null Beeld

Magazine: Dieren in nesten

Terwijl Chris Dusauchoit druk in de weer is met het redden van de neushoorn, begint elders in 'Dieren in nesten' (nog steeds goed voor dik 700.000 kijkers) een kleinschaliger rubriekje. De komende tien weken gaat Steven Coppens – vorig jaar trok hij nog naar Zweden om beren te spotten – samen met zijn zoontje Rein op kanosafari.

vvp

Wat dat dan wel moge zijn? Simpel: Steven en Rein stappen aan de barrage van Nisramont, in het hartje van de Ardennen, in hun kano en varen van daaruit heel België door, tot in Nieuwpoort. Onderweg speuren ze naarstig naar flora en fauna, en genieten ze van een maandje betaalde vakantie.

Steven Coppens «'t Is een fantastisch avontuur geweest. Omdat mijn zoon van de partij was – wie krijgt de kans om zo lang met zijn kind op trektocht te gaan? Het was echt een uitgelezen kans was om hem wat te leren over de natuur. Ik vind dat heel belangrijk: zonder de natuur zijn we immers niks. Tegelijkertijd was het een ontdekkingstocht, om te zien wat voor beestjes er zoal in België zitten, en hoe het met het milieu gesteld is.»

HUMO Waarom gingen jullie eigenlijk met de kano?

Coppens «We wilden eens een ander vervoermiddel proberen. Rivieren zijn ook vaak echte levensaders met heel rijke biotopen: het krioelt er van de dieren en planten. En met een kano kan je je makkelijk heel stil door dat landschap verplaatsen.»

HUMO Aangename verrassingen tegengekomen onderweg?

Coppens «Ik was blij verrast dat we zo véél dieren hebben gezien. De klassiekers – herten, reeën en everzwijnen – maar ook minder evidente exemplaren: zo hebben we een ringslang gezien, en een das. Van die laatste was onze Rein echt zot, want hij mocht toen heel laat opblijven om er één te kunnen vinden, en 't zijn sowieso zeldzame, bijzondere beestjes.

»Ook veel vleermuizen gespot, zittend en van heel dichtbij. Daar zitten ronduit magische schepsels tussen. En vogels die je niet elke dag tegenkomt: de kruisbek bijvoorbeeld – letterlijk een vogel met een gekruiste bek.

»Die kruisbek hebben we trouwens op een heel mooie manier gevonden: 't zijn vogels die de pitjes uit dennenappels pikken en wij hadden onze tent onder een naaldboom opgezet. De volgende ochtend – de zon stond nog heel laag – werden we wakker omdat er van alles op onze tent denderde. Wij naar buiten, en het regende werkelijk dennenappels. Heel mooi! Ik heb gevraagd om die beelden zeker in één van de afleveringen te stoppen.»

HUMO Je voer van Wallonië naar Vlaanderen. Merkte je een groot verschil tussen de twee landsdelen?

Coppens «Uiteraard: dat zijn twee verschillende biotopen. Herten en ander groot, spectaculair wild moet je in het noorden van het land niet gaan zoeken, hè. Maar dat wil niet zeggen dat er in Vlaanderen mínder dieren zitten: je moet gewoon iets meer oog voor details hebben. 't Is ook leuk om je ogen open te houden voor vlinders en libellen, toch?»

HUMO Wat was nu het mooiste moment van die trektocht?

Coppens «Voor mij zat er al een heel mooi moment helemaal in het begin, toen we les kregen over hoe we met onze kano moesten omgaan – dat zie je overigens in de aflevering van vanavond. We moesten ons met kano en al in het water laten omkantelen – om te zien hoe dat voelde.

»Ik was wat bang, omdat onze Rein, een manneke van zeven, dan onder water uit die boot moest zien te kruipen, maar het eerste wat hij riep toen hij weer bovenkwam was: 'Papa, nog een keer!' (lacht) Toen wist ik dat het wel goed zou komen.»

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234