null Beeld

Magazine: Echt niet OK!

Hopelijk zal de titel geen selffulfilling prophecy blijken: ‘Echt niet OK!’ is een nieuw Eén-programma naar Zweeds model dat wordt gepresenteerd door Cath Luyten en de elders in deze Humo aan bod komende Tom Waes. O ja, wat Caths vorige presentatieklus ‘We’re Going to Ibiza’ betreft: zand erover – een kuub of vijfhonderd zal wel volstaan.

Noud Jansen

'We zijn openhartig zoals we nog nooit openhartig zijn geweest.'

Cath Luyten «‘Echt niet OK!’ is een programma over netelige sociale situaties, en hoe je er best mee omgaat of – nog beter – hoe je ze kunt vermijden. Al die situaties worden enerzijds door een kleine maar zéér fijne cast uitgebeeld in korte scènes, en anderzijds geven Tom en ik er als ervaringsdeskundigen duiding bij. Tom en ik spelen ook telkens in een aantal verborgencamerafilmpjes: we gaan dan met een pruik en een licht gewijzigd accent de straat op om een aantal situaties uit te testen bij toevallige passanten – héél plezierig.»

HUMO Noem eens enkele van die netelige sociale situaties?

Luyten «We werken per aflevering met een thema: sociale media, seks en relaties, kinderen, geld, de feestdagen... Stel bijvoorbeeld dat je met de feestdagen van de bomma een vaas krijgt die je verschrikkelijk lelijk vindt: zou je dat dan eerlijk zeggen, of zou je doen alsof je ’m prachtig vindt? Zelf vermoed ik dat de meeste Vlamingen voor de laatste optie zullen kiezen, en die vaas netjes op de kast zullen zetten telkens wanneer de bomma op bezoek komt – daarna gaat ze meteen weer de kast ín.

»Of laat me een voorbeeld geven uit de aflevering over het lichaam. Stel dat je door een goeie vriend of vriendin wordt voorgesteld aan zijn of haar nieuwe partner: geef je dan meteen een kus, of toch beter eerst een hand? Niet gemakkelijk, hè? Of daarbij aanleunend: wat zeg je wanneer iemand je hartelijk begroet, maar jij weet niet meer hoe hij of zij heet? Mij gebeurt dat gelukkig tamelijk zelden, maar bij Tom is het een echt probleem. In die mate zelfs dat hij bijna iedereen in zijn omgeving ‘schat’ noemt. ‘O, charmant,’ denk je dan, ‘hij noemt me schat.’ Maar dat is dus gewoon omdat hij niet meer op je naam kan komen.»

HUMO De aflevering over seks en relaties zal ongetwijfeld de meeste kijkers trekken. Komen we er iets smeuïgs in te weten over het seksleven van de twee presentatoren?

Luyten «Tom en ik praten in iedere aflevering heel eerlijk en open over onze ervaringen: dat is net de kracht van dat deel van het programma. Als we niks kwijt zouden willen, zitten we daar niet op onze plek. In de aflevering over het lichaam gaat het bijvoorbeeld even over plastische chirurgie. ‘Moet ik je eens iets vertellen?’ vraagt Tom, waarop ik: ‘Wat, jij hebt toch niks laten doen?’ ‘Toch wel,’ zegt hij, ‘ik heb aan mijn oogleden laten werken.’ Bleek dat hij ooit een chronische oogontsteking heeft gehad, en dat de behandelende arts hem zei: ‘Als je wil, kan ik evengoed meteen je oogleden een beetje optrekken.’»


Bekijk het fragment over plastische chirurgie:

undefined

HUMO Maar we hadden het over smeuïge verhalen in de seksuele en relationele sfeer...

Luyten «Juist. Weet je, er is niks gescript in onze gesprekken. ’t Ging gewoon van: ‘Vandaag gaan we het hebben over seks en relaties. Dus begin er maar aan.’ Tom en ik beginnen dus te babbelen, en op een gegeven moment vertel ik hem dat ik het wel lekker vind om te praten tijdens de seks. Tom was hooglijk verbaasd: ‘Hoe? En over wat dan? De kinderen?’ ‘Néé-héé, niet over de kinderen.’ ‘Maar over wat dan wel?’ ‘Gewoon, opwindende dingen.’

» Enfin, van dat soort intieme onthullingen ga je er dus behoorlijk wat te horen krijgen in het programma. Echt waar, we zijn openhartig zoals we nog nooit openhartig zijn geweest.»

HUMO ’t Is al goed, we zullen kijken.

Luyten (lacht) «Ik mag het hopen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234