Magazine: Fotostudio De Jong: seizoen 2

Het spijt ons u te moeten melden dat we vorig jaar verzuimd hebben u te wijzen op het eerste seizoen van ‘Fotostudio De Jong’. U heeft daardoor wellicht een buitengewoon aardig programma over fotografie gemist, dat volgende week donderdag geheel terecht terugkeert voor een tweede afbetaling. Presentator Wilfried de Jong, ook bekend van ‘Zomergasten’, maakt u warm.

Wilfried de Jong «In het eerste seizoen gingen we zo breed als we maar konden: we hadden het net zo goed over kunstfotografie als over sportfotografie, en zowel over historische vormen van fotografie als over Instagram. Dit keer richten we ons bijna uitsluitend op nieuwsfotografie; op de foto’s die je in kranten en op nieuwssites en in journaals tegenkomt. Onze vaste gast is Martijn Kleppe, een onderzoeker van de Erasmus Universiteit Rotterdam die heel goed is in het analyseren van persfoto’s, en vaak met verrassende conclusies voor de dag komt. Een voorbeeld: onlangs was er dat beeld van al die wereldleiders die arm in arm over een boulevard in Parijs wandelden. Op de officiële foto’s leek het alsof het anderhalf miljoen demonstranten dat die dag in Parijs verzameld was, er vlak achteraan stapte, maar er is ook een foto gemaakt vanuit een hoger standpunt: daarop zie je dat er in de rug van al die wereldleiders een ruimte van wel vijftig meter is gelaten, voor de veiligheid. Zo zie je maar hoe je beïnvloed kunt worden door foto’s: soms zijn de dingen in werkelijkheid helemaal niet wat ze op een foto lijken.

»Omdat we het over persfotografie hebben, zullen we dit seizoen heel dicht op de actualiteit zitten. Daarom hebben we ervoor gekozen om de afleveringen niet meer op voorhand op te nemen: dit keer gaan we live, met een studiopubliek erbij. We zenden dus ook niet meer uit vanuit een leegstaand winkelpand in Rotterdam: dit jaar zitten we in een oud machinegebouw op het Westergasterrein in Amsterdam. Recht tegenover de studio van ‘De wereld draait door’, overigens. Zij stoppen ermee om acht uur, en wij beginnen eraan om vijf voor half negen: het publiek van ‘De wereld draait door’ kan na afloop van het programma dus gewoon de straat oversteken en bij ons gaan zitten.»

HUMO Van het snelste komen ze dan in het traagste tv-programma van de Lage Landen terecht: ‘Fotostudio De Jong’ is echte slow tv.

De Jong «Klopt. Ik vind ‘De wereld draait door’ een uitstekend programma hoor, maar Matthijs van Nieuwkerk maakt televisie for the millions; ik voor een iets minder grote groep. Ik ga dus ook dit keer gewoon weer lekker lange gesprekken voeren met fotografen, zoals ik dat vorig seizoen heb gedaan met mensen als Stephan Vanfleteren en Koos Breukel.

»Overigens gaan we niet al te rigide zijn wat die persfotografie betreft: we zullen af en toe ook weleens een zijstapje maken. Stel bijvoorbeeld dat we er dit seizoen in slagen om de Belgische fotograaf Gilbert Fastenaekens naar de studio te halen, dan zullen we die kans zeker niet laten liggen. Ik weet niet of hij tegenwoordig nog foto’s maakt, maar in de jaren tachtig is-ie eens op uitnodiging van het stadsbestuur een serie komen schieten over Rotterdam. Gewéldige foto’s vond ik dat; heel mooi verstild in zwart-wit. Enfin, via via is er wel contact met hem geweest, maar tot nu toe heeft-ie nog niet toegehapt.»

HUMO Wat heb je van het eerste seizoen zoal opgestoken?

De Jong «Een belangrijke conclusie lijkt me dat het werk van persfotografen enorm veranderd is sinds de komst van het internet en de mobiele telefoon. Vroeger werkte je als fotograaf in dienst van een krant, en werd je relatief goed betaald voor je bijdragen. Dat is nu allemaal anders: praktisch iedereen kan tegenwoordig goeie foto’s maken, en op het internet worden al die foto’s in een vingerknip over de hele wereld verspreid, vaak zonder dat daar iemand voor betaald wordt. Persfoto’s zijn grotendeels gratis geworden, zoals dat via Spotify ook het geval is met muziek.

»Langs de andere kant is er de laatste tijd een trend onder jonge fotografiestudenten om terug te gaan naar het oergevoel van de fotografie; naar filmrolletjes, en donkere kamers, en zelfs naar van die stokoude gaatjescamera’s (camera’s zonder lens, red.).»

HUMO Ik maak reclame voor ‘Fotostudio De Jong’: het lijkt me een faire deal als jij me ter afsluiting een kleine scoop bezorgt. Presenteer jij in augustus voor de derde keer ‘Zomergasten’?

De Jong «Ik zou je graag een antwoord willen geven, maar ik weet het echt nog niet.»

HUMO Komaan, Wilfried.

De Jong «Het contract is nog niet ondertekend, laat ik het daarop houden.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234