit en neutraliteit bij de VRT. Maar dat doen we! We hebben een verdeelsleutel over de aanwezige politici, zodat het niet te veel links en niet te veel rechts is. En verder zou ik niet weten hoe je politiek neutrale satire zou moeten maken. Als de N-VA zich te veel geviseerd voelt, dan komt dat omdat het een beleidspartij is. Dat betekent dat ze sneller fouten kunnen maken. Het is moeilijker om satire te maken over oppositiepartijen, omdat die zich minder profileren. En ja, we lachen al een keer wat sneller met Theo Francken, maar voor de rest is dat toch perceptie. Als links iets onnozel doet, dan lachen we daar even hard mee.»

HUMO Jij liep onlangs een tijdje rond met rood haar. Hoe kwam dat?

De Beule «Ik speel een rol in ‘Callboys’, de fictiereeks die Jan Eelen aan het maken is. Vier acteurs van theatergroep FC BergmanMatteo Simoni, Stef Aerts, Rik Verheye en Bart Hollanders – spelen vier gigolo’s en ik ben hun webmaster. Het vijfde wiel aan de wagen: hij wil er graag bijhoren, maar dat lukt niet goed. Ik wilde al langer eens acteren en zo’n middelgrote bijrol vond ik al meer dan genoeg. Het was een toffe afwisseling met wat ik bij ‘De ideale wereld’ doe.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234