null Beeld

Magazine: Fans of Flanders

De Eerste Wereldoorlog nog niet moe? Dan moet u zeker de special meepikken van het bij OP12 weggestopte expatprogramma ‘Fans of Flanders’, dat op zich al een originele insteek heeft. Vertel ons meer, ­Sophie Matthys!

Sophie Matthys (programmacoördinator) «Het concept van ‘Fans of Flanders’ is: Vlaanderen tonen aan de wereld, en de wereld aan Vlaanderen. Wij bedienen de paar honderdduizend expats in ons land – niet alleen zakenlui en eurocraten, maar ook pakweg Afghaanse vluchtelingen of studenten die hier zijn blijven hangen.

»We hebben onze expat-insteek nu op WO I toegepast: de Westhoek was toentertijd een smeltkroes van de meest uiteenlopende culturen en nationaliteiten. Je had bijvoorbeeld Congolese vrijwilligers die ons vanuit onze kolonie kwamen bijstaan, sikhs uit de Britse kolonie India, en zelfs een divisie van het Chinese leger – geen soldaten, maar werkkrachten van het Chinese Labour Corps, die vuile klussen moesten opknappen.

»Vaak zijn de verhalen van die inwijkelingen erg tragisch. Neem nu de Congolezen: ze kwamen als vrijwilliger op zoek naar het grote avontuur, maar ze konden hier maar moeilijk aarden. Ze hadden ook veel last van het klimaat. Niemand van hen heeft na de oorlog een leven kunnen uitbouwen: sommigen waren invalide geraakt, anderen stierven op jonge leeftijd.

»De rode draad in al die verhalen zijn de locaties in de Westhoek. Die hebben we bezocht samen met tieners uit de landen waar ook de WO I-expats vandaan kwamen. Ze waren overigens zeer geïnteresseerd.»

HUMO Waar zijn jullie zoal een kijkje gaan nemen?

Matthys «In het Talbot House in Poperinge, bijvoorbeeld: daar konden de Engelse soldaten verpozen wanneer ze verlof hadden. De meeste Britse clubs waren destijds gereserveerd voor de hogere sociale klassen, maar in Talbot House – overigens ook te zien in ‘In Vlaamse velden’ – mocht iedereen binnen, ongeacht zijn stand of militaire rang. ’t Is een heel gezellige, filmische plek met een piano in de hoek, waar toen af en toe een cabaretvoorstelling plaatsvond. Je kan er nog altijd overnachten, maar meisjes van plezier zijn er niet meer – dénk ik (lacht).»

HUMO Jullie zullen het ook hebben over de beroemde Edith Cavell, maar ik had eerlijk gezegd nog nooit van haar gehoord.

Matthys «Edith Cavell was een Britse verpleegster die hier Britse, Franse en Belgische soldaten verzorgde, en die ook deel uitmaakte van het verzet. In 1915 werd ze door de Duitsers opgepakt en in Schaarbeek geëxecuteerd – op de plaats waar nu de VRT-gebouwen staan, nota bene. Ze is een martelares geworden, een symbool van verzet en mededogen – een echte heldin, eigenlijk. En voor de geallieerden was haar executie nog maar eens een bewijs van de barbarij van de Duitsers. Een stukje van de planeet Venus is naar haar genoemd, en na WO I is haar voornaam enorm populair geworden: de bekendste van die golf Ediths is Edith Piaf

HUMO Tot slot: wat vond u als kersverse WO I-kenner van ‘In Vlaamse velden’?

Matthys (lacht) «Kenner? Not! Maar ik vond het wel een absolute topreeks.»

HUMO Dan wij ook!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234