null Beeld

Magazine: Fans of Flanders

België telt, na Washington D.C., het hoogste aantal buitenlandse inwoners per vierkante kilometer: een kwart miljoen mensen woont hier tijdelijk om professionele redenen, er is de groeiende groep internationale studenten (zevenduizend in Leuven alleen al) en dan zijn er ook nog een pak die zich hier uit andere overwegingen settelen.

Vanaf vandaag kunnen al die buitenlanders in Vlaanderen en Brussel terecht bij het Engelstalige digitale platform 'Fans of Flanders' en het gelijknamige tv-programma Op 12.

Els Van de Sijpe (projectleider) «Voor we aan 'Fans of Flanders' begonnen, wisten we niet zo veel over onze buitenlandse inwoners – we moeten daar eerlijk in zijn. Dus hebben we bijkomend onderzoek verricht naar hun mediaverwachtingen. Daaruit bleek al snel ze vooral een beroep doen op het internet. Logisch, want het is een handige manier om in contact te blijven met het thuisland. Daarom hebben we vooral ingezet op online content, die deels ook op tv te zien zal zijn.

»Op flandersnews.be (de Engelstalige versie van deredactie.be, red.) brengen we al nieuws dat relevant is voor wie hier woont en werkt, maar dat aanbod zal nog versterkt worden. We kregen vaak te horen dat buitenlanders veel meer willen begrijpen. Waarom staat Gent tien dagen op z'n kop tijdens de Gentse Feesten? Hoe ziet de typische Vlaamse keuken eruit? Of de Vlaamse muziekscene, die wereldtoppers als Milow herbergt?

»Uit onze brainstormsessies bleek ook dat woorden en uitdrukkingen als 'allez' moeilijk lagen: waarom wordt dat in alle mogelijke contexten gebruikt? Daaruit is een taalrubriekje gegroeid dat door Chris Dusauchoit op een geestige manier gepresenteerd wordt.»

HUMO Vinden die mensen het moeilijk om zich hier thuis te voelen?

Van de Sijpe «Dat hangt af van de duur van hun verblijf: als ze hier enkele jaren blijven en kinderen hebben die naar school gaan, dan verloopt de integratie vaak vlotter en wordt er moeite gedaan om bijvoorbeeld onze taal te leren. Maar ik had toch het idee dat ze ons nogal gesloten vinden. 't Is makkelijk om hier te overleven – op praktisch vlak is alles goed geregeld – maar 't is moeilijker om hier echt te leven, om ons te leren kennen. Het is misschien ambitieus, maar we gaan daar wat aan proberen te doen.

»Verder mikken we ook op tweerichtingsverkeer: waarom zouden de Vlamingen zélf niet eens door een internationale bril naar hun land kijken? Daartoe laten we de internationale gemeenschap zelf aan het woord: hoe ervaren zij Vlaanderen? Wat zouden ze anders aanpakken? Er schiet me nu een verhaal te binnen van een Ier die al een tijdje in Meise woont, en tijdens een wandeling bleef staan bij een kapelletje dat in het groen weggestopt staat: 'Mocht dat mooie gebouwtje in Ierland staan, het was even bekend als Guinness!' (lacht)»

HUMO 'Fans of Flanders' zal vijf jaar lopen: wat hoop je op het einde van die termijn bereikt te hebben?

Van de Sijpe «We willen Vlaanderen aan de wereld tonen, en de wereld aan Vlaanderen. Ik hoop dat we onze internationale gemeenschap écht zullen leren kennen – daarom betrekken we hen zo veel mogelijk bij het project. Als ze na een tijdje zélf input gaan leveren, dan zijn we in onze opzet geslaagd.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234