null Beeld

Magazine: Dieren in nesten

Terwijl u vloeibare xtc in uw oudejaarsdrankje aan het draaien was, ging de Vietnamese partyscene loos op de neushoornpoederin hun witte wijn.

Katrien Depecker

Dat die mix alleen een placebo-effect oplevert, geloven de Vietnamezen niet: net als in de rest van Azië zijn ze ervan overtuigd dat de hoorn een geneeskrachtige werking heeft. Dat er daardoor momenteel meer neushoorns worden afgemaakt dan er geboren worden, doet er blijkbaar niet toe. In het vijftiende seizoen van ‘Dieren in nesten’ wil Chris Dusauchoit de aandacht op die kwestie vestigen, voor het voorgoed te laat is.

Chris Dusauchoit «In 2012 waren er zeshonderddrieëndertig geregistreerde stroopgevallen, een triest record - dat zijn twee neushoorns per dag. En dan hebben we het nog niet over de gevallen die verzwegen worden...

»In dit tempo zijn we bezig de neushoorn uit te roeien, want het duurt een hele tijd eer een neushoornvrouwtje zwanger raakt. De dracht is achttien maanden lang, waarna het kalf – en er wordt er altijd maar één geboren – nog eens twee à drie jaar bij de moeder blijft: pas na ongeveer vier jaar kan die opnieuw aan een nakomeling beginnen.

»Alle neushoornsoorten zijn vandaag met uitsterven bedreigd. Over de Indonesische Javaanse neushoorn kunnen we kort zijn: die haalt 2015 niet – wereldwijd zijn er nog maar een veertigtal exemplaren van. En ook voor zijn Sumatraanse neef ziet het er somber uit: daar lopen er nog minder dan tweehonderd van rond.»

HUMO En dat allemaal wegens hun hoorn.

Dusauchoit «Ja, want die levert vijfenzestigduizend euro per kilo op.

»De vraag naar neushoornpoeder is enorm gestegen in de Aziatische landen is, waar ze geloven ze dat het een geneeskrachtige werking heeft. Ze gebruiken het poeder tegen allerhande kwaaltjes en zelfs tegen kanker, sinds een Vietnamese official op tv beweerde erdoor van de ziekte genezen te zijn. Bullshit, natuurlijk: hoorn bestaat, net als je nagels en je haren, uit keratine, en we weten allemaal dat je niet van kanker geneest door op je nagels te bijten.

»Neushoorns worden ook nog eens op een vreselijke manier afgemaakt: eerst worden ze met een pijltjesgeweer verdoofd, dan wordt de hoorn uit hun kop gehakt en laten de stropers hen doodbloeden. In de wildparken is men ten einde raad, omdat de georganiseerde misdaad erachter zit: de stropers gebruiken helikopters, delen beloningen uit aan mensen die neushoorns signaleren, en kopen dierenartsen om.»

HUMO Valt er dan wel iets tegen te beginnen?

Dusauchoit «Daarvoor zijn we naar Zuid-Afrika getrokken, naar het Pilanesberg National Park, waar mijn maat Steve Dell werkt. Daar maken ze gebruik van de repressieve aanpak: ze laten honden los op de stropers. We zijn ook een kijkje gaan nemen in een centrum waar honden getraind worden om op luchthavens neushoornpoeder te traceren. Dat gebeurt volgens een fantastisch systeem: met een stofzuiger wordt lucht uit containers gezogen, waarna ze de honden aan de luchtstalen laten ruiken. Zo’n hond ruikt één seconde aan alle luchtsamples, en gaat zitten bij de sample die neushoornpoeder bevat.

»Volgens de miljonair John Hume, de grootste privébezitter van neushoorns in Afrika, kunnen we het dier helpen overleven door de hoornhandel te legaliseren. Zelf haalt hij om de haverklap stukken van de hoorns van zijn beesten, omdat het pijnloos is en de hoorn toch weer aangroeit. Die stukken houdt hij bij in kluizen over heel Afrika. Hij heeft natuurlijk een dubbele agenda: als de handel gelegaliseerd wordt, is hij op slag multimiljonair.»

HUMO Concreet, ten slotte: wat mogen we van ‘Dieren in nesten’ verwachten?

Dusauchoit «Wel, we gaan samen met het WWF een campagne op poten zetten om geld in te zamelen voor de initiatieven die in Pilanesberg genomen worden om de stroperij tegen te gaan, en onze kijkers kunnen ook een petitie ondertekenen. ‘Dieren in nesten’ bereikt er vaak een miljoen: het is onze plícht om al die mensen op een probleem als dit te wijzen.»

HUMO Succes!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234