Magazine: Het lichaam van Coppens

Jongens en wetenschap, het blijft een enthousiasmerende combinatie. Zo ook in ‘Het lichaam van Coppens’, een nieuw format op vtm waarin de gebroeders Staf en Mathias Coppens hun lichaam iets vroeger dan gepland aan de wetenschap schenken.

De afgelopen weken verzamelden ze suggesties van kijkers over prangende wetenschappelijke vraagstukken die lichamelijk getest konden worden. Daar werden - helaas? - de minder haalbare uit geschrapt (‘Wat gebeurt er met je lichaam wanneer er een container op valt?’) en nu blijven over: enkele beauty'svan onderzoekspistes met daarbij horende, van de scheefgetrokken gezichten en fysieke humor bol staande, proeven.

Zoals daar vanavond zijn: hoeveel pk zit er in een gemiddeld menselijk lichaam? Wat gebeurt er met je wanneer er in volle vlucht een gat in je vliegtuig wordt geslagen? En onze favoriet: een bevallingswedstrijd waarbij de pijngrens van de broers Coppens en Dina Tersago wordt opgezocht.

HUMO We zullen bij de eerste proef beginnen. Hoe meet je de pk van het menselijk lichaam?

Mathias Coppens «Ons eerste idee was: pk, dat moeten we checken aan de hand van een paard – paardenkracht, weet je wel. Dus deden we een trekwedstrijd tussen ons en een knol. Maar, euh, daar zijn we helemaal de mist ingegaan: het paard bleek véél sterker dan wij en ik heb er een gebroken rib aan overgehouden. (Grijnst) Misschien dat dat op voorhand wel te bedenken viel, maar bon. We hebben die proef opnieuw moeten doen in de studio en ’t is pas daar dat we meer aan de weet zijn gekomen: het resultaat kom je te weten als je kijkt.»

HUMO De tweede proef: wat gebeurt er bij een gat in een vliegtuig?

Coppens «Dat hangt af van de grootte van het gat: bij een groot gat is er een groot drukverlies en een zuurstoftekort, waardoor je zó snel het bewustzijn verliest dat je dat niet eens beséft, bij een klein gat gaat dat veel langzamer en heb je de tijd om de symptomen te herkennen. Wij wilden nagaan hoe lang het duurt vooraleer je bij wijze van spreken niet meer weet wat de naam van je kind is.

»Een piloot wordt opgeleid om die symptomen te herkennen – als hij opeens alles in zwart-wit ziet, weet hij meteen dat hij een zuurstofmasker moet opzetten. Dat soort opleiding gebeurt in een lagedrukcabine, waar wij ook onze test hebben uitgevoerd. We hebben de held noch de zot uitgehangen, maar ik ben wel blij dat de dokters ons redelijk ver lieten gaan.»

HUMO Dan de derde proef: de bevalling. Vertel!

Coppens «We hebben die vraag váák binnengekregen: hoe voelt het voor een man om te bevallen? Ook: zijn mannen kleinzeriger dan vrouwen? Wij hebben die twee vragen gecombineerd. Vroeger zei ik – als de macho die ik ben – al eens tegen mijn vrouw: ‘Mocht een man bevallen, die zou daar zo’n spel niet van maken.’ Mijn vrouw werd dan altijd razend kwaad (grijnst). Nu konden we de proef op de som nemen: we wisten dat er een machine was in Nederland – normaal gebruiken ze die voor zware revalidaties – waarmee je weeën kan simuleren, en Staf en ik zijn die eens gaan uittesten.

»Maar dat was niet voldoende. We hebben er dus nog een extra draai aan gegeven: wat als we dat nu eens doen samen met een vrouw die niet bevooroordeeld is, die nog geen kinderen heeft gekregen, zoals Dina? Hoe reageert zij op de pijn, hoe reageren wij en waar ligt het verschil?

»Ik kan al zeggen: zowel Staf als ik hebben dat zwáár onderschat. Wij dachten: ‘We doen dat hier wel efkes,’ maar het is vréselijk, ongelóóflijk pijnlijk.»

HUMO Rest ons nog het aloude vraagstuk: wat doet er meer pijn, een bevalling of een schop in je ballen?

Coppens «Wel, stuur die vraag in en ik test het uit, dit seizoen of het volgende! (lacht) Ik zal Staf dan wel in zijn ballen sjotten en het hem vragen. Maar hou het voorlopig onder ons!»

HUMO Afgesproken.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234