null Beeld

Magazine: De kennis van nu

Raadseltje: het vliegt aan 55.000 kilometer per uur, is al tien jaar onderweg, en heeft in die tijd al meer kilometers op de teller verzameld dan de doorsnee-Lada in het Oostblok? Het antwoord heet ‘Rosetta’, de ruimtesonde die eerder deze week geland is op komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko.

Tom Raes

Een primeur, en in ‘De kennis van nu’ (NTR) op het Nederlandse NPO 2 wordt er vanavond met bijbehorende feestneuzen en serpentines teruggeblikt op die heuglijke gebeurtenis. Presentator is wetenschapsjournalist Diederik Jekel – zowat de Lieven Scheire van boven de Moerdijk – die nu al belooft alvast héél enthousiast te zullen zijn over de Rosetta-missie.

HUMO Vanwaar jouw fascinatie?

Diederik Jekel «Het is toch ongelooflijk knap dat het zo ver is kunnen komen? En met elke stap wordt het alleen maar indrukwekkender. De eerste plannen voor de missie zijn al gemaakt in 1985, terwijl het eigenlijke tuig pas in 2004 is gelanceerd. Dan is het maar liefst tien jaar onderweg geweest, heeft het vierenhalf miljárd kilometer afgelegd en meerdere rondjes rond de zon gemaakt, om nu eindelijk aan te komen bij die komeet – de eerste keer in de mensheid dat er geland zal worden op een komeet! Die enorme technologische uitdaging die daarachter schuilt: dat kun je toch niet anders dan indrukwekkend vinden?»

HUMO Wat hopen we eigenlijk te weten te komen door een ruimtetuig te laten landen op een komeet? Met andere woorden: waarom zo veel moeite doen?

Jekel «Ergens een beetje because we can, natuurlijk. Maar er zitten uiteraard ook tal van wetenschappelijke vragen achter de missie. Het mooie aan kometen is namelijk dat ze op hetzelfde moment ontstaan zijn als de aarde. Alleen is onze planeet kort na haar ontstaan eerst ontzettend warm geworden, om dan later plots weer af te koelen tot de aarde die we nu kennen. Kometen zijn al die tijd echter min of meer hetzelfde gebleven. Je moet zo’n komeet dus vooral een beetje zien als een tijdscapsule.»

HUMO Dus we hebben een ruimtetuig meer dan vier miljard kilometer laten afleggen, enkel om meer te weten te komen over de planeet waar we zelf op leven?

Jekel «Absoluut. Een behoorlijk eind om terug te kijken naar jezelf (lacht).»

HUMO Wat weten we eigenlijk al van de komeet?

Jekel «Wel, ze is ongeveer vier kilometer lang en is zo donker als maar kan zijn: ze reflecteert nauwelijks licht – zelfs als je er op zou staan, zou je ze nauwelijks kunnen zien. We weten ook dat de komeet ongeveer de vorm heeft van een uit de kluiten gewassen badeend. Hoe dat precies komt, daar is nog speculatie over: mogelijk door een botsing met een andere komeet of gewoon door slijtage. En verder zijn we ook nog te weten gekomen dat ze stinkt.»

HUMO Pardon?

Jekel «Ja, de Rosetta heeft allerlei metingen verricht over wat soort gassen er zoal voorkomen op de komeet, en die blijken dus te stinken. Nu, een mens zou het nooit kunnen ruiken, als je je ruimtehelm zou afnemen, zou je natuurlijk stikken, en er is uiteindelijk ook maar heel erg weinig gas aanwezig. Maar die weinige gassen die er wél zijn, stinken blijkbaar heel erg.»

HUMO Vergeef me de vraag, maar hebben we geen betere dingen om ons mee bezig te houden qua ruimtevaart? Naar Mars proberen te vliegen, bijvoorbeeld?

Jekel «Ach ja. Daar zijn ondertussen ook mensen mee bezig, hè. Maar in dit geval draait het eerder om ontdekken waar we nu precies vandaan komen, wat toch ook één van de bestaansredenen is van ruimtevaartorganisaties als ESA en NASA.»

HUMO Laatste vraag: wij kennen in Vlaanderen ook onze eigen Diederik Jekel. Ken je L…

Jekel (onderbeekt) «Lieven Scheire? Ja, die ken ik hoor. Héél aardige vent. Heel grappig ook, en hij weet bovendien heel veel. Ja, ik ben een fan.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234